Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Fata sau baiat? Poate fi ales sexul copilului?

La intrebarea daca parintii pot alege sau influenta in vreun mod sexul viitorului lor copil, raspunsul este NU. Sansele de a concepe un baiat sau o fata sunt egale, iar probabilitatea de a alege sexul copilului este identica cu aceea de a da cu banul. „Cap” - baiat, „pajura” - fata. Sansa de a avea un copil de un sex sau altul este de 50 la 50. Si totusi, exista numeroase teorii care acrediteaza ideea ca este posibil acest lucru, in functie de momentul ovulatiei si conceptiei.

Totul despre conceptie

Conceptia este momentul in care un spermatozoid ajunge in treimea externa a trompelor uterine si fecundeaza ovulul. Acest moment are loc in jurul celei de a 14-a zile a unui ciclu menstrual de 28 de zile. In timpul ovulatiei, unul dintre ovare elibereaza un ovul care ajunge la nivelul trompelor uterine. De obicei, un ovul poate fi fecundat intr-un interval care variaza de la 12 la 24 de ore, pana sa fie indepartat cu ajutorul fimbriilor din trompele uterine catre cavitatea uterina, in timp ce spermatozoizii din sperma pot fi viabili, la nivelul trompelor uterine, timp de cateva zile. Prin urmare, este posibil ca spermatozoizii sa fie deja prezenti in momentul in care este eliberat un ovul viabil, in urma unui act sexual anterior sau fecundarea poate avea loc in intervalul de viata al ovulului. Concluzia este ca momentul conceptiei este unul care nu poate fi stabilit cu precizie, dar tine de sincronizarea relatiilor intime dintre parteneri.

Tocmai pentru ca exista factori probabili, medicii recomanda cuplurilor care vor un copil sa faca sex neprotejat incepand cu aproximativ 3-6 zile inainte de data estimata la care femeia ovuleaza, pentru a creste sansele ca spermatozoizii sa fie prezenti in trompele uterine.

In momentul conceptiei, prin combinarea materialul genetic, se stabileste si sexul viitorului copil. Sexul copilului este determinat intotdeauna pe linie paterna, de cromozomii din spermatozoizi, care pot avea una dintre variantele X sau Y, in timp ce ovulul are doar cromozomi X. Embrionii cu cromozomi XY vor dezvolta caracteristici secundare masculine, iar cei cu cromozomi XX, caracteristici feminine. Procesul este unul destul de complicat, dat fiind faptul ca exista 70 de gene diferite situate pe cromozomii sexuali care definesc sexul copilului, iar asocierea acestora se realizeaza in minutele conceptiei. Acesti cromozomi sunt cei care vor determina expunerea la hormoni masculini sau feminini, anatomia, fiziologia si comportamentul copilului.

Identificarea sexului nu poate avea loc mai devreme de saptamana a 13-a de sarcina (din momentul conceptiei), in cadrul screeningului transluciditatii nucale - pentru identificarea unor posibile anomalii genetice, desi sunt posibile inadvertente. Se poate si mai devreme, in a 10-a saptamana de sarcina, prin testare prenatala neinvaziva, un test de screening care analizeaza ADN-ul fetal pe baza unui esantion de sange  matern, dar rezultatul nu este 100% precis. Singura modalitate de a cunoaste cu acuratete absoluta sexul bebelusului inainte de nastere este cu un test de diagnostic invaziv, respectiv amniocenteza sau biopsia de vilozitati coriale, care analizeaza exclusiv ADN-ul fetusului.

Teoria lui Shettles

Metoda Shettles exista din 1960 si a fost pusa la punct de Landrum B. Shettles, un medic american. Shettles a studiat sperma, momentul actului sexual, pozitia sexuala si pH-ul fluidelor corporale, pentru a identifica elementele care pot influenta spermatozoizii care fecundeaza ovulul, in functie de cromozomul X sau Y pe care acestia il poarta. Concluziile care au la baza observatiile statistice arata ca spermatozoizii care au cromozomul Y (si care vor produce baieti) au o greutatea mai mica, sunt mai alungiti si sunt mai mobili, in timp ce spermatozoizii, purtatori ai cromozomului X (care vor duce la feti de sex feminin) sunt mai grei, mari mari, lenti si au o forma ovala.

Totodata, acesta a studiat caracteristicile spermei barbatilor care au avut doar baieti si doar fete si tipul relatiilor intime ale acestor cupluri. Shettles a opinat ca spermatozoizii care au cromozomul Y se misca mai repede si sunt viabili intr-un mediu alcalin, cum ar fi cel din colul uterin si uter, iar cei cu cromozom X sunt mai rezistenti in mediile acide specifice canalului vaginal.

Ca urmare, metoda de concepere a unei fete sau a unui baiat, conform teoriei Shettles, urmareste „ajutarea” unuia dintre cele doua tipuri de spermatozoizi, prin selectarea unui moment favorabil si prin influentarea conditiilor de mediu.

