De-a lungul vietii, oricine poate suferi de o afectiune sau o leziune ortopedica. Desi diagnosticul nu este unul placut, afectiunile si leziunile ortopedice pot fi tratate minim invaziv, pentru o recuperare usoara si pentru un plus de confort. In cele ce urmeaza, iti vom prezenta principalele categorii de leziuni si afectiuni ce pot aparea la nivelul articulatiilor corpului si cum poate chirurgia ortopedica sa contribuie la tratarea si prevenirea acestora.
Sunt eficiente suplimentele alimentare in tratarea leziunilor ortopedice?
Daca ai suferit la un moment dat de o leziune sau o fractura articulara, probabil te-ai intrebat daca poti ajuta organismul sa se refaca, utilizand diverse suplimente alimentare. Fracturile, leziunile si toate celelalte afectiuni ale articulatiilor nu se pot rezolva de la sine, in unele cazuri interventia chirurgicala fiind singura solutie.
Cu toate acestea, este dovedit ca unele suplimente si substante specifice pot grabi vindecarea si pot completa tratamentul chirurgical:
- vitamina C;
- vitamina D;
- suplimente de calciu;
- proteine combinate;
- factori de crestere.
Acestea se recomanda doar in cazurile in care organismul nu poate consolida fracturile corectate din punct de vedere chirurgical, asadar nu te astepta la „minuni”.
Descopera AICI echipa noastra de MEDICI.
Tratamentul leziunilor de tendoane si ligamente
Avantajul chirurgiei minim invazive este ca poate fi folosita pentru a trata rapid si eficient chiar si leziuni ale structurilor mai delicate, asa cum sunt tendoanele si ligamentele, pentru care este nevoie de o precizie mai mare.
Leziunile de tendoane se impart in doua tipuri:
- leziuni traumatice, mai exact rupturile de tendoane care apar in urma unor traumatisme;
- leziuni degenerative, intalnite in general la persoanele in varsta.
In cele mai multe cazuri, leziunile traumatice necesita tratament chirurgical pentru sutura tendoanelor sau reinsertia acestor structuri si sunt operate mult mai repede decat leziunile degenerative.
Daca ne referim la leziunile degenerative de tendon, este bine sa stii ca acestea apar in timp, iar pacientii se prezinta la medic abia cand tendoanele se rup si apar durerile.
Leziunile ligamentare, in special cele traumatice, pot fi tratate chirurgical. Cel mai adesea, pacientii se prezinta la medic cu ligamente incrucisate la nivelul genunchiului, spre exemplu. In general, orice tip de leziune ligamentara poate fi operata, pacientii avand parte de tratamente personalizate.
Diferenta dintre artrita si artroza
Tratamentul chirurgical este indicat si in cazul artrozei, deoarece, odata degradat cartilajul, nu mai poate fi regenerat. De aceea, singura solutie pentru a reda mobilitatea si a scapa de durere este inlocuirea articulatiei.
Multe persoane confunda artrita cu artroza, asa ca iti vom explica diferenta dintre acestea. Artrita este o inflamatie a articulatiei si face parte din bolile reumatismale. Poate avea diverse cauze:
- poate fi autoimuna;
- poate aparea ca urmare a unei inflamatii;
- poate fi provocata de un microb.
Artrita poate fi incetinita, insa sunt si cazuri in care poate provoca distrugeri insemnate la nivelul articulatiei, asa cum se intampla in cazul artritei infectioase, care se transforma in artroza.
In schimb, artroza este o afectiune degenerativa care distruge cartilajul articular si poate evolua pana la afectarea intregii articulatii (ligamente, tendoane, capsula sinoviala) si chiar si a oaselor.
Ce presupune artroscopia?
Artroscopia este interventia prin care se exploreaza interiorul unei articulatii, deci are si caracter de diagnosticare. Cu ajutorul ei se trateaza orice leziune traumatica sau degenerativa articulara. Artroscopia poate trata, printre altele, si:
- rupturi de ligamente;
- sindroame de calcifiere;
- rupturi de tendoane;
- leziuni de cartilaj;
- rupturi de capsule.
