Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Este important sa masuram tensiunea arteriala si la copii

Este important sa masuram tensiunea arteriala si la copii

Un adolescent de 12 ani a fost depistat cu o malformatie congenitala severa – coarctatie de aorta -  deoarece la consultul de rutina, medicul pediatru a identificat ca acestea avea hipertensiune arteriala.

Hipertensiunea arteriala este o afectiune reala si in cazul copiilor, aproximativ 3.5% dintre acestia avand presiunea arteriala peste valorile normale. De aceea, ghidurile internationale recomanda masurarea tensiunii arteriale la copil, incepand cu varsta de peste 3 ani. Copilul va trebui evaluat pentru o posibila cauza, cum ar fi o boala de rinichi, o malformatie congenitala cardiaca sau anumite dereglari hormonale. –  a subliniat Dr. Cristina Mihalache, medic specialist pediatru in cadrul Campusului Medical Brasov, importanta masurarii tensiunii arteriale la consultul medical pediatric.

In cazul adolescentului de 12 ani, care a venit la un control pentru o valoare crescuta a titrului ASLO, masurarea de rutina a tensiunii arteriale a depistat o valoare mult crecuta a presiunii la nivelul membrelor superioare, in timp ce pulsul la nivelul picioarelor era foarte slab. Suspicionand ca aceste semne s-ar putea datora unei malformatii cardiace congenitale, am recomandat o ecocardiografie care a depistat o coarctatie de aorta moderat-severa, ceea ce a permis sa indrumam copilul cat mai repede catre Centrul Cardiovascular Pediatric din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures, pentru un tratament adecvat.” – a mentionat Dr. Mihalache.

 

Ce este coarctatia de aorta?

Coarctatia de aorta este o malformatie congenitala a inimii (prezenta la nastere). Reprezinta aproximativ 8% din defectele cardiace congenitale si este mai frecventa la baieti.

Coarctatia este o ingustare a unui segment al aortei, cel mai mare vas din corp care transporta sangele oxigenat de la ventriculul stang al inimii catre toate organele corpului. Cel mai frecvent, ingustarea apare in zona in care aorta se arcuieste inferior catre torace si abdomen, chiar imediat dupa locul de unde arterele care duc sangele catre cap si membrele superioare se desprind din aorta, dedesubtul zonei in care ductul arterial se deschide in aorta.

 

De ce apare coarctatia de aorta?

Inainte de a se naste, fatul are un canal special la nivelul inimii care transporta sange dinspre artera pulmonara in aorta, denumit duct arterial.

Acesta are un tesut special in peretele sau care se fibrozeaza si inchide acest canal in primele ore sau zile dupa nastere, finalizand trecerea de la circulatia fetala la circulatia nou-nascutului. Fara sa se cunoasca cauza, coarctatia apare ca urmare a prezentei de tesut ductal in exces care se extinde in aorta invecinata, si care va determina ingustarea acelui segment de aorta atunci cand acest tesut se va contracta.

Ce efecte produce ingustarea aortei?

Coarctatia de aorta determina cateva consecinte grave:

  • In prezenta coarctatiei, ventricul stang va trebui sa lucreze mai mult, astfel incat sa genereze o presiune mai mare decat normal pentru a pompa sangele catre partea inferioara a corpului prin acest segment ingust al aortei. Daca ingustarea este severa, ventriculul stang va fi suprasolicitat si se va hipertrofia, iar in final va aparea insuficienta cardiaca congestiva, cand organele vor primi sange in cantitate insuficienta.
  • Coarctatia de aorta determina hipertensiune arteriala inainte de ingustare, in partea superioara a corpului si o reducere a circulatiei in jumatatea inferioara a corpului. Copiii mai mari pot avea durere de cap, respectiv crampe la nivelul picioarelor la efort. In plus, rinichii pot sa nu produca suficienta urina, deoarece au nevoie de un anumit flux sanguin si o anumita presiune arteriala pentru a functiona adecvat
  • Peretii aortei ascendente, arcului aortei si vaselor la nivelul capului si membrelor superioare se pot subtia din cauza hipertensiunii arteriale. Pot sa apara rupturi spontane, ceea ce duce la accidente vasculare cerebrale sau sangerare masiva.

Cand este diagnosticata coarctatia de aorta?

