Cand sa te prezinti la un control?
Desi multe dintre afectiunile cardiovasculare pot evolua silentios o perioada semnificativa, simptomele cele mai frecvente care sugereaza ca te-ai putea confrunta cu o afectiune cardiovasculara, sunt:
- Dureri in piept, in special la efort, dar si in repaus, cu durata de cateva minute. Durerea poate aparea ca o presiune sau gheara si poate iradia pe mana stanga sau in umar. De cele mai multe ori te obliga saa te opresti din activitatea pe care o desfasurai si sa astepti sa se linisteasca.Se mai numeste si durere anginoasa si este expresia unei cardiopatii ischemice dureroase.
- Durerea in infarctul de miocard. Daca durerea retrosternala ( din piept) devine intensa, dureaza mai mult de 20 de minute si se asociaza cu o stare de rau accentuata, anxietate, transpiratii, varsaturi sau palpitatii, trebuie sa chemi imediat o ambulanta, deoarece ar putea fi vorba de un infarct de miocard.
- Palpitatii – Daca ai palpitatii regulate sau neregulate, este momentul sa te adresezi medicului. Ele pot fi expresia unor tulburari de ritm (aritmii).
- Puls prea rapid, peste 100 batai/ minut ( tahicardie) sau prea rar ( bradicardie), sub 60 de batai pe minut.
- Dificultate la respiratie ( dispnee) si scadere progresiva a capacitatii de efort (in efort si aparitia in repaos)
- Edeme simetrice la membrele inferioare ( umflarea picioarelor, vizibila mai ales la nivelul gleznelor sau tibiei inferioare; poti verifica prezenta edemului daca apare o denivelare persistenta la apasarea ferma cu degetul a tesuturilor tumefiate)
- Modificari de culoare - Extremitati de culoare violacee, mai ales dupa efort sau dimpotriva, reci, palide, mai ales daca modificarea este asimetrica, doar la unul din membre.
- Dureri in gambe ca niste carcei, cand alergi sau mergi mai repede care se calmeaza in repaus (claudicatie intermitenta)
- Ulceratii la nivelul membrelor inferioare
- Ameteli
- Lipotimii sau pierderea starii de constienta
- Cefalee sau dureri de cap
Alte motive pentru care este bine sa te adresezi cardiologului, se refera la prezenta unui nivel crescut de colesterol sau trigliceride in sange, prezenta unui diabet (valori ale glicemiei ridicate), supraponderalitatea sau obezitatea, mai ales dupa 40-45 de ani, valori crescute ale tensiunii arteriale care nu se normalizeaza dupa renuntarea la sare sau tratamentul oferit in reteaua primara de ingrijire.