Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Prof. Univ. Dr. Nicolae Crisan: Chirurgia robotica urologica ajuta pacientii sa se intoarca mai repede la viata obisnuita

Articol de Prof. Univ. Dr. Nicolae Crisan Profesor Urologie
Utilizarea robotilor chirurgicali a fost si este in continuare dominata la nivel mondial de chirurgii urologi. Dupa succesul prostatectomiei laparoscopice asistate de robot in anii 1990, chirurgia robotica s-a extins pentru numeroase alte afectiuni urologice atat in intreaga lume, cat si in tara noastra. Si asta datorita numeroaselor beneficii oferite pacientilor, cat si medicilor chirurgi urologi. Tehnologia robotica permite chirurgilor sa ofere rezultate mai precise si mai eficiente pacientilor lor decat abordarile traditionale utilizate in operatiile deschise.

Metodele robotizate permit realizarea unor operatii cat mai putin invazive, fiind necesare incizii milimetrice, rezectii extrem de precise, care permit pierderi cat mai mici de sange, reduc smnificativ riscul de complicatii si permit o recuperare rapida a pacientilor. Prof. univ. dr. Nicolae Crisan, chirurg de excelenta in urologia robotica si laparoscopica, parte a echipei multidisciplinare a Spitalului Regina Maria Cluj, explica in interviul de mai jos beneficiile chirurgiei robotice in afectiunile urologice, in special, in tratamentul extrem de complex al pacientilor cu boli oncologice.

Care sunt avantajele chirurgiei robotice pentru pacientul cu afectiuni urologice? Dar pentru medic?

Chirurgia minim-invaziva se incadreaza in conceptele moderne de abordare a patologiei oncologice de reducere a morbiditatii, ceea ce inseamna o suferinta minima pentru pacient ca urmare a interventiei chirurgicale. Aceste concepte se definesc printr-o tendita de evolutie de la chirurgia maxim tolerata de catre pacient (cat de mult poate tolera un pacient efectele neplacute ale unei interventii chirurgicale) spre chirurgia minim acceptata (efecte minore asupra calitatii vietii pacientilor ca urmare a operatiei). Concret, scopul chirurgiei robotice este ca pacientul sa se intoarca cat mai repede la viata lui obisnuita pe care a avut-o anterior operatiei, adica o reinsertie rapida in viata familiala, sociala si profesionala. Pacientul nu va prezenta sindrom dureros important postoperator, se va mobiliza in prima zi postoperator, se va alimenta repede postoperator si se va externa intr-un timp scurt.

Pentru chirurg, acesti tip de chirurgie asistata robotic ofera multiple avantaje cum ar fi imaginea perfecta a anatomiei pacientului, accesul facil in zone anatomice dificile (in special la nivelul pelvisului), instrumente chirurgicale flexibile care pot fi utilizate spatial 360.

Cat de mult ati muncit pentru a realiza prima interventie de chirurgie robotica urologica?

Trecerea la chirurgia robotica nu este usoara. Presupune o schimbare profunda in sistemul de gandire al chirurgului. Echipa noastra s-a antrenat timp de 2 ani inainte de a incepe acest tip de chirurgie. In anul 2008 si 2009 am realizat multiple vizite in Italia la Milano intr-un centru de referinta in chirurgia robotica din Europa. In prezent, putem spune ca suntem echipa de chirurgie robotica urologica din tara cu cea ma indelungata experienta.

Spre deosebire de chirurgia clasica, cum va ajuta robotul daVinci sa tratati afectiunile urologice?

Chirurgia urologica este o chirurgie functionala. Pentru pacient, dar si pentru urolog, este importanta atat excizia formatiunii tumorale, cat si conservarea functiilor organelor operate: conservarea continentei urinare, conservarea functiei renale, conservarea functiei sexuale. Chirurgia robotica raspunde cel mai bine acestor obiective functionale.

Chirurgia robotica urologica a evoluat extraordinar de mult de la prima utilizare a sistemului de chirurgie daVinci in anul 2000. Iar aceasta expansiune se datoreaza numeroaselor beneficii pe care acest tip de chirurgie le ofera: incizii mai mici, risc mai mic de sangerare si timp de recuperare mai scurt.

Cum primesc pacientii recomandarea de a fi operati cu ajutorul robotului daVinci?

Chirurgia robotica este utilizata de 20 mai bine de ani la nivel mondial. Au fost publicate multiple studii are demonstreaza superioritatea abordului robotic in fata chirurgiei deschide. Practic, sunt peste 10 ani de cand 90% din interventiile pe care le realizam sunt prin abord minim-invaziv. Nu este deloc greu sa explici unui pacient de avantajele roboticii. 

Care sunt afectiunile care pot fi operate cu ajutorul robotului DaVinci in cadrul Spitalului Regina Maria Cluj?

Cele mai bune indicatii pentru chirurgia robotica sunt afectiunie pelvisului unde acest abord a devenit gold standard:

  • prostatectomie radicala pentru cancerul de prostata
  • cistectomie radicala cu neovezica pentru canderul vezical
  • endometrioza
  • reimplantarile ureterovezicale.

De asemenea, chirurgia tractului urinar superior poate fi realizata prin abord robotic:
nefrectomia partiala prin care se indeparteaza mase tumorale renale, dar se pastreaza rinichiul

  • pieloplastia
  • nefrectomia radicala cu sau fara tromb tumoral in vena renala sau cava
  • suprarenalectomia pentru tumori ale glandei suprarenale

In Spitalul Regina Maria Cluj, pacientii cu afectiuni urologice au la dispozitie echipe multidisciplinare formate din medici cu vasta experienta in chirurgia laparoscopica si robotica. Medicii chirurgi utilizeaza sistemul avansat daVinci, care le ofera posibilitatea de a efectua miscari de 540 de grade, miscari nepermise mainii umane, pentru a interveni din pozitii si in locuri greu accesibile. Ei au la dispozitie o gama larga de instrumente pentru a-l ajuta sa efectueze manevrele chirurgicale cu precizie, control sporit, o libertate si o viteza de miscare mult mai mare decat mana omului.