Ce este implantul cohlear?
Un implant cohlear este un dispozitiv medical care inlocuieste functia urechii interne afectate de surditate, permitand copiilor cu pierdere de auz sever-profunda sa auda. Portiunea interna - implantul - este pozitionata chirurgical in cohlee, in urechea interna. Portiunea externa - procesorul - este montata in os, in apropierea pavilionului urechii copilului. Procesorul capteaza sunetele cu ajutorul unui microfon si le transmite catre implant, care stimuleaza electric direct nervul auditiv, producand senzatia de auz.
Cum auzim natural si cum auzim cu implantul cohlear?
Auzul este unul din cele cinci simturi, fiind un proces complex de captare si interpretare a sunetelor. In auzul natural, urechea externa capteaza cea mai mare parte a undelor sonore si, prin ingineria remarcabila si delicata a urechii medii si interne, le transforma in mesaje pe care creierul le poate intelege.
“Implantul cohlear este cel mai spectaculos mijloc de recuperare a auzului” ne-a spus Dr. Lucian David. “Spre deosebire de protezele auditive, care fac sunetul mai puternic, implantul cohlear functioneaza prin stimularea directa a nervului auditiv prin curenti electrici slabi, fara a strabate calea conventionala formata din urechea externa, medie si interna“
Urechea externa: sunetele sunt captate si conduse catre timpan.
Timpanul si oscioarele urechii medii: undele sonore lovesc timpanul care va incepe sa vibreze, iar asta va face ca lantul de oscioare sa se miste.
Urechea interna: Aceasta miscare a oscioarelor va face ca fluidul din interiorul urechii interne (cohleea) sa miste celulele ciliate mici de la acest nivel.
Nervul auditiv: celulele ciliate transforma miscarea in impulsuri electrice, care sunt transmise prin nervul auditiv la creier, permitand persoanei sa auda.
Daca celulele ciliate din cohlee sunt nefunctionale, persoana sufera de hipoacuzie neurosenzoriala sever-profunda.
Procesorul de sunet: procesorul de sunet extern capteaza sunetele si le converteste in semnale digitale.
Semnalele digitale: procesorul transmite semnalele digitale la implantul intern.
Reteaua de electrozi: implantul intern converteste semnalele in curenti electrici slabi, pe care ii trimite la reteaua de electrozi plasata in interiorul cohleei prin operatie.
Nervul auditiv: electrozii stimuleaza nervul auditiv, ocolind celulele ciliate nefunctionale. Creierul va percepe curentii electrici ca sunet, permitand persoanei sa auda.
Este indicat implantul cohlear in cazul copilului meu?
Pentru a afla daca implantul este recomandat in cazul copilului tau, mai intai va trebui sa afli cat de afectat este auzul lui. Copiii cu pierdere de auz usoara sau moderata nu sunt candidati pentru implant cohlear, ei beneficiind de protezele auditive sau de alte mijloace de amplificare a sunetului. Implantul cohlear va ajuta copiii cu hipoacuzie neurosenzoriala sever-profunda sa auda.
De asemenea, cel mai mare beneficiu il au copiii la care implantul cohlear se face la varste cat mai mici, intre 1 si 3 ani sau la cei care au deja o experienta auditiva anterioara bogata. Cu cat un copil primeste implantul mai devreme, cu atat este mai mare potentialul lui de a dezvolta abilitatile de auzire, intelegere si vorbire. Pentru a invata sa comunice verbal, copilul va trebui sa invete cum sa interpreteze sunetele pe care le aude. Cu cat trece mai mult timp fara sa poata auzi sau fara sa poata auzi clar sunetele, cu atat mai dificil ii va fi sa interpreteze acele sunete.
Chirurgia implantului cohlear se efectueaza sub anestezie generala si dureaza aproximativ doua-trei ore. Chirurgul practica o incizie in osul din spatele urechii unde se plaseaza stimulatorul. Electrodul este montat in urechea interna, in cohlee. Odata amplasat, functionalitatea implantului este testata in timpul operatiei cu ajutorul unui dispozitiv electronic.
Calatoria copilului in lumea sunetelor va incepe insa dupa 4-6 saptamani, cand se activeaza procesorul de sunete de catre un specialist in reglajul implantului cohlear.