REGINA MARIA lanseaza programul Safe Classroom

Prin acest program national, REGINA MARIA vizeaza inclusiv testarea elevilor si a cadrelor didactice din mediile defavorizate si sustine rezilienta sistemului de invatamant la pandemie 


Bucuresti, 23 martie 2021 – Noul semestru scolar a venit cu o serie de intrebari legate de siguranta intoarcerii in clase si, deja, cu retrageri alternative in online. Pentru a veni in sprijinul scolilor, mai ales a celor din medii defavorizate, REGINA MARIA, lider in calitatea serviciilor medicale din Romania, a lansat Safe Classroom, un program national dedicat scolilor de stat si aliniat la masurile prevazute de protocolul de testare antigen in unitatile de invatamant, prin care ofera gratuit teste antigen pentru screening COVID-19.

Cele mai recente date arata ca numarul de infectari in randul elevilor si prescolarilor a crescut in medie cu 22 cazuri pe zi, iar in randul personalului s-a inregistrat o crestere de aproximativ 40 de cazuri pe zi. Ca urmare a cazurilor confirmate, peste 200 de clase si grupe care isi desfasurau activitatea fata in fata au fost suspendate in perioada 8-15 martie. 

Programul lansat de Reteaua de Sanatate REGINA MARIA se adreseaza tuturor scolilor de stat din Romania, indiferent de oras, fiind pregatiti pentru livrare si in zone vulnerabile sau izolate. In urma inscrierii pe site-ul REGINA MARIA, in sectiunea Safe Classroom, fiecare scoala va primi pana la 5 pachete care contin cate 25 de teste rapide antigen pentru screening COVID-19. Testele puse la dispozitie de catre REGINA MARIA indeplinesc toate cerintele prevazute la punctul 10 din Ordinul MS 1819/2020 si vor fi insotite de instructiuni clare de utilizare. 

„Unitatile de invatamant ar trebui sa fie unele dintre cele mai sigure locuri dintr-o comunitate unde, pe langa aspectele evident educationale, se pun si bazele unui comportament social. Prin programul Safe Classroom, ne dorim sa incurajam scolile sa reia ritmul normal al predarii. Suntem pregatiti sa sustinem prin aceasta investitie rezilienta sistemului de invatamant, sa contribuim la continuitatea actului educational si, pe termen lung, sa contribuim la un viitor mai previzibil pentru noi toti.” a declarat Nirvana Georgescu, Quality and Patient Safety Director, Reteaua de sanatate REGINA MARIA.  


Testarea cu teste antigen rapide este recomandata in urmatoarele cazuri:

  • Elevilor simptomatici a caror simptomatologie de boala debuteaza in timpul orelor de curs;
  • Colegilor cazurilor confirmate din unitatea de invatamant (inclusiv celor asimptomatici), imediat dupa confirmarea primului caz;
  • Cadrelor didactice si altor angajati ai unitatii scolare, simptomatici, a caror simptomatologie de boala debuteaza in timpul orelor de curs, precum si contactilor persoanelor confirmate pozitiv (cadre didactice din cancelarie sau alt personal angajat al institutiei cu care acesta a stat in apropiere, la mai putin de 2 m, fara masca, cel putin 15 min). 

„Provocarile pe care le-au intampinat scolile in pandemie au fost multiple. Resimtim din plin efectul inchiderii scolilor sau a restrangerii activitatii, indiferent de durata acestor masuri, iar riscurile producerii unor diferente semnificative intre gradul de pregatire al copiilor din zone defavorizate simtim ca se accentueaza. Salutam decizia REGINA MARIA si apreciem ca ar putea adresa problema riscului prezentei in clase, reducand posibile crize in viitor. Testele antigen ne vor fi utile in prevenirea raspandirii virusului SARS-CoV-2, in cadrul unitatii noastre de invatamant functionand 2 cabinete medicale scolare unde se vor putea realiza testele pentru cazurile suspecte. ” a declarat Adrian Hagiu, profesor si director al  Scolii Gimnaziale "Dimitrie Sturdza", Popesti, scoala participanta in programul Teach for Romania.
Rezultatele testelor rapide vor fi disponibile la 15 minute dupa prelucrare,  au un grad de sensibilitate de 96,52%, iar gradul de specificitate este de 99,68%. Testele puse la dispozitie de catre REGINA MARIA sunt insotite de o serie de indicatii cu privire la modul corect de recoltare a exsudatului nazal, a prelucrarii si interpretarii testelor. 

