Descriere
Fenolii reprezinta o clasa de compusi organici cu un nucleu aromatic, in a caror structura intra una sau mai multe grupe OH (hidroxil) pe nucleu. Fenolii sunt clasificati in functie de numarul unitatilor fenolice, in fenoli simpli si in polifenoli.
Desi au gruparea hidroxilica, fenolii au o structura asemanatoare cu alcoolii – insa sunt acizi mai tari decat alcoolii, intrucat nucleul aromatic creste aciditatea. Astfel, fenolii reactioneaza nu numai cu alcoolii, dar si cu bazele tari ale acestora, formand saruri ionice numite fenoxizi.
Fenolul este principalul metabolit al benzenului si poate fi detectat in urina dupa expunerea profesionala sau accidental la benzen. Intoxicatia cu benzen afecteaza sistemul central nervos, primele simptome fiind reprezentate de cefalee, vertij si fatigabilitate.
Deoarece fenolul este produs si in cadrul metabolismului fiziologic al organismului, pentru clarificarea expunerii la benzen se recomanda si determinarea acidului t,t-muconic. Efectul toxic al benzenului consta in principal in deteriorarea sistemului hematopoietic, astfel pot sa apara modificari ale hemoleucogramei. In concentratii mai mari afecteaza functiile cerebrale complexe. Printre simptome se pot numara: euforie, confuzie, afectarea coordonarii, afectare vizuala etc.
Indicatii
Determinarea fenolului in urina este recomandata pentru diagnosticarea intoxicatiei profesionale cu benzen.
Interpretari
Diagnosticul de intoxicatie este sustinut de valori ale fenolilor (liberi, conjugati, totali) de peste 100 mg.
Pentru aprecierea corecta a expunerii, recoltarea urinii se face imediat dupa sfarsitul schimbului. Se va avea in vedere si consumul de alimente afumate care contin fenoli si de medicamente care contin fenoli.