Medicul poate diagnostica diabetul, prediabetul si diabetul gestational prin intermediul analizelor de sange, care arata daca glicemia, adica nivelul zaharului din sange, este prea ridicata.
Daca crezi ca ai putea avea diabet, nu incerca sa te diagnostichezi singur. Folosirea dispozitivelor pe care le poti cumpara fara reteta, precum glucometrul, nu poate diagnostica diabetul.
Cine ar trebui sa se testeze pentru diabet?
Orice persoana care are simptomele diabetului ar trebui sa se testeze pentru aceasta boala.
Este foarte important de stiut faptul ca multe persoane pot sa nu prezinte vreun simptom, dar sa se afle la risc de diabet, sau chiar sa aiba diabet, astfel ca au nevoie sa fie testate si in absenta simptomelor. Testarea permite medicului sa descopere diabetul din timp si sa coopereze cu pacientul pentru a gestiona diabetul si a preveni complicatiile. De asemenea, testarea permite medicului sa descopere prediabetul. Adoptarea unor modificari in stilul de viata care sa presupuna slabirea, daca esti supraponderal,sau exercitiul fizic, daca ai un stil sedentar de viata – acestea te pot ajuta sa intarzii sau sa previi aparitia diabetul de tip 2.
Diabetul de tip 1
Frecvent, testarea pentru diabetul de tip 1 (diabet cunoscut si sub denumirea de diabet insulino-dependent) se produce la persoanele cu simptome de diabet. Medicii diagnosticheaza de obicei diabetul de tip 1 la copii si la adultii tineri. Pentru ca diabetul de tip 1 poate fi mostenit, membrii familiei trebuie, de asemenea, testati, chiar daca nu prezinta simptome.
Diabetul de tip 2
Specialistii recomanda testarea de rutina pentru diabetul de tip 2 daca:
- Ai peste 45 de ani
- Ai intre 19 si 44 de ani, esti supraponderal sau obez si ai unul sau mai multi factori de risc pentru diabet (esti supraponderal sau obez, ai peste 45 de ani, ai istoric familial de diabet, ai hipertensiune arteriala, ai un nivel scazut al colesterolului HDL sau un nivel crescut al trigliceridelor, ai istoric de boala cardiovasculara sau accident vascular cerebral, suferi de depresie, suferi de sindromul ovarelor polichistice (SOP), ai un stil de viata sedentar)
- Esti femeie si ai suferit de diabet gestational sau ai nascut un copil cu greutate mai mare de 4 kg
Desi diabetul de tip 2 se dezvolta mai frecvent la adulti, si copiii pot dezvolta boala. Expertii recomanda testarea copiilor de 10-18 ani care sunt supraponderali si obezi si care au cel putin doi factori de risc pentru dezvoltarea diabetului – acestia pot fi:
- Greutate redusa la nastere
- Mama a avut diabet cand a fost insarcinata cu el
- Orice factor de risc pentru diabetul de tip 2 (copiii care au un indice de masa corporala mai mare decat 85% dintre copiii cu varsta si inaltime similara, istoric familial de diabet zaharat tip 2 la rude apropiate- parinti, frati, bunici, surori, unchi, matusi)
Diabetul gestational
Toate femeile insarcinate care nu au primit un diagnostic precedent de diabet ar trebui sa se testeze pentru diabet gestational. Daca esti insarcinata, ti se va recomanda testul de toleranta la glucoza intre saptamanile 24 si 28 de sarcina.
Care sunt testele folosite pentru diagnosticarea diabetului si a prediabetului?
Medicii folosesc frecvent testarea glucozei plasmatice/serice (glicemia bazala) sau testul HBA1C pentru diagnosticarea diabetului. In unele cazuri, medicii mai pot folosi valoarea glucozei plasmatic/serice random (Glucoza plasmatica/serica determinata dintr-o proba de sange recoltata intr-un moment oarecare al zilei, indiferent de intervalul de la ultima masa).
