Asist. Univ. dr. Dr. George Jinescu recomanda cea mai moderna si minim-invaziva metoda de tratament a varicelor - laserul endovenos. Tehnica este efectuata cu succes in Spitalul Euroclinic, avand rezultate estetice si functionale excelente pe termen lung.
Dr. Jinescu este medic primar chirurg, Medic primar Chirurgie Generala, Doctor in Stiinte Medicale cu competente in:
- Chirurgie laparoscopica
- Ecografie Generala
Ce sunt varicele?
Varicele sunt vene superficiale rasucite si dilatate.
Venele reprezinta sistemul de transport al sangelui din corp inapoi catre inima. Majoritatea sangelui este recirculat prin vene profunde (localizate in muschi), iar o cantitate mai mica este transportata prin sistemul venos superficial (care se afla aproape de suprafata pielii).
Datorita faptului ca nu sunt inconjurate de muschi, venele superficiale sunt mai predispuse la deteriorare. Varicele apar atunci cand valvele care permit sangelui sa circule doar intr-o singura directie – catre inima, devin slabite. Ca urmare, sangele se acumuleaza si stagneaza, umfland venele ca un furtun plin. Dilatarea venelor poate duce la simptome ca durere si senzatia de greutate in picioare.
Venele in 'panza de paianjen ' sunt asemanatoare cu venele varicoase, doar ca sunt mai mici. Ele se afla de asemenea la suprafata si sunt cauzate de aceiasi factori care contribuie la aparitia venelor varicoase.
De ce apar varicele?
Varicele si venele in panza de paianjan apar in conditiile existentei unui tesut de colagen de o calitate mai slaba. Acesta este un factor ereditar care nu poate fi modificat. Alte factori care contribuie la aparitia varicelor sunt: stilul de viata sedentar, alimentatia, precum si anumite conditii particulare cum ar fi sarcina, profesiile care presupun statul in picioare prelungit si traumatismele locale.
Care este cea mai moderna tehnica de tratament a varicelor?
Prima - si cea mai conservatoare - masura pe care doctorii o recomanda adesea sunt ciorapii compresivi. Purtarea ciorapilor reduce presiunea asupra venelor suprasolicitate. Ciorapii compresivi vor controla simptomele si vor stopa formarea altor vene varicoase. Cu toate acestea, nu vor trata varicele aparute deja.
Odata declansata boala varicoasa, singura solutie radicala ramane cea chirurgicala. In prezent, nu se mai folosesc procedeele mutilante de tipul stripping-ului venos sau a celor cu rezultate scazute cum sunt metoda CHIVA sau scleroterapia. Astazi, pe scena chirurgicala moderna s-au impus tehnicile endovenoase.
Dintre acestea, laserul endovenos este metoda cea mai moderna, fiind totodata si cea mai putin invaziva.
Recomandarea de tratament cu laser endovenos se face dupa un diagnostic precis care presupune efectuarea unui examen clinic flebologic si a unei ecografii Doppler care sa permita realizarea hartii bolii venoase, inclusiv a valvelor afectate si a punctelor de reflux venos.
Tratamentul varicelor cu laser endovenos
Laserul are capacitatea de a inchide termic vena varicoasa, tratand astfel cauza varicelor. Procedeul se face sub anestezie locala si presupune introducerea in vena bolnava a unei fibre optice sub control ecografic. Fibra optica este conectata cu un laser vascular care emite energie luminoasa la capatul liber aflat in contact cu vena. Energia “topeste” si “sigileaza” vena dilatata, care se micsoreaza pe masura ce fibra este retrasa.
Actionand din interiorul venei, sub control ecografic, nu raman cicatrici si nu exista durere postoperator, iar pacientul poate parasi spitalul in cateva ore pe propriile picioare.
Tratamentul varicelor cu laser:
- Nu necesita internare
- Nu lasa cicatrice
- Are rezultate estetice si functionale excelente pe termen lung