Histerosonografia este cea mai modernă metodă ecografică, minim-invazivă care permite identificarea cu mare acuratețe a modificărilor de la nivelul cavității uterine și studiul permeabilității trompelor. Această investigație mai poate fi întâlnită și sub următoarele denumiri: sonohistero- salpingografie sau sonohisterografie.
Pregătire pre-investigație
- Se efectuează între zilele 5-10 ale ciclului menstrual.
- Nu se recomandă efectuarea acestei investigații dacă femeia este însărcinată.
Documente necesare la momentul efectuării investigației
- Act de identitate.
- Recomandare scrisă.
- Rezultatele ultimului examen Papanicolau și respectiv rezultatele examenului pentru secreții și culturi de col.
La ce să te aștepți în timpul investigației
- Investigația este efectuată de către o echipă formată din medici ginecologi și medici imagiști – ecografiști, în cabinetul de ecografie.
- Medicul ginecolog inserează prin colul uterin un cateter (tub) în cavitatea uterină, prin intermediul căruia va injecta soluția sterilă de contrast ecografic. Substanța de contrast va contura interiorul uterului și al trompelor uterine, iar dacă trompele sunt permeabile, se va împrăștia în cavitatea abdominală. Medicul radiolog înregistrează ecografic imaginea obținută.
- În timpul efectuării procedurii este posibil să resimți un disconfort similar unor crampe abdominale în timpul introducerii sondei. Acest disconfort se remite spontan, în scurt timp după terminarea investigației.
Rezultat
Rezultatul histerosonografiei îl vei primi pe loc împreună cu pozele aferente investigației.
Post-investigație
După o ecografie nu este necesar să adopți un anumit stil de viață sau activitate specială.