Avand in vedere ca este o interventie minim invaziva, artroscopia se poate realiza doar cu anestezie locala, astfel incat pacientii sa se refaca mai repede si sa se diminueze riscul complicatiilor. Artroscopia presupune explorarea si tratarea articulatiei prin intermediul unor orificii punctiforme de 3-4 mm lungime, prin care sunt introduse instrumente speciale.
Vezi AICI oferta noastra de INVESTIGATII ORTOPEDICE.
Cum se pot trata fracturile utilizand chirurgia ortopedica?
Tratarea si vindecarea eficienta a fracturilor depind, in primul rand, de tipul leziunii. Exista fracturi osoase inchise si fracturi deschise. In cazul fracturilor deschise, osul este expus la exterior si, din cauza expunerii la germeni, se poate ajunge la infectarea acestuia (osteita). Acest lucru poate determina si o vindecare mai grea sau deficitara.
Nu toate fracturile sunt la fel. In unele cazuri, poti avea o fractura fara simptome foarte suparatoare. Unii pacienti ajung la medic si pot merge, isi pot misca membrul afectat fara probleme, afland despre fractura in urma investigatiilor. Desi la prima vedere pot fi considerate cazuri fericite, ele pot determina complicatii, deoarece pacientii nu se prezinta la medic si nu primesc tratament adecvat.
Tratarea fracturilor depinde de:
- tipul acestora (inchise sau deschise);
- numarul de fragmente osoase;
- localizarea fracturii.
Pentru tratarea corecta a unei fracturi, interventia chirurgicala este cea mai buna solutie, chiar si in cazul fracturilor fara deplasare, localizate la nivelul oaselor mari. Operatia ajuta la fixarea fracturii, pentru a grabi procesul de vindecare.
Cum pot fi tratate si prevenite afectiunile genunchiului?
Nu puteam sa nu aducem in discutie si afectiunile genunchiului, avand in vedere cat sunt de raspandite in randul populatiei.
Afectiunile genunchiului pot fi categorizate si in functie de varsta la care sunt intalnite:
- la populatia tanara se intalnesc des afectari traumatice (leziuni de menisc, rupturi de ligamente, entorsa de genunchi, luxatii);
la persoanele in etate, vorbim in special despre artroza.
Tratarea leziunilor de menisc
Leziunile de menisc au generat o intreaga controversa, cand vine vorba despre tratarea lor. Leziunile degenerative nu necesita interventie chirurgicala in prima faza, ci doar in momentul in care devin simptomatice. Tratamentul presupune indepartarea fragmentului de menisc care se desprinde si sutura leziunilor aparute, pentru a bloca avansarea acestora si desprinderea unor noi fragmente care pot da durere.
In cazul leziunilor de menisc traumatice se poate practica si meniscectomia. Este de preferat conservarea meniscului, deci este bine sa se intervina rapid. Operatia presupune introducerea unor ancore in menisc, pentru a facilita vindecarea.
Tratamentul si preventia gonartrozei
Gonartroza este o afectiune degenerativa, iar in stadiul final, singura solutie este inlocuirea articulatiei. Daca te prezinti la timp la medic si este afectata doar o parte din articulatie, se poate efectua o protezare partiala, cu o recuperare rapida. Cand este afectata toata articulatia, se vor efectua inlocuirea si recreerea anatomiei articulatiei cu o proteza totala, astfel incat sa fie redata mobilitatea pacientului.
In primele stadii, pot fi efectuate si tratamente de intretinere, cum ar fi:
- injectari cu acid hialuronic pentru protejarea cartilajului ramas;
- injectari de celule stem pentru o mica regenerare a cartilajului;
- implanturi de colagen.
Gonartroza nu poate fi prevenita in proportie de 100%, insa poti implementa anumite schimbari care pot avea rol pozitiv:
- evitarea eforturilor fizice intense (spre exemplu, nu toata lumea poate alerga, mai ales daca sunt anumite probleme la nivelul genunchiului);
- pastrarea unei greutati corporale normale;
- practicarea sporturilor care pot preveni artroza, asa cum sunt inotul si mersul pe bicicleta.
Asadar, daca suferi vreo leziune sau afectiune a unei articulatii, este bine de stiut ca, astazi, pot fi tratate eficient, minim invaziv, astfel incat sa ai o recuperare usoara si sa iti poti recapata mobilitatea si sanatatea.