In colaborare cu specialistii Clinicii Urechii screeningul auditiv se poate efectua la toti nou-nascutii, chiar din primele zile dupa nastere.
Screeningul auditiv are drept obiectiv depistarea hipoacuziei la nastere printr-o serie de teste audiologice specifice. Efectuarea testelor preliminare inca din maternitate permite obtinerea unor informatii certe despre nivelul auzului nou-nascutului si luarea unor masuri imediate de tratament pentru deficienta auditiva. In cazul in care testarea evidentiaza posibilitatea unei hipoacuzii, copilul trebuie supus in cel mai scurt timp unei evaluari audiologice complexe.
Etapele screeningului auditiv
Etapa I
Etapa I
Medicul neonatolog va completa un chestionar cu evaluare a factorilor de risc pentru hipoacuzie.
Toti copiii care se incadreaza in factorii de risc pentru surditate vor face evaluari obligatorii din 6 in 6 luni pana la varsta de 2 ani si apoi anual pana la varsta de 3 ani, chiar daca la nastere au trecut testele de auz. La 48 de ore de la nastere se efectueaza testul otoemisiunilor acustice tranzitorii (TEOEA) si al otoemisiunilor acustice produs de distorsiune (DPOAE) dupa o inspectie otoscopica a urechii cu aspiratia eventuala a secretiilor.
Tehnica efectuarii otoemisiunilor acustice la copil:
- Conductul auditiv extern trebuie sa nu aiba dop de cerumen sau perforatie de timpan
- Copilul trebuie sa fie in somn natural (testarea este bine de efectuat dupa masa copilului)
- Testarea este nedureroasa si dureaza aproximativ 5 minute
- Se introduce o sonda de calibru corespunzator in ureche; sonda contine un difuzor miniatural si un microfon si se inregistreaza prezenta sau absenta otoemisiunilor acustice.
Etapa II
Etapa II
Daca rezultatul testului este “Refer”, adica otoemisiunile acustice nu sunt prezente, in prima saaptamana de la prima testare se efectueaza imitanta acustica cu sonda de 1000 Hz si Automatic BERA (potentiale auditive evocate automate) cu ajutorul aparatului Madsen AccuScreen OAE/ABR Screener.
Etapa III
Etapa III
Tehnica efectuarii potentialelor auditive evocate precoce:
- testul se efectueaza in somn natural sau sub anestezie generala
- se ataseaza pe scalp 4 electrozi (similari celor folositi pentru inregistrarea EKG)
- se introduce o sonda in conductul auditiv extern care emite stimuli auditivi
- printr-un procedeu computerizat de analiza si sumatie se identifica principalele unde electrofiziologice, numerotate de la I la V
Etapa IV
Etapa IV
Absenta undei V (cinci) la testul BERA cu stimulare la intensitate maxima necesita efectuarea la varsta de 7 luni a potentialelor auditive evocate precoce (BERA) la stimulare cu tone-burst si a potentialelor auditive evocate precoce cu modulatie si/sau amplitudine (ASSR).
Daca BERA cu tone-burst si ASSR este prezent la frecventele de 500, 1000, 2000 si 4000 Hz pana la o pierdere de auz de 80 dB HL se indica protezarea auditiva bilaterala a copilului.
Absenta undei V la BERA cu tone-burst la frecventele de 2000 si 4000 Hz si prezenta ASSR la 2000 si 4000 Hz la intensitati mai mari de 80 dB HL reprezinta indicatia de implant cohlear. Inainte de efectuarea implantului cohlear copilul se protezeaza auditiv bilateral obligatoriu pe o perioada de cel putin 3-6 luni.
Adaptat dupa “Screeningul hipoacuziei la nou nascut”, site Clinica Urechii, www.clinicaurechii.ro , site accesat 10.2012