Potrivit lui Shettles, sincronizarea si programarea sexului cat mai aproape de sau dupa ovulatie si evitarea acestuia dupa perioada menstruala poate oferi o sansa in plus in conceperea unui baiat, iar contactul sexual in ziua ovulatiei si la 2-3 zile dupa va creste sansele de a concepe o fata. Conteaza si pozitia. Astfel, pentru a concepe un baiat, Shettles recomanda o penetrare profunda si una superficiala daca partenerii isi doresc o fata. Metoda are, in opinia lui Shettles, o rata de succes de circa 75%.

Teoria lui Whelan

Metoda Whelan urmareste cresterea probabilitatii conceperii unui copil de sex masculin sau feminin, in functie de dorintele cuplului. Autorul teoriei, Elizabeth Whelan, cercetator, specialist in sanatate publica, a sugerat ca un cuplu poate avea relatii intime doar in anumite momente ale ciclului menstrual, in functie de sexul copilului pe care si-l doresc.

Conform metodei lui Whelan, cuplurile ar trebui sa aiba relatii sexuale cu 2-3 zile inainte de ovulatie pentru a-si creste sansele de a concepe un copil de sex feminin, iar pentru a spori probabilitatea conceperii unui baiat, actul sexual ar trebui sa aiba loc inaintea ovulatiei cu 4-5 zile. Conform lui Whelan, metoda ar duce la cresterea posibilitatii de a avea copilul cu sexul dorit, cu 60-86%.

Potrivit lui Whelan, strategia sa se bazeaza pe studiile clinice care au urmarit momentul actului sexual, pentru peste 3.600 de copii.

Alegerea sexului copilului

Singura modalitate garantata prin care se poate alege sexul copilului este diagnosticul genetic preimplantare, un test efectuat uneori ca parte a ciclurilor de fertilizare in vitro (FIV) si care are ca scop, nu selectia sexului copilului, ci identificarea si evitarea unor anomalii genetice, care afecteaza doar un anumit sex (de exemplu, distrofia musculara Duchenne care apare doar la copiii de sex masculin).

Aceasta metoda este strict reglementata in anumite tari si nu poate fi folosita decat de la caz la caz, la cuplurile cu boli genetice severe, cu scopul de a reduce riscul de a avea un copil cu aceeasi afectiune medicala.

In ceea ce priveste cele doua teorii, acestea au fost contestate in timp. Studii paralele resping teoria lui Shettles si neaga diferentele de forma si mobilitate ale spermatozoizilor in functie de cromozomul pe care-l poarta. Strategia de influentare a sexului, propusa de Whelan, a fost respinsa de cercetari ulterioare care au probat faptul ca nu exista nicio asociere intre momentul actului sexual si sexul copilului conceput.

Calculul ovulatiei

Desi incerte si contestate, cele doua metode sunt utilizate. Pentru a putea fi puse in practica este important de stiut momentul ovulatiei, acesta fiind detaliul la care se raporteaza ambele strategii care ar permite alegerea sexului viitorului copil. Un calendar al ovulatiei poate permite femeilor sa urmareasca acest proces si sa identifice cu precizie fereastra de sase zile din fiecare luna, cand probabilitatea de a ramane insarcinate este la nivel maxim.

Ovulatia este momentul in care unul dintre ovare elibereaza un ovul matur in trompa uterina si acesta se deplaseaza prin trompa in uter. Pe parcursul fiecarui ciclu menstrual, au loc variatii ale concentratiei de hormoni care controleaza acest proces si urmaresc crearea unui mediu favorabil pentru aparitia si mentinerea sarcinii.

Astfel, concentratia hormonul luteinizant (LH) creste cu 24-36 de ore inainte de ovulatie si declanseaza eliberarea ovulului. Acesta favorizeaza fluidizarea mucusului cervical care faciliteaza deplasarea spermatozoizilor. Organismul feminin trece si prin modificarea nivelului de progesteron si estrogen, foarte rapid in decurs de cateva zile. Alte simptome ale ovulatiei pot include o sangerare usoara, sensibilitatea sanilor, cresterea libidoului, amplificarea sensibilitatii olfactive si dureri pelvine usoare. Simptomele au intensitati diferite si nu exista o regula a manifestarii acestora. Unele femei pot avea simptome mai intense, in timp ce, in cazul altora, lipsesc complet. Prezenta sau absenta simptomelor nu are nicio legatura cu fertilitatea feminina.

Este bine de stiut ca majoritatea femeilor cu menstruatii regulate au un ciclu de 28 de zile. In aceste conditii, ovulatia are loc in a 13-a, respectiv a 14-a zi dupa debutul ultimei menstruatii. Femeile cu menstruatie neregulata ovuleaza de obicei intre a 11-a si a 21-a zi.

Surse:
www.whattoexpect.com/
www.healthline.com/
www.embryo.asu.ed