“Echipa medicala, competenta colegilor mei, precum si mediul prietenos pentru pacienti m-au convins sa fiu parte a Spitalului REGINA MARIA Cluj.
Putem asigura servicii de calitate si, mai mult, putem oferi o asistenta pentru nou-nascuti si parinti in tendintele vremurilor noastre.
Aceasta inseamna ca parintii vor fi implicati atat in deciziile medicale, cat si in ingrijirea pe care o vom asigura copilului lor.”
Asistent Univ. Dr. Sorin Andreica
Sef Sectie Neonatologie.
Ce este consultul prenatal si ce informatii primesti la intalnirea cu medicul neonatolog
Ingrijirea nou-nascutului
Ii sfatuim pe viitorii parinti sa intalneasca medicul neonatolog inainte de a se interna pentru nastere. O perioada buna pentru aceasta intalnire este intervalul 30-34 saptamani de sarcina. Majoritatea medicilor neonatologi doresc sa discute despre asteptarile parintilor referitor la ingrijirile nou-nascutului.
Va incurajam sa va imaginati cum ati dori sa se desfasoare ingrijirea nou-nascutului pe parcursul internarii in spitalul nostru. Consultul prenatal este un prilej bun pentru a primi raspunsuri la intrebarile pe care le puteti avea.
Dorim ca nou-nascutul sa fie ingrijit de catre familie inca din primele momente de viata. Aceasta este calea ideala de a invata cat mai multe despre bebelus, inainte de a ajunge cu el acasa.
In functie de dorintele dvs., tatal se poate implica in ingrijirea noului membru al familiei din momentul in care acesta ajunge in sectia noastra.
Toate asistentele din maternitatea REGINA MARIA au pregatire in sensul incurajarii alaptarii precoce, inca de la sala de nasteri. In plus, exista un consultant de lactatie disponibil, daca veti avea nelamuriri sau nevoi speciale in acest sens. Indiferent de modalitatea in care veti alimenta nou-nascutul, veti fi sfatuita si sprijinita sa luati cele mai bune decizii pentru dvs. si copil.
Suntem constienti ca nasterea si ingrijirea imediata a nou-nascutului nu este usoara. Pentru binele dvs. si al copilului, va incurajam sa asigurati o ingrijire continua bebelusului, iar noi vom fi alaturi de dvs. Personalul nostru este disponibil pentru ca dvs sa reusiti sa deprindeti cele mai bune abilitati de ingrijire a nou-nascutului inca din maternitate.
Ingrijirea medicala a nou-nascutului
Pe perioada spitalizarii se vor efectua: teste de sange, administrarea de solutii oftalmice, vitamina K si vaccinuri. Este important de retinut ca toate aceste proceduri vor fi discutate cu parintii si se vor face doar cu acordul lor. Incurajam parintii sa puna intrebari echipei medicale de neonatologie legate de ingrijirile acordate copilului.
In situatia in care copilul s-a nascut prematur (incepand cu 34 saptamani) sau are nevoie de ingrijiri speciale, va sta in unitatea de Terapie Intensiva pentru Nou-Nascuti (TINN). Maternitatea noastra are o sectie moderna de terapie specializata in ingrijirea si tratarea nou-nascutilor prematur sau cu nevoi speciale, iar medici specialisti neonatologi sunt disponibili 24 de ore pe zi si vor ingriji copilul incepand din sala de nasteri.
Scor Apgar
Scor Apgar
Ofera informatii despre adaptarea la viata extrauterina, reflectand starea nou-nascutului strict la momentul respectivei evaluari.
Scorul Apgar poate avea valori intre 0 si 10, interpretarea corecta a acestuia fiind oferita de catre medicul neonatolog. Evaluarea se face la 1, 5, 10, 15 minute, pana cand scorul este minim 7.
Un scor Apgar 7 la 5 minute sugereaza probabilitatea scazuta a unei asfixii la nastere, dar nu exclude posibilitatea altor suferinte.
Profilaxia oftalmiei
Profilaxia oftalmiei
Consta in instilarea unei solutii oftalmice sau aplicarea unui unguent antibacterian la nivelul fiecarui ochi, imediat dupa nastere. Scopul este de a proteja nou-nascutul de infectii cauzate de expunerea la germenii care pot fi prezenti in tractul genital matern (gonococ, Chlamydia).
Administrarea de vitamina K
Administrarea de vitamina K
Vitamina K este produsa in intestin de catre bacterii si este esentiala pentru coagulare, deficitul acesteia putand determina hemoragii. Administrarea vitaminei K imediat dupa nastere reprezinta o procedura standard la nivel global.
