Medicina materno-fetala
Medicina materno-fetala este dedicata ingrijirii femeilor gravide care au o sarcina cu risc obstetrical crescut, situatie in care pot aparea o serie de complicatii ce pot afecta fatul sau starea de sanatate a mamei.
Expertul in medicina materno-fetala este un medic specialist in obstetrica-ginecologie care are o supraspecializare, o pregatire formala aditionala cu durata de cativa ani si experienta clinica in acest domeniu. Medicul are cunostinte avansate privind complicatiile obstetricale, medicale, genetice si chirurgicale ale sarcinii si impactul acestora asupra mamei si fatului. De asemenea, doctorul are o pregatire importanta privind procedurile complexe de diagnostic si tratament indicate in managementul anumitor conditii medicale.
In majoritatea cazurilor, specialistul in medicina materno-fetala este un consultant pentru medicul obstetrician curant. Totusi, in anumite cazuri, va fi necesar transferul complet al ingrijirii femeii gravide catre specialistul in medicina materno-fetala.
Sarcini cu risc crescut
Unele femei reusesc mai greu sa ramana insarcinate sau sa duca la termen o sarcina. Alteori, in timpul sarcinii sunt diagnosticate anumite complicatii. Termenul de „risc crescut” este un notiune generala folosita pentru a descrie sarcina in care mama are o afectiune prezenta inainte de a ramane gravida. In alte cazuri, o conditie medicala care apare in sarcina la nivelul mamei sau al copilului determina ca sarcina sa devina una cu risc crescut.
- Ai peste 35 ani si astfel exista un risc mai mare de a avea un copil cu o anomalie cromozomiala
- Ai un istoric de avorturi, ruptura prematura de membrane, sarcina ectopica sau nasterea unui fat mort
- Exista o incompatibilitate Rh (mama are Rh negativ, iar fatul mosteneste Rh-ul pozitiv de la tata)
- Esti insarcinata ca rezultat al unei metode de reproducere asistata, avand un risc crescut de a avea o sarcina multipla
- Ai o sarcina multipla (gemeni, tripleti, etc.)
- Ai deja un copil cu o boala genetica sau esti purtatoare a unei afectiuni genetice
- Ai o conditie medicala pre-existenta
- Ai un istoric de probleme ginecologice, cum ar fi boala inflamatorie pelvina, endometrioza sau un fibrom uterin de dimensiuni mari simptomatic
Vei beneficia de o ingrijire multidisciplinara in cadrul retelei nostre daca sarcina ta este complicata de o conditie medicala pre-existenta sau de o boala cronica cum ar fi:
- Diabet zaharat gestational, aparut in timpul sarcinii sau diagnosticat anterior, inclusiv diabetul insulino-dependent
- Hipertensiune arteriala, preeclampsie (hipertensiune indusa de sarcina)
- Trombofilie sau alte tulburari de coagulare
- Hipertiroidism
- Boli renale
- Boli autoimune
- Boli cardiace
- Boli gastro-intestinale
- Boli respiratorii
- Cancer