Hemoroizii sunt reprezentati de mici ghemuri vasculare formate din arteriole si venule care sunt localizate in portiunea superioara a canalului anal, deasupra liniei dintate, avand scopul de a etanseiza perfect inchiderea canalului anal. Dupa mai multe teorii asupra rolului lor, de-a lungul timpului, aceasta este cea care intruneste consensul actual. Aceste mici pachetele vasculare sunt atasate de sfincterul anal prin ligamente fine din tesut conjunctiv - ligamentele lui Parks. Dintr-un motiv sau altul, legat de cauzele care duc la aparitia bolii hemoroidale, prin cresterea presiunii din canalul anal, ligamentele cedeaza si atunci hemoroizii tind sa fie expulzati din canalul anal cu fiecare defecatie, ei se alungesc si cresc in volum.
Legenda imagine:
- stanga sus: hemoroizi interni de gradul 1 - fara prolaps la defectie, hemoroidul este vizibil numai la anuscopie
- dreapta sus: hemoroizi interni de gradul al II-lea - la efortul de defecatie pachetul hemoroidar se exteriorizeaza, dar se reduce imediat ce efortul inceteaza, astfel incat pacientul nu percepe prezenta lor
- stanga jos: hemoroizi interni gradul al III-lea, la defecatie se exteriorizeaza si nu mai intra la loc decat daca sunt impinsi inauntru de pacient
- dreapta jos: hemoroizi interni de gradul al IV-lea, sunt in permanenta la exterior si nu pot fi impinsi inauntru sau se exteriorizeaza imediat
Cauzele bolii hemoroidale sunt complexe, cele mai importante dintre acestea sunt:
- diareea cronica sau constipatia,
- anumite ocupatii care presupun pozitia sezanda prelungita),
- sarcina,
- sedentarismul,
- obezitatea,
- consumul scazut de fibre in alimentatie,
- predispozitia genetica
Simptomele principale ale bolii:
- sangerari la defectie,
- mancarimi,
- durere,
- tumefactie (umflare)
Simptomele in raport cu gradul hemoroizilor sunt:
- gradul 1 - usor disconfort si mancarimi,
- gradul 2 - dureri, iritatie, sangerari la defecatie
- gradul 3 - grad ridicat de disconfort, dureri si sangerari la defecatie
- gradul 4 - dureri cvasipermanente, sangerari si inafara efortului de defecatie
Tratament
Se apreciaza ca circa 50% din populatie va suferi de simptome legate de hemoroizi intr-un anumit moment al vietii ((Hemorrhoids:diagnosis and management. Am Surg 75 (8): 635-42).
Hemorozii de grad 1-2 pot ramane sub observatie, pacientul adopta o schimbare de stil de viata, cu evitarea sedentarismului, activitate fizica moderata, somn odihnitor, evitarea stresului, evita pozitia sezanda prelungita, efortul de screamat prelungit, sezutul indelungat pe scaunul de toaleta. De asemenea, isi modifica dieta in sensul cresterii continutului de fibre si al ingestiei de lichide. Medicatia adecvata poate ajuta la combaterea simptomelor. O perioada de timp simptomele pot disparea pana cand cu toate cele de mai sus acestea revin.
Pentru hemoroizii de grad 1-2 folosirea coagularii cu infrarosu sau ligaturile cu inele elastice pot fi metode eficiente pe o durata lunga de timp. Principiul ligaturilor cu inele elastice este de a aspira hemoroidul intr-un ligator si a pune 1-2 inele elastice de strangulare la baza acestuia. Apare astfel o necroza care se detaseaza odata cu inelele intr-un interval de 2-7 zile. In general fara durere, pacientii nu realizeaza momentul eliminarii, decat uneori cand apare o mica sangerare care se opreste singura. Uneori, pacientii pot simti nevoia imperioasa de defecatie (false nevoi) dupa ligaturare pret de 24-48 de ore cel mult, alteori dureri, sau pot sangera mai mult dupa eliminarea hemoroidului. Simptomele de disconfort sau durere cedeaza la administrarea de antialgice. Exista cazuri in care inelele se pot elmina fara sa fi distrus hemoroidul sau in loc de strangulare sa apara un proced inflamator al hemoroidului (tromboflebita hemoroidala interna) care sa necesite tratament cu antibiotice, antiinflamatorii, antialgice etc.