Informatii din protocolul in vigoare cu privire la diferite scenarii de simptomatologie

Scenariul I – Elev identificat cu temperatura mai mare de 37,3˚C sau simptome sugestive COVID-19

In acest scenariu este obligatorie instiintarea responsabilului desemnat de unitatea de invatamant si a personalului medical din cadrul scolii. Elevul este indrumat in incaperea desemnata ca izolator, unde se izoleaza si este monitorizat.

Parintii sau reprezentantul legal al elevului minor este informat, iar in baza existentei unui consimtamant informat al tutorelui, sau a acordului scris al elevului major, se efectueaza testarea pentru COVID-19, utilizand un test rapid antigen.

Testarea se efectueaza de catre asistentul medical, la recomandarea medicului unitatii de invatamant/ al reprezentantului DSP judetean, sau de catre medicul unitatii de invatamant 

In cazul in care rezultatul testului este negativ, medicul sau asistentul medical al scolii:

  • anunta parintii/ reprezentantul legal al elevului minor.
  • completeaza toate campurile din formularul de testare cu maxima atentie si raporteaza cazul testat la DSP, pentru a fi introdus in Coronaforms. O copie a formularului de testare este transmisa imediat parintelui/ reprezentantului legal.
  • recomanda anuntarea medicului de familie de catre parinti/ reprezentantul legal al elevului.

In cazul in care rezultatul testului este pozitiv, medicul sau asistentul medical al scolii:

  • anunta parintii sau reprezentantul legal al elevului minor.
  • recomanda anuntarea medicului de familie de catre parinti/ reprezentantul legal al elevului pentru stabilirea conduitei optime.
  • completeaza pe formularul de testare cu maxima acuratete toate campurile necesare si raporteaza cazul la DSP, pentru a fi introdus in Coronaforms. O copie a formularului de testare este transmisa parintelui/ reprezentantului legal.

In acest caz, colegii de clasa si din alte clase care au consimtamant semnat si au avut contact direct cu cazul confirmat in ziua confirmarii si cu 2 zile anterior acesteia, inclusiv cei asimptomatici, se vor testa utilizand teste rapide antigen. De asemenea, vor fi testati si profesorii de la clasa. Exceptie de la testare vor face persoanele vaccinate complet si cele care au trecut prin boala si nu au trecut mai mult de 90 de zile de la vindecare.


Scenariul II – Cadru didactic care are temperatura mai mare de 37,3˚C sau simptome sugestive COVID-19

In eventualitatea in care un cadru didactic prezinta simptomatologie sugestiva COVID-19, acesta va merge in spatiul alocat testarii. La recomandarea medicului unitatii de invatamant/al reprezentantului DSP judetean, acesta va fi testat utilizand un test rapid antigen, conform indicatiilor. 

In cazul in care rezultatul testului este negativ, medicul sau asistentul medical al unitatii de invatamant:

• recomanda cadrului didactic anuntarea si consultarea medicului de familie.
• recomanda izolare la domiciliu pana la remiterea simptomatologiei.
• completeaza integral formularul de testare si raporteaza cazul testat la DSP, pentru a fi introdus in Coronaforms.

In cazul in care rezultatul testului este pozitiv, medicul scolar sau medicul responsabil de unitatea scolara si/ sau asistentul medical scolar:

• recomanda cadrului didactic anuntarea si consultarea telefonica a medicului de familie.
• completeaza formularul de testare cu maxima acuratete si raporteaza cazul la DSP, pentru a fi introdus in Coronaforms.

Contactii cazului cadrului didactic detectat pozitiv vor fi testati utilizand teste antigenice rapide pentru a identifica in cel mai scurt timp eventuale cazuri positive. Exceptie vor face persoanele vaccinate complet si cele care au trecut prin boala si nu au trecut mai mult de 90 de zile de la vindecare.

Studii efectuate in Statele Unite ale Americii arata ca testarea rapida in scoli, cu ajutorul testelor antigen, poate reduce rata de infectare cu pana la 50%. Astfel, concomitent cu desfasurarea campaniei nationale de vaccinare in masa, care a intrat recent in a treia etapa, testarea rapida este o modalitate prin care se poate eficientiza procesul de monitorizare si mentinere sub control a situatiei epidemiologice nationale.