Te-ai intrebat vreodata cat de mult iti verifici telefonul intr-o ora? Tehnologia face parte din viata fiecaruia dintre noi. Unii o folosesc mai mult, altii mai putin, insa cu totii suntem afectati de ea.
Toate ecranele care emit lumina (telefonul, tableta, calculatorul, televizorul etc) sunt daunatoare in timp. Lumina emisa de aceste ecrane contine o parte de lumina vizibila, extrem de nociva si anume lumina albastra-violet.
Privitul indelung la calculator predispune la diferite afectiuni oftalmologice
Inmagazinarile de energie inalta provenita de la lumina emisa de ecrane se cumuleaza in timp, astfel incat persoanele expuse inca din copilarie risca sa dezvolte boli oftalmologice timpuriu, in viata de adult, cum ar fi sindromul ochilor uscati, cataracta sau degenerescenta maculara legata de varsta.
Daca lucrezi multe ore in fata calculatorului este recomandat sa discuti cu medicul oftalmolog despre optiunile de protectie pe care ti le poti lua, astfel incat sa eviti eventualele probleme. Primul pas il reprezinta controlul oftalmologic complet, in urma caruia este posibil sa ti se prescrie ochelari (cu dioptrie sau nu), care sa aiba incorporat in lentile un filtru de calculator, adica o lentila speciala care blocheaza lumina albastra-violet.
Semnele expunerii indelungate la calculator
O expunere constanta, zi de zi, de peste 2-3 ore in aceste medii digitale conduce la instalarea mai multor semne si simptome pe termen lung. Este vorba despre:
- Oboseala
- Ochi rosii si sensibili
- Vedere incetosata
- Vedere dubla
- Senzatie de corp strain in ochi (“nisip in ochi”)
Daca observi unul sau mai multe dintre semnele de mai sus, mergi la medicul oftalmolog pentru stabilirea diagnosticului!
De multe ori, pacientii care stau mult la calculator ajung la medicul oftalmolog pentru ca nu vad bine la distanta. De fapt, mecanismul natural care asigura in mod normal o vedere clara la aproape (acomodatia) este atat de suprasolicitat, incat, in putinul timp in care privim in departare, ochii nu se mai relaxeaza.
Recomandari pentru a-ti proteja ochii de efectele nocive ale luminii albastre-violet
Regleaza distanta de lucru!
Iti poti proteja ochii atunci cand lucrezi la calculator regland distanta de lucru la 40-50 de cm (cat un brat). Practic, atunci cand privim la distanta (peste 5 m), ochii se relaxeaza. Atunci cand focalizam un obiect mai aproape de 5 m, ochii vor depune mai mult efort. Astfel, cu cat este mai mic si mai aproape obiectul focalizat, cu atat ochii vor fi mai solicitati.
Ajusteaza ecranul calcultorului!
Se recomanda inclinarea ecranulului la 10° – 20° sub nivelul ochilor pentru a reduce deschiderea fantei palpebrale, micsorand astfel suprafata oculara expusa si reducand evaporarea filmului lacrimal.
Fa pauze dese!
O alta masura de protectie o ochilor sunt pauzele mici si dese. Este de preferat sa faci pauze a cate 1-2 minute din doua in doua ore pentru a relaxa ochii, privind la o distanta mare.
Clipeste mai des voluntar!
Clipitul ajuta la curatarea si umezirea ochilor, prevenind astfel aparitia sindromului ochilor uscati.
O metoda eficienta pentru relaxarea ochilor, cunoscuta in intreaga lume, este regula 20-20-20: clipeste la fiecare 20 de minute de 20 de ori, ia-ti privirea de la monitor timp de 20 de secunde si concentreaza-te asupra unui obiect aflat la o distanta de aproximativ 6 metri.
Consuma multe fructe si legume!
Nu in ultimul rand, alimentatia joaca un rol esential in mentinerea unei vederi sanatoase. Morcovii nu sunt singurele alimente care protejeaza vederea, ci toate legumele sau fructele colorate variat. Este vorba de citrice, struguri, ardei gras, patrunjel, spanac, dar si nuci sau seminte crude.