Investigatii


Din momentul în care apare suspiciunea unor afecțiuni maligne ne considerăm într-o cursă contra-cronometru, obiectivul principal fiind confirmarea afecțiuni și stabilirea cu celeritate a unui diagnostic precis. Toate pot fi realizate în cel  mai scurt timp în cadrul Spitalului Brașov sau, coordonat, în centre partenere. 

Efectuăm organizat, în cel mai scurt timp posibil, toate investigațiile necesare, de la analizele uzuale, la markeri tumorali și teste genetice. Dispunem de aparatură imagistică performantă pentru investigații de tip ecografii, computer tomograf (cu iradiere minimă), mamografii, examene RMN și scanări osoase. Efectuam în condiții de stres minim pentru pacient colonoscopii și endoscopii. 

În Spitalul Brașov se pot efectua în condiții sigure, minim invaziv toate tipurile de biopsii pentru examene histopatologice și imunohistochimice. 
 

Comisia oncologică multidisciplinară  (Tumor Board) 

Dosarul medical complet al pacientului este analizat în comisia oncologică (Tumor Board), din care fac parte toți medicii implicați în rezolvarea unui caz oncologic și stabilește conduită terapeutică. Mai mult, comisia oncologică multidisciplinară reanalizează fiecare dosar medical pe parcursul etapelor de tratament. 

În echipa multidisciplinară sunt:

  • medicul specialist de oncologie medicală; 
  • chirurg oncolog specializat în diferite localizari ale cancerului; 
  • medicul imagist
  • medicul de radioterapie;
  • medic anatomopatolog; 
  • psiholog clinician; 
  • alți specialiști, în funcție de particularitățile cazului (organul afectat, localizare, afecțiunile asociate).

Lor li se adaugă experți din alte domenii (biologie moleculară, genetică, farmacie, alergologie, dermatologie, endocrinologie), iar despre planul terapeutic ales pacientul este informat și consiliat pentru a înțelege elementele acestuia în complexitatea lor. 

„Pentru un pacient oncologic, șansele de ameliorare și vindecare cresc substanțial dacă există un plan coordonat de tratament. În Tumor Board se stabilește acest plan. Cel mai bun plan de tratament este obtinut prin colaborarea interdisciplinară. Sunt luate în calcul protocoalele și ghidurile naționale și internaționale de practică medicală, adaptat la particularitățile fiecărui caz în parte”, explică dr. Luminița Cîmpeanu,  director medical Spitalul Regina Maria Brașov. Medic ATI, doctor în științe medicale