Sforaitul, transpiratia excesiva, disfunctiile sexuale si prostata marita sunt cateva dintre problemele cu care barbatii se pot confrunta la un moment dat in viata. Din fericire, cele mai multe dintre astfel de neplaceri se pot tine sub control.
Parul de pe spate
Mai ales in trecut, parul barbatilor era asociat cu virilitatea. Cand insa parul se afla pe spate, poate fi o problema inestetica si stanjenitoare. Laserul este o solutie pentru rarirea sau indepartarea acestuia, cu rezultate de durata. Variantele mai ieftine sunt: ceara, cremele depilatoare si lama, cu rezultate care pot dura pana la 2 saptamani.
„Burta de bere”
Multi barbati care consuma frecvent bere au burta mare. Dar nu intotdeauna grasimea abdominala este cauzata de consumul acestei bauturi. Din nefericire, obezitatea abdominala creste riscul de aparitie a bolilor de inima, mai ales in cazul in care circumferinta depaseste 102 de centimetri. Vestea buna este ca, in urma unui regim de slabire, grasimea de pe burta este, de obicei, prima care se reduce.
Transpiratia excesiva
Barbatii transpira mai mult decat femeile. Cand insa transpiratia apare si in absenta unor factori favorizanti precum caldura sau munca, poate fi vorba despre hiperhidroza. Exista tratamente eficiente contra hiperhidrozei, iar medicul iti poate spune mai multe despre ele.
Sprancenele unite
Indiferent de varsta, barbatii pot avea sprancenele unite. Aceeasi hormoni care determina cresterea barbii sunt responsabili de aparitia sprancenelor stufoase si unite. Exista proceduri care ajuta la distrugerea definitiva a foliculilor de par in plus de la acest nivel, astfel incat sprancenele unite sa nu mai fie o problema deranjanta.
Papule de la lama de ras
Dupa barbierit, pe pielea barbatilor se pot observa unele mici ridicaturi numite papule. Acestea apar din cauza faptului ca parul creste sub piele. Problema este mai frecventa la afro-americani si la cei cu parul carliontat. Pentru a preveni aceasta problema, barbatii pot face inainte de barbierit un dus fierbinte. Se aplica apoi spuma de ras, iar barbieritul trebuie sa se faca in directia cresterii firelor de par.
Cuperoza
Cand roseata de la nivelul fetei apare si in afara unor emotii precum rusinea, poate fi vorba de cuperoza. La barbati, simptomele bolii pot fi mai pronuntate. Nasul capata nuante rosietice si poate fi bulbos, iar pe obraz apar linii fine, rosii. Consumul de alcool intretine simptomele, dar acestea pot sa apara si la cei care nu beau alcool. Tratamentul recomandat de dermatolog ajuta la tinerea sub control a bolii.
Retragerea liniei parului (chelia)
La varsta de 35 de ani, multi barbati observa ca li se subtiaza parul, iar pana la 50 de ani se pot confrunta cu o cadere semnificativa a parului. Problemele incep de obicei prin retragerea progresiva a liniei parului, care are ca rezultat aparitia zonelor de chelie in crestetul capului. Exista solutii medicale pentru a combate problemele legate de caderea parului.
Acromatospia
Aceasta boala oculara se manifesta prin incapacitatea de a distinge culorile, lumea fiind perceputa in nuante de gri. Este mai frecventa la barbati. Nu se trateaza, dar persoanele cu aceasta boala invata sa se descurce in ciuda confuziilor in ceea ce priveste culorile.
Sforaitul
Problema care afecteaza in special barbatii, sforaitul poate perturba calitatea somnului. Totodata, sforaitul poate fi o manifestare a sindromului de apnee in somn. Daca sforaitul iti creeaza neplaceri precum trezirea partenerei si odihna nesatisfacatoare, consulta medicul.
