Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Negii (verucile)

Negii (verucile)

Negii sunt mici excrescente ale pielii cauzate de o infectie a stratului superior al pielii cu virusul papiloma uman (HPV). Negii comuni apar in principal pe maini si brate, iar negii plantari la nivelul talpilor. Negii genitali apar pe si in apropierea organelor genitale. Virusul poate fi transmis de la o persoana la alta prin contact direct sau in mod  indirect, atunci cand doi oameni intra in contact cu aceeasi suprafata, cum ar fi o podea sau un birou. Negii pot aparea la orice varsta, dar sunt  mai frecvent intalniti la copiii mai mari, fiind rari la varstnici.

Majoritatea negilor dispar dupa un an sau doi si nu reprezinta mai mult decat un simplu inconvenient. Dar altii pot dura ani intregi sau pot reaparea. Negii care persista sau continua sa creasca in ciuda tratamentului ar trebui sa fie examinati de catre medicul dermatolog, deoarece unele tipuri de cancer de piele pot fi mascate sub forma de negi.

Simptomele negilor comuni 

  • Excrescente rotunde sau ovale de marimea unui bob de mazare sau mai mici
  • De cele mai multe ori localizati la nivelul degetelor, mainilor, genunchilor si coatelor
  • De culoarea gri-deschis, de culoarea pielii, galben, maron sau gri-inchis

Simptomele negilor plantari

  • Excrescente aplatizate pe talpile picioarelor
  • Uneori durerosi, mai ales atunci cand apar pe partea piciorului care sustine greutatea corpului 

Negii genitali 

Negii genitali pot aparea pe sau in apropierea organelor genitale si la nivelul anusului la barbati si la femei, precum si in interiorul vaginului si colului uterin la femei. Arata ca niste mici umflaturi de culoarea pielii, care pot fi fie prea mici pentru a putea fi observate, fie au un aspect asemanator cu o conopida. Simptomele pot include mancarime sau disconfort in zonele genitale si sangerari in timpul actului sexual,  cu toate ca unele persoane infectate nu prezinta simptome. 

Tratamentul  include crioterapia si anumite creme topice, cum ar fi cele care contin imiquimod (Aldara, Zyclara) si podofilox (Condylox),  pe care pacientii le pot aplica singuri. Tratamentele mai puternice, cum ar fi acidul tricloracetic trebuie administrat de catre medic. Nu folosi medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala indicate pentru alte tipuri de negi, deoarece acestea nu sunt destinate zonei genitale sensibile. Negii mai mari sau persistenti pot necesita interventie chirurgicala sau tratament cu laser. 

Evitarea oricarui contact sexual este singura modalitate sigura de a preveni negii genitali, dar folosirea prezervului poate reduce riscul. Vaccinul numit Gardasil ofera protectie impotriva tulpinilor HPV  care reprezinta de cele mai multe ori cauza negilor genitali. De asemenea, acest vaccin ofera protectie impotriva diferitelor tulpini HPV care cauzeaza cancerul de col uterin. Vaccinul este recomandat pentru baieti si fete incepand cu varsta de 11 sau 12 ani si diferite alte grupuri de persoane cu varsta pana la 26 de ani. Pentru mai multe informatii acceseaza www.cdc.gov/hpv/prevention.html

Tratamentul negilor

Multi negi raspund la tratamente efectuate acasa, in timp ce altii  necesita  tratarea in cabinetul medicului. Daca suferi de diabet sau boli neurologice (leziuni ale nervilor), consulta medicul dermatolog inainte de a incerca oricare dintre aceste tratamente la domiciliu.

Acidul salicilic. Disponibil fara prescriptie medicala sub forma lichida sau de plasture, aceasta substanta chimica ajuta la indepartarea negilor. Pentru a obtine cele mai bune rezultate tine negul in apa timp de 10 - 20 de minute pentru a inmuia pielea, apoi usca zona inainte de a aplica medicamentul. Intre tratamente, foloseste o pila de unghii sau o piatra ponce pentru a indeparta pielea moarta de pe suprafata negului.

Banda adeziva speciala. Aceasta banda lipicioasa, argintie, s-a dovedit a fi eficienta in indepartarea negilor, desi rezultatele studiilor sunt impartite. Acopera negul cu banda adeziva si lasa-l asa timp de  sase zile, scoate apoi banda, inmoaie zona timp de 10 - 20 de minute, apoi indeparteaza pielea cu o piatra ponce. Lasa pielea descoperita peste noapte, apoi aplica din nou banda pentru inca sase zile. Majoritatea  persoanelor la care acest tratament se dovedeste a fi eficient pot vedea rezultate in aproximativ doua saptamani, dar disparitia completa a negilor poate dura pana la o luna.

Daca vei consulta un medic dermatolog, este posibil ca acesta sa-ti recomande unul dintre urmatoarele tratamente: 

Crioterapia. Acest tratament realizat la cabinetul medicului foloseste azot lichid pentru a ingheta negul. Repetarea tratamentului este deseori necesara. 

Chiuretajul. Medicul elimina negul cu o lama curbata dupa ce a anesteziat pielea. 

Creme si lichide. Medicamente diferite, recomandate pe baza de reteta (administrate la cabinetul medical sau la domiciliu) pot trata negii de pe piele. Unele functioneaza prin stimularea sistemului imunitar pentru a elimina HPV. Pot aparea iritatii sau dureri locale.