Daca boala avanseaza, hemoroizii devenind de gradul 3, in aceasta situatie ligaturile cu inele elastice pot fi aplicate cu succes numai la circa 50% din pacienti, restul fiind mai degraba candidati la tratament chirurgical clasic. Pentru hemoroizii de grad 4 nu se indica in principiu ligaturile cu inele elastice, tratamentul chirurgical clasic de excizie a pachetelor hemoroidale fiind mai eficient, insa durerile postoperatorii, perioada de incapacitate fizica, sau/si de muca poate fi afectata pe o perioada de la 2 -6 saptamani si poate chiar mai mult, consumul de medicamente antialgice, antiinflamatorii fiind mult mai mare,ingrijirile locale si chiar vizitele la medic fiind mult mai de durata si mai frecvente.
Tratamentul hemoroizilor cu radiofrecventa - RAFAELO
Procedura RAFAELO este una relativ nou aparuta in tratamentul bolii hemoroidale. Experienta de pana in prezent este una extrem de favorabila, metoda dovedindu-se de mare succes.
Avantajele acestei proceduri constau in: mini-invazivitate, posibilitatea de aplicare in regim de ambulatoriu, durata relativ scurta de numai 15-20 de minute, posibilitatea de efectuare cu anestezie locala, locoregionala (anestezia la nivelul nervilor rusinosi), anestezie generala daca se doreste.
Suferinta postinterventionala este minima, mici dureri sau disconfort, isi pot relua activitatile zilnice foarte rapid dupa tratament.
Procedura se bazeaza pe tehnologia de radiofrecventa pentru a reduce si in majoritatea cazurilor de a inlatura complet simptomele legate de hemoroizii interni de toate gradele (1-4). Aceasta tehnologie a fost aplicata cu succes deja in tratamentul venelor varicoase de la membrele inferioare. Tehnica a fost ulterior adaptata si modificata pentru aplicatia in cazul bolii hemoroidale.
Principiul de aplicare este reprezentat de introducerea unei sonde speciale in interiorul hemoroidului intern, prin care se administreaza cu ajutorul undelor radio (radiofrecventa) o energie termica ce duce la coagularea vaselor de sange. Coagularea duce la necroza care se elimina ulterior ducand la disparitia hemoroidului si implicit a simptomelor.
Etapele procedurii:
1. Introducerea anuscopului in anus dupa dilatatie anala blanda folosind gel anestezic
2. Introducerea de anestezic, cu o seringa cu ac subtire, sub pachetul hemoroidar, intre hemoroid si muschiul sfincter anal. Injectia nu doare deoarece traverseaza o zona de mucoasa anala in care nu exista receptori pentru durere.
3. Se insera in interiorul hemoroidului, sonda speciala de RF, HPR45i, si se da drumul la energie care se elibereaza in interiorul hemoroidului.
4. Se aplica RF pe suprafata mucoasa a hemoroidului, pentru a coagula orificiul de intrare al sondei, de asemenea fara durere.
Dupa interventie, se pot prescrie analgezice usoare de tipul paracetamol, combinatii cu antiinflamatoare non-steroidiene. Recuperarea dupa interventie dureaza intre 1-7 zile, depinzand in principal de gradul bolii hemoroidale. Pacientii pot pleca pe picioare dupa maxim 1 ora de la interventie (depinde de tipul de anestezie folosit), si majoritatea nu acuza nici un fel de durere.
Intoarcerea la lucru de poate face in ziua imediat urmatoare sau in cateva zile, depinde de la caz la caz. Consultatia de control se face in principiu la 6-8 saptamani de la interventie sau oricand, in acest interval daca pacientul acuza dureri sau alte seniatii neobisnuite in zona.
Dupa interventie se recomanda evitarea constipatiei si e efortului de defecatie prelungit pe vasul de WC, care pot duce la aparitia de sangerari nedorite sau/si disconfort. O dieta sanatoasa trebuie sa includa fibre, vegetale, fructe si ingestia de lichide in cantitate crescuta.