Investigațiile preoperatorii sunt esențiale atât pentru alegerea metodei optime prin care se va realiza intervenția chirurgicală (personalizarea tratamentului în funcție de nevoile pacientului), cât și pentru a identifica dacă există alte probleme de sănătate, asociate sau nu obezității.
Toate demersurile preoperatorii au un singur scop: siguranța pacientului pe parcursul intervenției chirurgicale. De aceea, este evaluat atent dacă starea de sănătate a pacientului permite operația, dat fiind că aceasta se va desfășura sub anestezie generală.
Dacă în cursul acestor investigații sunt identificate probleme de sănătate, acestea vor fi investigate suplimentar, pentru a exclude evenimentele intraoperatorii nedorite.
1. Consult privat cu medicul chirurg
Suntem conștienți că o bună înțelegere din partea pacientului a proceselor medicale prin care va trece înseamnă o mai bună complianță și premise mai bune pentru obținerea succesului terapeutic. De aceea, ne asigurăm că pacientul este foarte bine informat referitor la starea lui de sănătate și la soluțiile terapeutice posibile, ajutându-l să aleagă varianta optimă. Astfel, în cadrul unei sesiuni private de informare, medicul chirurg care îl va opera îi prezintă întregul proces chirurgical pe care îl va traversa și îi stă la dispoziție pentru întrebări privind acele aspecte care trebuie clarificate suplimentar.
Totodată, această primă întâlnire cu medicul chirurg care preia cazul pacientului, fiind un fel de manager de caz, este o interacțiune de cunoaștere reciprocă, prin care se stabilește raportul de încredere, foarte important în buna desfășurare a procesului terapeutic.
2. Evaluarea preoperatorie
Pentru alegerea tipului de intervenţie chirurgicală cel mai potrivit pentru cazul tău, o echipă multidisciplinară va realiza o evaluare preoperatorie detaliată care cuprinde: un set de analize de laborator amănunțite, o ecografie, un consult cardiologic și unul pneumologic, o endoscopie digestivă și tranzitul baritat, pentru a investiga starea stomacului, o investigație DEXA (osteodensitometrie), un consult preanestezic, o evaluare psihologică și, în final, consultul chirurgical, care va integra toate datele. Analizele și investigațiile necesare vor fi realizate într-o singură zi.
Ulterior, medicul chirurg care se ocupă de caz analizează și integrează toate informațiile obținute în urma analizelor și investigațiilor preoperatorii și stabilește o conduită personalizată în funcție de obiectivele de atins și ținând cont de celelalte probleme eventual diagnosticate.
3. Interventia chirurgicala
În cadrul Centrului de Excelență în Chirurgia Obezității, practicăm cinci tipuri de tehnici chirurgicale cu efect de eliminare a excesului ponderal și, implicit, de ameliorare a stării generale de sănătate: Gastric banding, Gastric Sleeve, Gastric Bypass, plicatura gastrică, diversia biliopancreatică.
În afara intervențiilor chirurgicale, există și alte metode de tratament pentru obezitate ce pot fi efectuate în centrul nostru: de la intervenții nutriționale (regim alimentar și/sau medicație), endoscopice (endo-sleeve, balon intragastric).
Dintre acestea, ținând cont de vârsta și de starea generală de sănătate a pacientului în cauză, precum și de rezultatele dorite, medicul chirurg îi indică tipul de intervenție pe care îl consideră cel mai potrivit pentru acesta. Un chirurg cu experiență vastă (master surgeon) poate efectua oricare dintre tipurile de intervenție bariatrică.
Odată ales tipul de intervenție medicală, pacientul este informat despre evoluția postoperatorie, despre posibilele complicații care pot apărea și despre importanța respectării controalelor postoperatorii.
Cum reducem riscul de complicații
Medicii chirurgi din cadrul centrului nostru aplică, în timpul intervențiilor, trei tipuri de măsuri de siguranță pentru a reduce la minimum complicațiile postoperatorii.
Prima dintre aceste măsuri este secționarea stomacului cu ajutorul unor dispozitive performante numite staplere. Acestea realizează câte trei straturi de sutură la fiecare tragere, asigurând etanșeitatea tubului gastric astfel croit. Pentru rezultate fără cusur, calitatea acestor staplere trebuie să fie de top, drept pentru care selecția acestora este foarte riguroasă. Această triplă sutură realizată cu staplerele este asigurată suplimentar cu un al patrulea strat de sutură hemostatică, realizată manual de data aceasta.
Următoarea măsură de siguranță este verificarea intraoperatorie a etanșeității și geometriei tubului gastric, lucru care se realizează printr-un test cu albastru de metilen.
A treia măsură de siguranță este ca, la sfârșitul intervenției, să fie verificată hemostaza (n. e. – dacă mai există sângerări) prin creșterea intenționată a tensiunii arteriale cu circa 30% față de tensiunea arterială de bază a pacientului, pentru a sesiza eventualele zone în care poate fi completată.
Datorită acestor măsuri de siguranță aplicate de rutină pe durata operațiilor, pacienții noștri se confruntă cu semnificativ mai puține complicații asociate producerii de fistule, stenoze sau de hemoragii postoperatorii.
4. Monitorizarea postoperatorie
Urmărirea postoperatorie este esențială pentru rezultatele la distanță, pentru că ne vom asigura astfel că, împreună cu pacientul, ne vom atinge obiectivele vizate: atingerea unei greutăți și unei stări de sănătate optime. Dacă monitorizarea evoluției postoperatorii se întrerupe, se pot instala carențe la nivelul organismului.
Mai mulți specialiști din cadrul echipei multidisciplinare – începând cu psihologul și medicul nutriționist și terminând cu medicul chirurg – vor însoți pacientul pe parcursul proceselor postoperatorii, pentru a-l susține și a-l proteja de eventuale complicații survenite prin modificarea stilului de alimentație.
Astfel că monitorizarea începe din perioada imediat postoperatorie, prin controale intraspitalicești pentru verificarea activă a eventualelor complicații, prin teste privind etanșeitatea tubului gastric, prin controale ecografice și prin teste de laborator pentru excluderea unei eventuale hemoragii.
După un an de la intervenție, se recomandǎ controale anuale care să verifice evoluția pacientului și să corecteze eventuale deficiențe apărute pe parcurs și adăugând, în caz de nevoie, o consultaţie de nutriţie.
5. Planul de nutriție
Pentru a contribui la vindecarea stomacului, alimentația trebuie adaptată în acest sens. Astfel, în prima lună care urmează operației, este interzisă (în funcţie de tipul de intervenție) consumarea alimentelor solide. Ulterior, se poate reveni la alimentaţia normală, care trebuie, însă, să fie echilibrată din punct de vedere nutritiv, din care să nu lipsească alimentele bogate în proteine de calitate și alimentele care abundă în vitamine şi în minerale.
Volumul stomacului fiind redus în urma intervenției, persoana în cauză va mânca mai puțin şi, totuși, se va sătura mai repede și nu se va mai confrunta cu senzaţie de foame între mese. Etapele programului de nutriţie marchează adaptarea lentă a stomacului la diferite consistențe ale alimentelor.
Nutriționiștii noștri vor alcătui un plan personalizat de nutriție și de suplimentare nutrițională, astfel încât pacientul sa obținǎ greutatea optimă și, totodată, să fie minimizate riscurile asociate efectelor secundare ale operației şi pe cele ale carențelor alimentare.