Varsta la care este diagnosticata coarctatia de aorta depinde de severitatea afectiunii. Daca malformatia este severa, este frecvent depistata la nou-nascut, imediat dupa nastere. Insa la cei mai multi copii, coarctatia de aorta este usoara sau moderata si nu produce simptome, fiind frecvent diagnosticata tardiv, in adolescenta sau la adultul tanar. De obicei, copiii cu coarctatie de aorta au asociate semne sau simptome ale altor defecte cardiace, cum ar fi stenoza de valva aortica sau defect septal atrial sau ventricular.

Cum se manifesta coarctatia de aorta?

In aproximativ 25% din cazurile de coarctatie de aorta izolata, ingustarea este suficient de severa incat sa determine simptome in primele zile de viata ale nou-nascutului.

Imediat dupa nastere, sangele va putea circula in zona inferioara a aortei prin ductul arterial - canalul dintre aorta si artera pulmonara. Simptomele nu apar atata timp cat canalul este deschis, pana la aproximativ 14 zile dupa nastere. Dupa ce canalul arterial se inchide, sangele furnizat pe aceasta cale dispare, uneori ducand la intreruperea brusca a circulatiei in jumatatea inferioara a corpului. In consecinta, ventriculul stang trebuie sa pompeza impotriva unei rezistente mai mari si se poate instala insuficienta cardiaca si soc. Netratata, coarctatia de aorta severa la nou-nascut poate duce la moarte.

Deoarece acesti sugari erau bine inainte de inchiderea ductului arterial, simptomele apar rapid si sunt frecvent severe:

  • Culoarea roz a pielii in partea superioara a corpului si cianotica la nivelul picioarelor
  • Iritatabilitate
  • Letargie
  • Transpiratie profuza
  • Dificultate in respiratie
  • Dificultate la hranire

La copiii mai mari, adolescenti si adulti, coarctatia de aorta este usoara si frecvent asimptomatica. Rareori, pot apare durere de cap sau sangerare nazala (epistaxis) datorita hipertensiunii arteriale la nivelul membrelor superioare sau durere in membrele inferioare la efort (claudicatie) din cauza circulatiei sanguine ineficiente la acest nivel.

Medicul pediatru va suspecta aceasta malformatie cardiaca atunci cand detecteaza:

  • Hipertensiune arteriala in extremitatea superioara a corpului
  • O diferenta intre tensiunea arteriala la membrele superioare comparativ cu membrele inferioare, cu o presiunea mai mare la nivelul bratelor si mai mica la nivelul picioarelor
  • Un puls slab sau intarziat la nivelul picioarelor
  • Un suflu cardiac cauzat de scurgerea mai rapida a sangelui prin zona ingustata

Cum se trateaza coarctatia de aorta?

Optiunile de tratament depind de varsta la care malformatia cardiaca este diagnosticata si de severitatea afectiunii. Daca exista si alte defecte cardiace, acestea pot fi reparate in acelasi timp operator. Tratamentul este efectuat de catre un medic chirurg cardiovascular pediatru care va evalua si determina cea mai buna optiune de tratament in cazul copilului.

Aproximativ 50% din copii la care se efectueaza corectia coarctatiei, sunt operati in primele luni de viata. Coarctatia de aorta care nu produce simptome severe este reparata chirurgical electiv in mica copilarie, de obicei intre 3-5 ani. Operatia consta in sectionarea segmentului ingustat si reconectarea capetelor aortei. In cazul copiilor mai mari, o alternativa la chirurgia deschisa este cateterismul cardiac prin care se realizeaza dilatarea cu un balonas a zonei ingustate si montarea unui stent care sa mentina lumenul aortei deschis - angioplastia cu balonas. Deoarece stentul nu isi modifica dimensiunea pe masura ce copilul creste, acest tratament este de obicei folosit la copiii mai mari (cu greutate > 25 de kilograme).

Desi copiii vor necesita supraveghere pe toata durata vietii, tratamentul chirurgical este foarte eficient. Majoritatea copiilor vor putea fi activi si vor avea o speranta de viata normala, fara limitari fizice specifice.

Surse de informatii:

  • High Blood Pressure in Children, American Heart Association
  • High blood pressure in children, Mayo Clinic
  • Coarctation of the Aorta, Medscape
  • Coarctation of the Aorta, Mayo Clinic
  • Coarctation of the Aorta, American Heart Association