Chirurgie endovasculara
In acest tip de chirurgie, interventia este efectuata in interiorul unui vas de sange folosind tuburi subtiri si flexibile numite catetere. Deoarece inciziile sunt mai mici, se pierde o cantitate mai mica de sange in timpul operatiei, pacientii resimt mai putina durere, spitalizarea este mai scurta si recuperarea este mai rapida.
Repararea endovasculara a anevrismelor (EVAR)
Este o alternativa minim invaziva la chirurgia deschisa pentru tratamentul anevrismelor de aorta abdominala. Consta in folosirea unor mici incizii pentru a implanta dispozitive speciale care intaresc peretii vaselor de sange, cu scopul de a devia fluxul de sange de locul in care a avut loc blocajul, reducand astfel riscul producerii unei rupturi.
Chirurgia carotidei
Cu jautorul chirurgie clasice, deschise reusim sa indeparta acumularea de placa care blocheaza una sau ambele artere carotide, vasele de sange care transporta sange bogat in oxigen la cap, creier si fata. Tipul de interventie realizat se numeste endarterectomie carotidiana.
Bypass arterial
Este o procedura chirurgicala deschisa pentru tratarea bolii arterei periferice. Se efectueaza pentru a ocoli portiunea ingustata sau blocata a arterei principale din picior folosind o bucata dintr-un alt vas de sange.
Chirurgia varicelor
Exista mai multe optiuni pentru tratarea venelor varicoase simptomatice, inclusiv tehnici de ablatie minim invazive si tratamentul cu laser endovenos.
Amplasare filtru vena cava
Aceasta procedura este adesea efectuata pentru a preveni o embolie pulmonara (un cheag de sange in plaman). Medicul foloseste un cateter pentru a plasa un filtru mic in vena abdominala mare care returneaza sangele catre inima din partea inferioara a corpului (vena cava inferioara). Filtrul poate impiedica eventualele cheaguri de sange sa ajunga in plamani.
Acces vascular pentru hemodializa
Un acces vascular este o vena creata chirurgical pentru a indeparta si returna sangele in timpul procedurii de hemodializa – procedura prin care sunt eliminate deseurile din sange la persoanele cu insuficienta renala.