În Centrul de urologie din Ponderas Academic Hospital practicăm urologia modernă care folosește tehnici și proceduri medicale avansate pentru diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor urologice, proceduri care sunt actualizate continuu.
Urologia modernă
Urologia modernă include și o importantă componentă profilactică concentrată spre prevenirea afecțiunilor urologice înainte ca acestea să apară. Aceasta poate include măsuri preventive, cum ar fi screeningul pentru cancerul de prostată, consilierea pentru prevenirea infecțiilor urinare recurente sau recomandări de stil de viață pentru a reduce riscul formării pietrelor la rinichi.
Urologia endoscopică
Utilizează instrumente specializate, care accesează organul țintă prin căile anatomice preexistente, fiind o metodă de diagnostic și tratament pentru litiaza urinară, patologiilor prostatelor, a vezicii urinare sau uretrei. Procedurile endoscopice sunt minim invazive și oferă o recuperare foarte rapidă
Urologia laparoscopică
Implică intervenții chirurgicale efectuate prin incizii mici. Această tehnică este utilizată pentru o gamă largă de afecțiuni, inclusiv oncologice(îndepărtarea tumorilor renale sau ale prostatei), și al altor patologii benigne urologice complexe. Avantajele includ durere postoperatorie redusă, recuperare rapidă, cicatrici mai mici și risc redus de complicații.
Urologia robotică
utilizează sisteme chirurgicale avansate. În Centrul de urologie din Ponderas Academic Hospital intervențiile chirurgicale robotice sunt asistate de sistemul ultra performant da Vinci Xi, pentru a efectua intervenții chirurgicale complexe cu o precizie extremă. Această tehnologie permite chirurgului să controleze instrumentele robotice cu o mișcare fină și precisă, reducând tremurul manual și îmbunătățind vizualizarea zonelor greu accesibile.
Chirurgia robotică este frecvent utilizată pentru prostatectomii, nefrectomii și alte patologii urologice complexe principalele beneficii fiind durere postoperatorie redusă, pierdere minimă de sânge, rata redusă a complicațiilor peri si postoperatorii și o recuperare mai rapidă, dar și prezervarea anumitor funcții și organe( funcția erectile în cazul cancerului de prostată, funcția renală în cazul nefrectomiilor parțiale pentru cancerul renal)
Urologia fără bisturiu(endourologie)
Pentru tratamentul unor afecțiuni urologice pot fi utilizate proceduri terapeutice minim invazive care folosesc căile anatomice preexistente.
Litiaza (pietre/ calculi), oriunde la nivelul aparatului urinar(rinichi, ureter, vezica urinară), este una dintre cele mai frecvente afecțiuni. În toate situațiile intervențiile utilizează echipamente performante de control radiologic sau ecografic pentru reducerea la minim a riscurilor și complicațiilor. Sunt mai multe soluții terapeutice, fără incizii și fără sângerare care pot rezolva complet această afecțiune, atât la adulți, cât și la copii, astfel: Aceste soluții terapeutce sunt folosite cu success atât la adulți, cât și la copii.
- Ureteroscopia flexibilă pentru abordul calculilor de la nivelul rinichilor, indiferent de dimensiune, duritate si localizare– folosind echipamente endoscopice avansate și performante specifice acestei patologii.
- Ureteroscopia semirigidă pentru abordul calculilor aflati la nivelul ureterului– Centrul urologic folosește unul dintre cele mai subțiri, mai puțin traumatice și mai performante ureteroscoape din lume.
- Abordul cistoscopic cu litotriție laser pentru litiaza vezicală.
- Tratamentul concomitent – într-o singură ședință endoscopică a patologiei prostatice asociată cu litiază vezicală sau a aparatului urinar superior.
- Endoprotezări ureterale de scurtă sau lungă durată pentru menținerea permeabilității ureterului și a funcției rinichiului.
- Rezecția transuretrală (mono/bipolară), precum și vaporizarea cu plasma sunt tehnici minim invazive, fără incizii, folosită pentru tratamentul adenomului de prostată(hiperplazia prostatică) și a tumorilor vezicale.
Urologia minim invazivă
Nefrolitotomia percutană este tratamentul alternativ al litiazelor renale foarte voluminoase.
Tehnicile minim invazive pentru patologii ale aparatului urinar sunt concepute pentru a reduce durerea, a scurta timpul de recuperare și a minimiza riscurile și complicațiile asociate cu intervențiile chirurgicale tradiționale.
Laparoscopia implică efectuarea de intervenții chirurgicale prin incizii mici, de obicei de 5-10 mm, prin care sunt introduse un laparoscop (un tub subțire echipat cu o cameră video) și instrumente chirurgicale. Această tehnică permite chirurgului să vizualizeze și să trateze afecțiuni precum:
- Chisturi renale. Această tehnică permite vizualizarea rinichiului pe un monitor și manipularea chisturilor fără a afecta țesutul sănătos din jur.
- Malformații complexe ale aparatului urinar - include aborduri chirurgicale minim invazive pentru corectarea anomaliilor congenitale sau dobândite ale rinichilor, ureterelor sau vezicii urinare.
- Hidronefroza congenitală - dilatarea rinichiului din cauza acumulării de urină, cauzată de o obstrucție în ureter(stenoza de juncțiune pielo-ureterală sau uretero-vezicală), de obicei prezentă de la naștere.
- Megaureterul obstructiv (dilatare anormală a ureterului, adesea cauzată de o obstrucție).
- Reimplantarea ureterului în chirurgia refluxului vezico-ureteral care provoacă întoarcerea urinei din vezica urinară în uretere și rinichi.
Urologia robotică
Chirurgia robotică urologică este standardul superior al intervențiilor chirurgicale, depășește limitele chirurgiei clasice, deschise și a celei laparoscopice, prin performanță și prin îmbunătățirea condițiilor de lucru ale chirurgului, precum îmbunătățirea vizibilității, creșterea preciziei mișcărilor, accesul facil în spații greu accesibile, reducerea timpului operator, dar și prin avantajele excepționale pe care le oferă pacientului.
Sistemul robotic da Vinci Xi, intuitiv și avansat, reproduce mișcările chirurgului, care sunt transmise în mod optim instrumentelor chirurgicale foarte fine. Chirurgia robotică urologică permite medicului să efectueze manevre extrem de precise, de mare acuratețe, cu o precizie și mobilitate care depășește abilitățile mâinii umane, prin incizii foarte mici, de ordinul milimetrilor. Reduce tremorul fiziologic, asigurând o disecție și gesturi impecabile, mai ales în spații înguste, greu accesibile și realizează suturile de foarte bună calitate.
Câmpul operator are vizibilitatea foarte bună a câmpului operator, imaginile 3D sunt de înaltă rezoluție, mărire de până la 10 ori, clare și detaliate, oferind o perspectivă mult superioară celor din intervențiile laparoscopice sau clasice (deschise).
Un alt beneficiu important este timpul operator mai scurt, riscuri și complicații peri și postoperatori reduse, iar recuperarea pacientului, după intervenție, este mult mai rapidă
Chirurgia asistată de sistemul da Vinci Xi are aplicabilitate atât în afecțiunile urologice maligne (cancer de prostată, tumori vezicale infiltrative, tumori renale), cât și cele benigne, afecțiuni ureterale, renale.