Deoarece nivelurile serice de 25(OH)D reflecta rezervele vitaminice din organism si se coreleaza cu simptomele si semnele deficientei de vitamina D, mai bine decat nivelurile altor metaboliti ai vitaminei D, cea mai buna modalitate de a diagnostica deficienta vitaminei D este in general considerata a fi masurarea nivelului circulant de 25(OH)D (D2 + D3).
Este un test de sange simplu, nedureros si neinvaziv, extrem de accesibil si rapid care ofera medicului o imagine clara privind sanatatea osoasa si metabolismul calciului in organism.
De obicei, analiza este insotita de efectuarea altor teste, cum ar fi dozarea de calciu, fosfor, parathormon si fosfataza alcalina in sange si, eventual, masurarea continutului de calciu urinar pentru ca medicul sa poata face diagnosticul diferential al hipovitaminozei D cu alte afectiuni care pot determina demineralizarea osoasa.
Cui se recomanda testul
Testul se recomanda:
Persoanelor susceptibile la deficienta de vitamina D prin expunere inadecvata la lumina soarelui sau aport inadecvat vitaminic:
- Varstnici (care sunt adesea subnutriti si nu sunt expusi suficient la lumina soarelui)
- Anumite comunitati (de exemplu, femei si copii care stau in casa sau care poarta imbracaminte care acopera intregul corp si fata)
- Persoane institutionalizate, spitalizate
- Persoane care au suferit o fractura de sold sau fracturi repetate dupa traumatisme usoare
Persoanelor cu malabsorbtie intestinala, de exemplu in boala Crohn, boala celiaca, etc.
Persoanelor care pot avea un metabolism anormal al vitaminei D:
- Persoane cu boli cronice de rinichi (productia renala de 1,25-dihidroxivitamina D este scazuta si nivelul de fosfat este crescut)
- Persoane cu rahitism ereditar dependent de vitamina D de tip I este o tulburare autozomal recesiva caracterizata prin conversia absenta sau defectuoasa a 25(OH)D in 1,25-dihidroxivitamina D in rinichi.
- Hipofosfatemia familiala legata de X reduce sinteza vitaminei D in rinichi.
- Persoane care urmeaza o terapie cu anticonvulsivante si glucocorticoizi (cresc nevoia de suplimentare cu vitamina D).
Persoanelor care prezinta semne clinice si radiologice de rahitism, osteomalacie, osteoporoza sau tetanie
Gravidelor
Pentru a verifica nivelurile de vitamina D la persoanele cu boli cronice, cum ar fi astmul, psoriazisul si anumite boli autoimune.
Un caz particular il reprezinta rezistenta la vitamina D, conditie intalnita la persoanele care sufera de rahitism ereditar dependent de vitamina D de tip II, o conditie mostenita in care exista mutatii ale genei care codifica receptorul 1,25-dihidroxivitamina D. Acest receptor afecteaza metabolismul intestinului, rinichilor, oaselor si altor celule. In aceasta tulburare, 1,25-dihidroxivitamina D este abundenta dar ineficienta, deoarece receptorul nu este functional.
De ce sa faci un test de vitamina D?
Este posibil sa ai nevoie sa faci acest test, daca ai:
- Un istoric de expunere inadecvata la soare sau aport alimentar redus de vitamina D
- Simptome si semne de rahitism, osteomalacie, osteoporoza sau tetanie
- Modificari osoase caracteristice observate la radiografie
- Ai o afectiune cronica de tipul psoriazis-ului, astmului sau altor boli autoimune
Simptomele de deficienta de vitamina D includ, printre altele:
- Dureri musculare, slabiciune musculara si dureri osoase la orice varsta.
- Oase subtiri, fragile
- Malformatii si deformari osoase (la copii si adolescenti)
- Fracturi frecvente, la traumatisme minime (de exemplu, de sold, la varstnici sau femei la menopauza)
- Parestezii ale buzelor, limbii si degetelor; spasm facial;
Testul poate fi solicitat daca ai un risc mai mare de a avea o deficienta de vitamina D. Factorii de risc includ:
- Operatie anterioara de bypass gastric sau boli cronice inflamatorii intestinale
- Varsta; Deficitul de vitamina D este mai frecvent la adultii in varsta.
- Obezitatea
- Tratament cronic cu substante anticonvulsivante sau glucocorticoizi
- Boli cronice de rinichi si de ficat
In plus, bebelusii alaptati pot prezenta un risc mai mare daca nu iau suplimente de vitamina D sau gravida, pe parcursul sarcinii, este deficienta in vitamina D.
Valori normale
Nivelurile normale ale vitaminei D in sange - 25(OH)D - la adult, se situeaza intre 20 pana la 50 ng/mL, pentru o sanatate optima a oaselor, insa intervalele normale pot varia in functie de laboratoare.
Daca diagnosticul este neclar, pot fi masurate nivelurile serice de 1,25-dihidroxivitamina D si concentratia urinara de calciu.
Intervalele de referință pentru 1,25(OH) D sunt:
- Barbati: 18-64 pg/mL
- Femei: 18-78 pg/mL
In deficienta severa, 1,25-dihidroxivitamina D serica este anormal de scazuta, de obicei nedetectabila. Calciul urinar este scazut in toate formele de deficienta, cu exceptia celor asociate cu acidoza.
In deficienta de vitamina D (valori sub 20ng/mL), calciul seric poate fi scazut sau, din cauza stimularii parathormonului, poate fi normal. Fosfatul seric scade de obicei.
Rahitismul ereditar dependent de vitamina D de tip I are ca rezultat 25(OH)D serica normala, 1,25-dihidroxivitamina D si calciu seric scazute si fosfatul seric normal sau scazut.
Excesul de vitamina D ( valori >75 ng/mL)
Principala consecinta a toxicitatii vitaminei D este acumularea de calciu in sange (hipercalcemia). Simptomele pot progresa catre durere osoasa si probleme renale ca urmare a formarii calculilor renali. Intoxicatia cu vitamina D se produce cand nivelurile din sange depasesc 150 ng/ml.
Mod de recoltare
Nu este nevoie de nicio pregatire anterioara testarii.
Pentru test este necesara prelevarea de cativa ml de sange venos, cu un ac atraumatic. Recoltare se face, de obicei, dimineata, pe nemancate, sau inainte de efectuarea dializei renale, pentru persoanele cu Insuficienta renala cronica.
Unde se recolteaza
Reteaua de clinici si laboratoare Regina Maria.
Durata eliberarii rezultatului
Maxim 1-2 zile lucratoare.