Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

8 teste de screening care pot salva viata unui barbat

8 teste de screening care pot salva viata unui barbat

Majoritatea barbatilor merg la medic mai mult fortati. Recunosc cu greu ca au o problema de sanatate si, de cele mai multe ori, au nevoie de un mic stimulent pentru a-si lua in serios sanatatea. Barbatii trebuie sa inteleaga ca medicul poate fi cel mai bun aliat in prevenirea problemelor de sanatate.

Infarctul de miocard si accidentul vascular cerebral, cancerul de prostata si de colon, diabetul zaharat de tip 2 sunt afectiuni care pot fi prevenite sau depistate din timp. Este necesara cel putin o vizita anuala la medic, pentru realizarea testelor de screening corespunzatoare.

De ce sunt importante testele de screening?

Realizarea testului de screening potrivit, la momentul potrivit, este unul dintre cele mai importante lucruri pe care un barbat le poate face pentru sanatatea lui. Scopul testelor de screening este sa te ajute sa descoperi precoce eventualele probleme de sanatate, atunci cand acestea sunt mai usor de tratat. De exemplu, depistat precoce, cancerul de colon poate fi vindecat. De asemenea, descoperit din timp, diabetul zaharat poate fi tinut sub control, prevenind aparitia complicatiilor asociate, cum ar fi pierderea vederii, insuficienta renala sau boala de inima.

Testele de care ai nevoie sunt recomandate in functie de varsta si factorii de risc la care esti expus.

8 teste de screening de care orice barbat are nevoie

1. Masurarea tensiunii arteriale

Tensiunea arteriala crescuta este unul dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare, o cauza majora de deces in randul barbatilor. In mod ideal, tensiunea arteriala trebuie sa fie sub 130/85 milimetri coloana de mercur (mm Hg). Fiecare crestere de 20 de unitati a presiunii sistolice (primul numar) sau de 10 a presiunii diastolice (al doilea numar), dubleaza riscul barbatilor de a suferi un infarct de miocard sau un accident vascular cerebral.

Cum dietele bogate in sare sunt legate de cresterea tensiunii arteriale, este recomandat sa reduci aportul de sodiu - nu mai mult de 2.300 mg pe zi (5,8 mg sare sau o lingurita si un sfert de sare). Expertii de la Harvard Medical School sustin ca persoanele cu o tensiune arteriala peste 120/80 mm Hg ar trebui sa consume 1.500 mg de sodiu pe zi (3,8 mg sare sau trei sferturi de lingurita de sare). Recomandarea este valabila si pentru persoanele care au peste 50 de ani.

Verifica etichetele alimentelor, avand in vedere ca excesul de sodiu poate proveni adesea din surse surprinzatoare. Conform Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii, painea este principala sursa de sare. Alte produse alimentare care contin sodiu si la care trebuie sa fii atent sunt:

  • Sos de soia
  • Mustar
  • Monoglutamat de sodiu (MGS)
  • Alimente afumate
  • Carne preparata la gratar
  • Muraturi
  • Praf de copt

2. PSA si examenul clinic al prostatei

Prostata este o glanda de dimensiunea unei nuci, aflata sub vezica urinara, ce ajuta la producerea fluidului care creeaza materialul seminal. Cancerul de prostata este a doua cauza de deces prin cancer in randul barbatilor, dupa cancerul de plamani.

Cand sa-ti faci testul de screening pentru cancerul de prostata

Specialistii recomanda ca fiecare barbat, incepand cu varsta de 50 de ani, sa fie ajutat de medicul sau urolog sa ia decizia de a se testa. Discuta cu medicul tau despre ce se cunoaste in prezent legat de riscurile si beneficiile posibile ale testelor de screening si ale tratamentului pentru cancerul de prostata.

Daca ai ales sa fii testat, trebuie sa faci un test de sange pentru determinarea PSA – antigenul specific prostatic, cu sau fara examinarea prostatei prin tuseu rectal. Cat de des vei fi testat ulterior depinde de nivelul PSA.

Daca ai cazuri de cancer de prostata in familie, trebuie sa incepi examenul mai devreme de aceasta varsta. Discuta cu medicul, pentru a afla exact care sunt factorii de risc pentru cancerul de prostata si cand ar trebui sa incepi screeningul.

3. Auto-examinarea testiculelor

Depistarea precoce a cancerului testicular creste sansa de supravietuire cu 90%. Cancerul testicular afecteaza in special barbatii tineri, cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani.

Cand sa-ti faci testul de screening pentru cancerul testicular

Examinarea testiculelor, realizata o data pe luna, este deosebit de importanta, in special pentru barbatii sub 40 de ani, care prezinta cel mai mare risc. Iar vizita la medic nu este necesara. Te poti autoexamina acasa, in doar cateva minute. Cel mai indicat ar fi dupa dus, cand muschii sunt mai relaxati. Controleaza atent fiecare testicul, pentru a observa eventulele nereguli:

  • Umflaturi
  • Zone dure
  • Schimbari in forma, consistenta si marimea testiculelor – o dimensiune mai mica de 3 cm poate indica un risc mare de cancer testicular

Daca depistezi un nodul sau o anomalie, mergi imediat la medic.

4. Colonoscopia

Cancerul colorectal este unul dintre cele mai frecvente si mai grave tipuri de cancer in randul barbatilor. Asemenea cancerului testicular si cancerului de prostata, cancerul colorectal are un prognostic mult mai bun daca este identificat din timp.