Testarea glucozei plasmatice/serice (glicemia bazala)
Aceasta masoara nivelul glicemiei la un anumit moment. Pentru rezultate valabile, este recomandat sa efectuezi analiza dimineata, pe nemancate (cu exceptia apei).
Testarea HBA1C (hemoglobina glicata)
Aceasta este o analiza de sange care furnizeaza informatii estimative privind nivelurile medii ale glicemiei din ultimele 3 luni.
Poti manca si bea inainte de aceasta analiza. Cand foloseste testarea A1C pentru diagnosticarea diabetului medicul va lua in considerare factori precum varsta pe care o ai, precum si daca ai anemie sau alta problema a sangelui. Testul HBA1C nu este normal la persoanele cu anemie.
Testarea glucozei plasmatice/serice random
Uneori, medicul poate folosi acest test pentru a diagnostica diabetul atunci cand simptomele diabetului sunt prezente si cand nu doreste sa astepte ca glicemia sa fie recoltata pe nemancate. Acest test poate fi efectuat in orice moment al zilei, independent de masa.
Care sunt analizele folosite pentru diagnosticarea diabetului gestational?
Femeile insarcinate pot efectua testul de toleranta orala la glucoza. O asistenta va recolta o proba de sange pentru a avea un nivel de baza al glicemiei tale, pe nemancate. Apoi vei bea o bautura cu zahar (75 grame de glucoza) si dupa o ora, respectiv doua ore, asistenta va recolta din nou sange pentru a observa cum a raspuns organismul la incarcatura de glucoza. Astfel, testul de toleranta orala la glucoza presupune efectuarea a trei glicemii determinate la trei momente diferite:
- pe nemancate (normal < 92 mg/dl)
- la o ora (normal <180 mg/dl)
- la doua ore dupa ingestia de 75 g glucoza (normal <153 mg/dl).
Conform Asociatiei Americane de Diabet (ADA), se considera diabet de sarcina daca cel putin una din cele trei glicemii este mai mare sau egala in comparatie cu pragul stabilit.
Care sunt numerele care imi spun ca am diabet sau prediabet?
Fiecare analiza pentru depistarea diabetului sau a prediabetului foloseste o masuratoare diferita. De obicei, pentru a diagnostica diabetul, este necesar ca aceeasi metoda de testare sa fie repetata a doua zi. Medicul mai poate folosi o a doua testare pentru a confirma ca ai diabet. Urmatorul tabel te va ajuta sa intelegi ce inseamna valorile respective.
Care sunt testele care ajuta medicul sa stie ce tip de diabet am?
Chiar daca testele descrise pot confirma ca ai diabet, acestea nu pot identifica tipul de diabet pe care il ai. Uneori, medicul nu este sigur daca ai diabet de tip 1 sau diabet de tip 2. Un tip rar de diabet poate sa apara la copii – se numeste diabet monogenic si poate, de asemenea, sa fie confundat cu diabetul de tip 1. Tratamentul depinde de tipul de diabet pe care il ai, prin urmare, cunoasterea tipului de diabet este importanta.
Pentru a afla daca diabetul pe care il ai este de tip 1, medicul poate cauta anumiti autoanticorpi – acestia sunt anticorpi care ataca in mod eronat tesuturile si celulele sanatoase. Prezenta unuia sau a mai multor autoanticorpi specifici pentru diabet este un aspect frecvent in diabetul de tip 1, insa nu si in diabetul de tip 2 sau in diabetul monogenic. Pentru acest test este necesara recoltarea unei mostre de sange. Daca ai avut diabet in timpul sarcinii, ar trebui sa te testezi nu mai tarziu de 12 luni de cand ai nascut pentru a afla daca ai diabet de tip 2.
Consultant: Dr. Alina Voicu, Medic Sef Laborator, Divizia Laboratoare Clinice
Surse de informatie:
https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/tests-diagnosis (American Diabetes Association. Classification and diagnosis of diabetes. Diabetes Care. 2016;39(Suppl. 1):S13–S22.)