Dupa realizarea unui studiu privind raspunsul imun al organismului la pacientii vindecati de COVID-19, Reteaua de sanatate demareaza un nou proiect de cercetare
Bucuresti 28 ianuarie 2021. Reteaua de sanatate REGINA MARIA initiaza primul studiu care evalueaza raspunsul imun al organismului la vaccinarea impotriva COVID-19. La inceputul acestui an, au fost aprobate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) vaccinuri care si-au dovedit eficienta si siguranta impotriva COVID-19, iar campania de vaccinare a inceput cu succes si in Romania. In continuare este important de urmarit cat de protejata este populatia vaccinata din Romania impotriva infectarii cu SARS-CoV-2. REGINA MARIA, beneficiind de suportul stiintific al Prof. Univ. Dr. Victoria Arama, isi propune sa evalueze dinamica anticorpilor post vaccinare.
Campania de vaccinare din Romania este un succes, cu peste 500.000 de persoane vaccinate pana in acest moment. Romania se situeaza in Top 6 din Europa in ceea ce priveste media vaccinurilor zilnice. Un procent de aproximativ 2,5% din populatia ce necesita vaccinare a fost deja vaccinata, iar estimarile arata faptul ca 10,4 milioane de romani se vor putea vaccina pana la finalul lunii noiembrie.
REGINA MARIA va testa, intr-o prima etapa a studiului, un esantion de 300 de angajati care au fost deja vaccinati anti COVID-19. Masurarea titrului de anticorpi se va realiza la o saptamana de la a doua doza de vaccin si se va repeta la un interval de 3, respectiv 6 luni, un calendar aplicat si in procesul de testare a eficientei vaccinului in studiile clinice. Pentru a urmari evolutia post-vaccinare, se va masura nivelul anticorpilor anti SARS-CoV-2 cu ajutorul uneia dintre cele mai avansate si performante metode de testare imunologica.
„In prezent, testarea imunologica prin electrochemiluminiscenta este cea mai avansata tehnologie in materie de teste imunologice, o tehnologie ultra-sensibila si fiabila. Cu ajutorul acestei metode, pot fi detectati cu cea mai mare acuratete anticorpii specifici anti S SARS-CoV-2. Sensibilitatea acestei metode de testare este de peste 97%, iar specificitatea de 98%, fara a exista interferente cu alte tipuri de coronavirus. La final, ne dorim sa venim cu un aport de date care sa evidentieze in dinamica evolutia titrului de anticorpi obtinuti in urma vaccinarii impotriva COVID-19.”, declara Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicina de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice REGINA MARIA.
Studiul va permite analizarea in dinamica a evolutiei nivelului de anticorpi obtinuti post vaccinare. Acest demers vine in completarea studiului realizat anul trecut de Reteaua de sanatate REGINA MARIA, in care a fost investigat raspunsul imun al pacientilor infectati cu noul coronavirus.
Studiul desfasurat in perioada august – septembrie 2020 de Reteaua de sanatate furniza date importante despre modul in care forma de boala sau varsta pacientilor care au trecut prin COVID-19 influenteaza dezvoltarea unui raspuns imun detectabil. Rezultatele au indicat faptul ca 79% dintre persoanele infectate au prezentat anticorpi detectabili la momentul testarii.