Dictionar de analize

Cortisol seric

108.00 Lei Contacteaza-ne

Descriere

Cortizolul este principalul glucocorticoid adrenalian, care joacă un rol important în metabolismul glucozei și în feedback-ul organismului la stres. Producția de cortizol este reglată de către hormonul adenocorticotropic (ACTH), sintetizat în glanda hipofiză, ca răspuns la eliberarea din hipotalamus a hormonului de eliberare a corticotropinei (CRH).

Cortizolul inhibă producția ambilor hormoni CRH și ACTH (prin feed-back negativ), astfel autoreglând producția de cortizol din organism (axul hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian). Mare parte din cantitatea de cortizol circulă legată de CBG (proteina de legare a corticosteroizilor) și de albumină.

Cea mai frecventă cauză de creștere a CBG este creșterea nivelului estrogenului. De aceea, niveluri crescute le întâlnim la femei gravide și la femei aflate în curs de tratament estrogenic. În mod normal, mai puțin de 5% din cantitatea de cortizol, circulă liberă (nelegată). Această formă liberă reprezintă, fiziologic, forma activă.

Indicatii

  • Dozarea cortizolului furnizează informații asupra funcționalității corticosuprarenalei, hipofizei și hipotalamusului (insuficiența adrenaliană, sindrom Cushing, boala Addison)
  • Util în monitorizarea unor tratamente (terapia de supresie cu dexametazonă sau terapia cu cortizol)
  • Obezitate, hipertensiune arterială, hiperglicemie

Interpretari

Niveluri crescute – Hipercortizolism:

  • Sindrom Cushing
  • Rezultate fals pozitive se pot obține în boli acute sau cornice, alcoolism, depresie, precum și în cazul utilizării unor medicamente: fenobarbital, pirimidonă, atropină, naloxon, estrogeni, furosemid, metoclopramid, cortizon, contraceptive orale, spironolactonă, corticotropină, diclofenac, ranitidină, vasopresină, interferon gama, gemfibrozil, gliburid, metoxamina, litiu, metadonă, insulin.

Niveluri scăzute – Hipocortizolism:

  • Insuficiență adrenaliană - medicamente: efedrina, dexametazona, magneziu, fenitoin, danazol, barbiturice, aminoglutetimid, metilprednisolon, morfina, nifedipina, prednisolone, rifampicina, pravastalin, carbonat de litiu, sumatriptan, oxazepam, ketoconazol, beclometazonă, barbiturice, indometacin.

Preturile afişate pe site sunt cele standard. În funcţie de gradul profesional şi experienţa fiecărui medic, de situaţia medicală concretă a pacientului şi de politica comercială companiei, acestea pot varia şi pot suferi modificări. Vă rugăm să verificaţi corectitudinea acestora în call center: 021.9268