Ragaitul
Nu este un obicei placut, dar, la unele popoare, ragaitul este un semn de apreciere a unui preparat culinar. De altfel, eructatiile dupa masa sunt un lucru normal. Este modalitatea corpului de a elimina aerul pe care l-ai inghitit in timp ce ai mancat. Dar ragaielile, mai ales cand sunt insotite de dureri abdominale sau de greata, ar putea fi si semnul unor probleme digestive.
Flatulenta
Probabil niciunul dintre aspectele fiziologice ale corpului nu au inspirat mai multe glume decat eliminarea gazelor. Sunetul si mirosul care insotesc flatulenta sunt stanjenitoare, dar aceasta actiune este total inofensiva. Majoritatea oamenilor elimina gaze de 6-20 de ori pe zi. Berea, sucurile carbogazoase, fasolea si multe fructe si legume favorizeaza flatulenta.
„Mancarimea jocheului”
Acesta este numele popular al tricofitiei, boala de piele cauzata de ciuperci. Poate fi contractata usor de la sala de fitness sau prin folosirea prosoapelor contaminate. Se manifesta prin pete rosii inflamate, acoperite cu cruste. Se trateaza cu antifungice.
„Piciorul atletului”
Micoza piciorului, cunoscuta si ca piciorul altletului, se manifesta prin mancarimi intense la nivelul picioarelor, piele crapata, cu basici, roseata si arsuri locale. Se trateaza cu antifungice sub forma de creme.
Unghiile incarnate
Cauzatoare de disconfort sau durere, aceasta problema apare, de regula, din cauza taierii incorecte a unghiilor. Mai exact, colturile unghiilor sunt rotunjite prea mult, ceea ce permite pielii sa se suprapuna pe suprafata unghiilor.
Mirosul corporal
Efortul fizic intens duce la aparitia transpiratiei. Mirosul neplacut al acesteia este cauzat nu de transpiratia in sine, ci de bacteriile prezente la suprafata pielii. Spalatul cu sapun si folosirea antiperspirantului sunt solutiile care ajuta la combaterea mirosului neplacut. Si, sigur, schimba des hainele. Daca mirosul corporal persista, este bine sa se evite consumul de usturoi si ceapa.
Respiratia urat mirositoare
Unele mancaruri cu un miros intens (ceapa, usturoi) si fumatul pot cauza respiratie urat mirositoare. Dar implicate sunt si bacteriile orale. Cand te speli pe dinti, periaza si limba. Daca igiena orala nu este suficienta pentru a combate respiratia urat mirositoare, mergi la stomatolog. Ar putea fi si alte cauze precum problemele gingivale, gura uscata sau refluxul gastroesofagian.
Disfunctiile sexuale
Barbatii nu sunt dornici sa discute despre problemele lor intime, chiar daca o treime dintre ei se confrunta cu disfunctii sexuale. Printre acestea, se numara lipsa dorintei sexuale, ejacularea prematura sau disfunctiile erectile. Implicate in aparitia acestora ar putea fi diabetul, afectiunile cardiace, bolile neurologice, fumatul si administrarea unor medicamente. Cere sfatul medicului daca te confrunti cu o astfel de problema.
Pierderea auzului
Barbatii au un risc mai mare de a se confrunta cu pierderea auzului, iar la acest lucru contribuie locurile de munca ce presupun expunerea la zgomote puternice. Acestea dauneaza structurilor urechii, afectand auzul. Incearca sa limitezi zgomotele, inclusiv muzica din casti, la mai putin de 85 de decibeli.
Prostata marita
Alaturi de riduri si par carunt, marirea prostatei este inevitabila pentru multi barbati, pe masura inaintarii in varsta. Numita medical hiperplazie benigna de prostata, aceasta determina aparitia problemelor urinare. Simptomele sunt prezente la peste jumatate din barbatii de peste 75 de ani. Exista solutii medicamentoase care tin sub control prostata marita.
Sursa de informatie: www.webmd.com