Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Diagnosticarea cancerului la san: simptome si tratament

Articol de Dr. Gheorghe Gerald Filip Medic primar Chirurgie generala

Cu peste 9.000 de cazuri diagnosticate anual, cancerul de san nu este deloc o problema rar intalnita in tara noastra. Dimpotriva, aceasta afectiune este descoperita de foarte multe ori intr-un stadiu avansat, din cauza amanarii vizitelor la medic. De asemenea, lipsa unui program national de screening si informatiile insuficiente cu privirea la autoexaminarea sanilor agraveaza aceasta situatie.

Mai mult, in ultimii 20 de ani se remarca o tendinta ingrijoratoare de scadere a varstei persoanelor care primesc diagnosticul de cancer la san. Daca majoritatea cazurilor proveneau, altadata, din randul femeilor cu varsta cuprinsa intre 40 si 50 de ani, in ultima vreme, numarul diagnosticelor primite la 30-40 de ani este mai mare ca oricand. Pentru a evita aceasta afectiune, este important sa te informezi cat mai bine cu privire la modul in care debuteaza si la metodele de diagnosticare.

Vezi AICI oferta noastra de INVESTIGATII.

Ce controale de cancer la san sunt necesare

Metoda elementara prin care fiecare femeie isi poate inspecta sanii este autoexaminarea. Aceasta se face la oglinda, atat vizual, cat si prin palpare, pentru a scoate la iveala orice modificare aparuta la nivelul sanului sau al axilei. In cazul femeilor care nu au intrat la menopauza si care se afla in plina activitate sexuala, este recomandat ca autoexaminarea si investigatiile sa aiba loc imediat dupa finalizarea sangerarii menstruale. Pentru persoanele intrate la menopauza, acestea vor avea loc in aceeasi zi a lunii.

Biopsia se recomanda in momentul in care investigatiile imagistice scot la iveala o leziune al carei risc de a fi canceroasa sau precanceroasa este unul ridicat. Spre deosebire de imagistica, investigatia cu ajutorul punctiei biopsie poate oferi un diagnostic exact cu privire la formatiunile observabile la nivelul sanului. In cazul in care biopsia scoate le iveala un cancer, investigatiile vor fi detaliate, pentru stadializarea bolii, respectiv pentru initierea tratamentului recomandat in acord cu stadiul si tipul histologic al acesteia.

In ciuda temerilor venite din trecut, biopsia nu este un procedeu medical daunator pentru sanatate. Biopsia nu imprastie cancerul la san in organism, cu atat mai putin cu cat personalul medical are o inalta calificare si utilizeaza dispozitivul specific, numit ac central sau coaxial, cu foarte multa precautie. Astfel, niciuna dintre celulele de tumora de pe traseu nu ramane in organism, iar locul punctiei este extras, atunci cand se face interventia chirurgicala pentru cancer.

Vezi categoria noastra de MEDICI.

Diagnosticarea cancerului de san

Care sunt pasii necesari, in functie de simptome

Printre simptomele afectiunii se numara retractia mamelonului, ranile la nivelul mamelonului sau al areolei, precum si scurgerile sangvine, indiferent de momentul fiziologic al femeii. Imediat ce suspecteaza, in urma autoexaminarii, ca s-ar putea confrunta cu simptomele cancerului la san, o femeie ar trebuie sa urmeze un consult senologic. Acesta se realizeaza numai in cabinetul unui medic chirurg sau ginecolog, cu o indelungata experienta in patologia sanului. Examenul clinic va fi complet si va viza glanda mamara, areola, ganglionii axilari, precum si ganglionii de la subrat.

In cazul in care suspiciunile pacientei se confirma, aceasta va fi directionata catre diagnosticul imagistic, recomandat in cazul constatarii unei leziuni a sanului. Prima procedura de acest tip este ecografia de san bilaterala, iar aceasta va fi urmata, in cazul suspiciunii unei leziuni avansate, de mamografie. Cele doua investigatii sunt complementare si se intrepatrund, pentru oferirea unui diagnostic complet. Pentru un diagnostic definitiv, insa, este nevoie de efectuarea punctiei biopsie a formatiunii sanului.

Vezi categoria noastra de CENTRE DE IMAGISTICA.

Diagnostic cancer de san

Ce tratament poate prescrie Tumor Board-ul

Tumor Board-ul reprezinta o comisie multidisciplinara, formata din medici implicati direct in diagnosticarea si in tratarea cancerului. Grupul este format din imagisti, chirurgi, oncologi, radioterapeuti, profesionisti specializati in medicina nucleara, chiar si kinetoterapeuti sau nutritionisti. Rolul Tumor Board-ului este nu doar de a stabili cu certitudine un diagnostic de cancer la san, ci si de a aborda afectiunea pe mai multe laturi ale tratamentului.

Medicul anatomopatolog poate furniza informatii legate de agresivitatea tumorii, precum si despre receptorii pe care-i poate avea celula tumorala. Medicul imagist poate spune cat de mare este tumora, cat de aproape se afla de pectoral si daca a infiltrat pielea. Specialistul in medicina nucleara hotaraste secventialitatea tratamentului, in cazul in care se va stabili ca metoda radioterapia. Nu in ultimul rand, o interventie chirurgicala va cere prezenta unui medic de chirurgie plastica, pentru a efectura reconstructia mamara.

Tratamentul ales poate fi de tip chimioterapeutic, respectiv hormonal, sau poate fi administrat sub forma de radioterapie sau de imunoterapie. Modalitatea de aplicare, precum si frecventa diferitelor tratamente variaza de la o pacienta la alta, in functie de rezultatele constatate in urma analizelor. Astfel, procedurile aplicate tin cont de tipul histologic, de stadiul si de localizarea cancerului la san, precum si de morbiditatile asociate fiecarei persoane in parte.

Indiferent de metoda de tratament pe care o va urma o pacienta, este important ca fiecare femeie sa ajunga la timp pentru controlul medical. Controlul sanului, in cabinetul unui medic experimentat, este necesar anual, atat pentru diagnosticul cancerului la san, cat si pentru detectarea altor modificari de natura patologica sau a problemelor de lactatie.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.