Cand sa-ti faci testul de screening pentru cancerul colorectal

Colonoscopia este cea mai buna metoda de depistare a afectiunii si este recomandata barbatilor cu risc mediu o data la fiecare 10 ani. Este important ca toata lumea sa inceapa testarea la varsta de 50 de ani sau mai devreme daca exista cazuri de cancer colorectal in familie.

Testul dureaza aproximativ 30 de minute si implica administrarea unui sedativ pentru a te ajuta sa te relaxezi. Sunt medici care recomanda chiar anestezia generala. Apoi, medicul va introduce in colon un instrument numit colonoscop, pentru a cauta eventualele semne ale bolii – polipii colonici. Acestia pot fi indepartati pe loc, daca este necesar. Partea cea mai putin placuta este pregatirea pentru colonoscopie, deoarece este nevoie de o dieta speciala si de administrarea de laxative, pentru a curata colonul. In unele cazuri, se recomanda chiar realizarea unei clisme inainte de colonoscopie.

5. Testul pentru testosteron

Acest test simplu de sange poate spune atat de mult despre starea ta generala de sanatate. Barbatii cu un nivel scazut de testosteron sunt mai predispusi la suprapondere si obezitate, diabet zaharat, depresie sau o stare de oboseala, precum si la osteoporoza.

Testosteronul nu scade odata cu varsta, insa grasimea excesiva la nivelul abdomenului poate determina o reduce a nivelului de testosteron, afectand astfel viata sexuala. Evident, nivelul scazut de testosteron poate fi corectat prin pierderea grasimii abdominale.

6. Determinarea glucozei din sange

Unul din 10 romani sufera de diabet zaharat, arata rezultatele Studiului National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), publicat in 2014 de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.  Necontrolat, diabetul conduce la complicatii serioase, precum boala de inima si accident vascular cerebral, boala de rinichi sau pierderea vederii. Toate acestea pot fi, insa, evitate prin dieta, exercitii fizice, pierderea in greutate si administrarea medicatiei potrivite.

Masurarea glucozei din sange pe nemancate (glicemia), testul de toleranta la glucoza sau hemoglobina glicozilata (HbA1c) pot fi utilizate individual sau impreuna pentru screeningul diabetului zaharat.

Cand sa-ti faci testul de screening pentru diabet

Recomandarile internationale arata ca barbatii sanatosi ar trebui sa se testeze la fiecare trei ani, incepand cu varsta de 45 de ani.

7. Masurarea colesterolului

Un nivel ridicat de colesterol “rau” sau LDL-colesterol in sange cauzeaza formarea placii de aterom in peretii arterelor, ingustand calibrul acestora si ingreunand circulatia sangelui. Conditia medicala se numeste ateroscleroza – caracterizata prin ingustarea arterelor, care se poate complica cu infarct de miocard sau accident vascular cerebral.

Poti afla nivelul colesterolului total, al colesterolului “rau” (LDL) si “bun” (HDL), dar si nivelului trigliceridelor (grasimi din sange) printr-un simplu test de sange – profilul lipidic.

Cand sa-ti faci testul de screening pentru dislipidemie

Determinarea regulata a nivelului de colesterol din sange este recomandata tuturor barbatilor, incepand cu varsta de 35 de ani. Daca ai risc crescut de boli cardiovasculare, este recomandat sa incepi testele de la varsta de 20 de ani:

  • Diabet zaharat tip 2 
  • Istoric in familie de boli cardiovasculare inainte de 50 de ani la rudele de sex masculin, respectiv 60 de ani la rudele de sex feminin
  • Fumat
  • Hipertensiune arteriala
  • Obezitate (IMC ≥30)

8. Screeningul pentru glaucom

Glaucomul defineste un grup de boli oculare care distrug, treptat, nervul optic, cauzand pierderea vederii. De multe ori, boala este depistata mult prea tarziu, cand deja s-a instalat pierderea ireversibila a vederii. Testele de screening identifica presiunea anomal de mare din interiorul ochiului, depistand astfel boala inainte de deteriorarea nervului optic.

Cand sa-ti faci testul de screening pentru glaucom

Screeningul pentru glaucom se recomanda in functie de varsta si expunerea la factorii de risc (istoric familial, leziuni anterioare la nivelul ochilor, administrarea de steroizi):

  • Sub 40 ani: la fiecare 2-4 ani
  • Intre 40-54 ani: la fiecare 1-3 ani
  • Intre 55-64 ani: la fiecare 1-2 ani
  • Mai mult de 65 ani: la fiecare 6-12 luni

Nu amana vizita la medic si discuta cu acesta despre importanta testelor de screening si despre cum poti preveni sau amana eventualele probleme de sanatate care iti pot afecta calitatea vietii. Nu uita ca preventia este cel mai bun si mai “ieftin” tratament!

Surse:

www.webmd.com

www.health.harvard.edu

www.doctoroz.com

www.mayoclinic.org

www.harvard.edu

Afla mai multe:

Ghidul barbatilor privind vizitele la medic

5 greseli pe care barbatii le fac frecvent privind inima lor

Dieta sanatoasa pentru inima ajuta si in lupta contra cancerului de prostata

Disfunctia erectila

Gripa la barbati-de ce reactioneaza diferit fata de femei

Caderea parului la barbat: cauze si solutii

Ginecomastia-marirea in volum a sanului la barbat

Testosteronul-ce este si ce rol are?

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.