Sa inveti sa traiesti cu un cancer inoperabil si sa invingi de 2 ori un abces hepatic fatal e putere
e putere
Nu este niciodata usor sa ramai optimist si sa continui sa vezi luminita de la capatul tunelului atunci cand primesti un diagnostic de cancer. Cu atat mai putin cand decoperi ca tumora este imposibil de operat. Insa, Ani Gal si-a pastrat increderea in Dumnezeu si in medici si a reusit sa depaseasca toate obstacolele din viata ei. Inclusiv un abces hepatic deosebit de periculos, care era cat pe ce sa o rapuna. Culmea, Ani este printre putinele persoane care pot spune ca au fost la un pas de moarte din cauza unui abces hepatic si nu din cauza cancerului pancreatic pe care il monitorizeaza atent.
Ani a avut dintotdeauna grija de sanatatea, facandu-si periodic analizele si controalele medicale recomandate. Stia inca din tinerete ca are probleme cu vezica biliara si, prin urmare, facea anual o ecografie abdominala. Totul a fost sub control pana in februarie 2021, cand ecografia a depistat un nodul de 2 cm pe pancreas. Ani nu s-a panicat nici atunci, nici dupa 3 luni cand medicul i-a spus ca nodulul crescuse, iar biopsia a confirmat suspiciunea de cancer pancreatic. S-a concentrat pe solutii si anume extirparea tumorii impreuna cu vezica biliara.
In urma operatiei chirurgicale, realizata la spitalul judetan din Brasov, Ani a aflat ca tumora pancreatica nu a putut fi indepartata, fiind localizata intr-o zona inaccesibila. Nu s-a speriat nici atunci si a urmat toate recomandarile medicilor. A facut o prima cura de chimioterapie, care a slabit-o foarte mult. Cum tumora nu a putut fi scoasa nici la doua incercare, medicii i-au recomandat radioterapie. Tratamentul oncologic agresiv o adusese pe Ani la 45 de kg de la 80 cat avusese, insa reusise sa reduca si tumora la aproape jumatate din dimensiunea initiala.
Cum o veste buna vine rareori singura, Ani a aflat la scurt timp ca are metastaza hepatica. “Mi-am dat seama ca am ceva grav dupa cum ma priveau asistentele. Se uitau la mine cu compasiune, de parca eram aproape de moarte". Dar si-a pastrat optimismul. A facut noi investigatii, de data aceasta, la dr. Paul Biris de la Spitalul Regina Maria Brasov, care dupa ce a analizat atent rezultatele RMN-ului, i-a infirmat matastaza hepatica. Diagnosticul corect era de abces hepatic, o afectiune extrem de periculoasa, insa cu sanse mari de vindecare. “Ca radiolog, este o mare satisfactie ca am reusit sa pun un diagnostic pe care nu il dam foarte des. Pacienti cu metastaze intalnim zilnic, dar este o reusita atunci cand reusesti sa faci un diagnostic diferential intre o metastaza si un abces", explica medicul imagist Paul Biris.
Ani a continuat tratamentul la Spitalul Regina Maria Brasov si, avand in vedere starea extrem de vulnerabila in care se afla ca urmare a tratamentului oncologic, a urmat recomandarea medicilor de a drena abcesul hepatic printr-o interventie mai putin invaziva, sub ghidaj radiologic. Dr. Biris a facut echipa cu medicul chirurg Decebal Fodor, specializat in chirurgia hepato-pancreato-biliara in centre universitare cu un volum mare de astfel de interventii. Totul a decurs bine si tot puroiul acumulat in ficat a fost eliminat.
Absecul hepatic a revenit, insa, la nici doua luni de la drenaj. Si de data aceasta a fost mult mai voluminos si mai periculos. Ani a ajuns la spital cu septicemie, ceea ce insemna ca organele interne erau la un pas de a ceda. Dr. Fodor marturiseste ca a fost cel mai mare abces hepatic pe care l-a drenat vreodata: 600 ml de lichid evacut din ficat. “In mod normal, un abces de asemenea dimensiuni are manifestari mult mai evidente: febra mare, de 40-41 de grade Celsius, precum si dureri abdominale care pot fi puternice. Pentru ca venea dupa chimioterapie si avea imunitatea compromisa, pacienta noastra a avut o reactivitate mai mica. Nu a facut febra imediat si nu au existat semnale de alarma”, explica medicul chirurg. Din fericire, de data aceasta, Ani a putut primi schema potrivita de antibiotice, parte esentiala din tratamentul abcesului hepatic si afectiunea nu a mai revenit.
In prezent, Ani continua sa-si faca analizele si controalele medicale periodice, pentru a monitoriza atent atat ficatul, cat si cancerul pancreatic inoperabil. Este optimista si increzatoare a lucrurile vor fi bine si, mai ales, este recunoascatoare pentru medicii exceptionali pe care i-a intalnit si pentru prietenii minunati care ii sunt mereu alaturi.
MEDICINĂ EXTRAORDINARĂ
în România
Suntem aici pentru a dezvolta infrastructura modernă și complexă ce arată respect și grijă pentru pacient. Ne clădim viitorul prin educație pentru generațiile de asistenți medicali care să aleagă să rămână în România și investim în formarea celor mai valoroși medici cărora le punem la dispoziție tehnologia viitorului.
Am investit aproape 200 de milioane de euro în dezvoltarea sistemului medical din România și am tratat până acum peste 5 milioane de pacienți, în cele mai moderne și sigure condiții. Medicina extraordinară este posibilă și în România.
Curajul pacienților noștri și medicina extraordinară au puterea de a face față oricărui diagnostic.