Medicii neonatologi au un rol extrem de important atât în viața proaspetei mame, cat și în viața nou-născutului. Alături de procedurile medicale prin care se asigură că bebelușul este sănătos, medicul neonatolog este cel care gestionează primul contact al nou-născutului cu mama.
Unitatea de reanimare neonatală
Este localizata in sala de nastere, pentru ca stabilizarea nou-nascutului cu scor Apgar foarte mic la nastere sa se faca cat mai rapid
Unitatea de terapie intensiva neonatală
Este pentru nou-nascutii la termen sau prematurii care necesita tratament complex, suport al functiilor vitale sau monitorizare invaziva
De asemenea acest spatiu este rezervat si nou-nascutilor cu greutate mica la nastere si grad moderat de imaturitate a organelor care chiar daca nu necesita un tratament intensiv au totusi o capacitate foarte redusa de aparare contra infectiilor. Crearea unui ambient protector, cat mai apropiat de mediul intrauterin, permite continuarea procesului de crestere si maturare a sistemului nervos central. Acest lucru presupune conditii speciale de ingrijire si reducere a stresului, precum: incalzire suplimentara a bebelusului prin incubator sau masa radiana cu servocontrol, izolare fata de lumina si zgomote puternice, alimentatie pe sonda nazo-gastrica pana la stabilirea reflexului de supt, monitorizarea non-invaziva a respiratiei prin pulsoximetrie etc.
Salonul de supraveghere normoponderali
Este un spatiu special in care nou-nascutii normoponderali raman temporar in perioadele in care nu stau in salon alaturi de mamele lor. Aici ajung nou-nascutii care nu au avut probleme la nastere sau bebelusii prematuri cand indeplinesc criteriile de greutate si stare de sanatate si pentru care este nevoie de ingrijire, vaccinare, testari si screeninguri, fototerapie, eventual tratament medical usor.
Siguranța nu are preț!
Spitalul Premiere dispune de dotări de ultima generație pentru aparatura departamentului de neonatologie:
- aparate de suport respirator pentru toate tipurile de terapie respiratorie, noninvazivă (NeoPuff, CPAP) sau ventilație mecanică (atât convețională, cât și cu frecvență înaltă)
- truse de reanimare neonatală, incubatoare (deschise/inchise)
- aparatură de monitorizare cardio-respiratorie, aparat mobil de radiologie, sisteme de asirație, sistem de mixare aer-oxigen, lămpi de fototerape pentru controlul icterului, dispozitive de administrare intravenoasă a soluțiilor perfuzabile și consumabile specifice de terapie intensivă neonatală
Aceste tehnologii sunt esențiale pentru animite tipuri de patologii ale nou-născutului și pentru cazurile care nu răspund la tratamentul convențional.