Screeninguri neonatal
Screeninguri neonatal
A. Screening metabolic
Screeningul metabolic identifica afectiuni amenintatoare de viata sau debilitante care sunt prezente la nastere, dar nu sunt evidente la examinarea obisnuita; acestea ar putea fi tratate daca ar fi diagnosticate inainte de aparitia semnelor de boala. Incidenta bolilor metabolice variaza, cele mai frecvente intalnindu-se la unul din 2000 nou-nascuti.
Una dintre afectiunile importante diagnosticate prin aceasta metoda este hipotiroidismul congenital, o boala in care hormonii tiroidieni sunt in cantitate insuficienta. Nou-nascutii cu hipotiroidism pot fi tratati usor, administrand hormoni tiroidieni. Daca tratamentul incepe din prima luna de la nastere, copilul se va dezvolta normal, evitandu-se intarzierile de crestere, afectarea dezvoltarii creierului si retardul mental.
In Spitalul nostru puteti opta pentru:
- 1. Screeningul metabolic standard, in cadrul caruia se efectueaza testarea pentru 2 boli (hipotiroidism congenital, fenilcetonurie); este gratuit (program national) sau
- 2. Screeningul metabolic extins, pentru 45 boli; presupune un cost suplimentar.
- B. Screening auditiv - gratuit
C. Screening pentru malformatii cardiace congenitale critice - gratuit
D. Screening pentru displazia de sold. In maternitate se efectueaza un consult clinic pentru aceasta afectiune. Ulterior, parintii vor fi indrumati spre un consult de specialitate (ortopedic si ecografic).
Hipoglicemie
Hipoglicemie
Hipoglicemia reprezinta nivelul scazut al glucozei din sange. Determinarea nivelului glucozei din sange se efectueaza la indicatia medicului, atunci cand exista factori de risc (prematuritate, greutate mare/mica la nastere, mama diabetica, etc.) sau copilul prezinta semne si simptome de hipoglicemie.
Icter fiziologic
Icter fiziologic
Adesea nou-nascutii prezinta o culoare galbena a pielii, numita icter. Uneori, icterul poate depasi limita fiziologica (normala), fiind necesar tratament (fototerapie).
Vaccinare
Vaccinare
- Vaccin anti-hepatitic B (HBV): se administreaza intramuscular, la nivelul coapsei stangi.
- Vaccinul BCG: protejeaza nou-nascutul impotriva tuberculozei. Este administrat printr-o injectie intradermica, la nivelul bratului stang.
* Hepatect CP: este imunglobulina specifica anti HBV, care trebuie administrata nou-nascutilor din mame purtatoare ale virusului hepatitic B. Administrarea se face imediat postnatal, inaintea vaccinului antihepatitic. NU este oferita prin programe nationale, de aceea trebuie achizitionata de catre parinti, pentru a fi disponibila imediat dupa nastere (se poate achizitiona si prin farmacia spitalului).
Unitatea de Terapie Intensiva Neonatala
Unitate de reanimare neonatala
Unitate de reanimare neonatala
Este localizata langa sala de nastere, astfel incat stabilizarea nou-nascutului cu scor Apgar mic la nastere sa se faca cat mai rapid.
Unitate de Terapie Intensiva Neonatala (TINN)
Unitate de Terapie Intensiva Neonatala (TINN)
Dedicata nou-nascutilor prematuri sau nou-nascutilor la termen cu afectiuni care necesita tratament complex, suport al functiilor vitale sau monitorizare invaziva.
Unitate post terapie intensiva si recuperare prematuri
Unitate post terapie intensiva si recuperare prematuri
Spatiu rezervat nou-nascutilor cu greutate mica la nastere si grad moderat de imaturitate a organelor care nu mai necesita suport al functiilor vitale. Presupune conditii speciale de ingrijire si reducere a stresului nou-nascutului: incalzire suplimentara prin incubator sau masa radiana cu servocontrol, izolare fata de lumina si zgomote puternice, alimentatie pe sonda nazo-gastrica pana la stabilirea reflexului de supt, monitorizarea non-invaziva a respiratiei prin pulsoximetrie, etc.
Salon de supraveghere normoponderali
Salon de supraveghere normoponderali
Este un spatiu special in care nou-nascutii normoponderali raman temporar in perioadele in care nu stau in salon alaturi de mamele lor.