Nasterea in Spitalul Baneasa

Ne bucuram sa-ti fim alaturi in unul dintre cele mai frumoase momente din viata ta: venirea pe lume a bebelusului tau. Pentru noi, cel mai important este ca tu si copilul tau sa fiti in siguranta.

Acum poti afla toate etapele nasterii bebelusului tau.  Daca mai ai si alte nelamuriri ne poti intreba cu incredere.

Pasul 1: Internarea

Pe toata perioada pandemiei de coronavirus accesul insotitorilor este permis numai pana la intrarea in spital, de unde vei fi preluata pentru internare de personalul din receptie.

In cazul unei operatii de cezariana programata, vei ajunge la spital cu minim 2 ore inainte de ora programata a interventiei, pentru a avea timpul necesar efecturarii procedurilor de internare

Receptie

  • La sosirea la spital, la Receptie vei prezenta actele de internare (vezi info acte internare)

Rezerva

  • Dupa finalizarea procedurii de internare de la camera de garda, asistenta te va conduce in rezerva. (sau dupa caz, direct in blocul operator).

Camera de garda

  • Vei fi indrumata apoi catre Camera de Garda pentru a urma procedura de internare care durează aproximativ  o oră.  Tot aici are loc monitorizarea CTG si tensiunea arteriala si se intocmeste Foaia de Observatie.
  • Ti se va atasa o bratara alba de identificare cu numele/prenumele, CNP si numarul foii tale de observatie.
  • In cazul in care, in cadrul consultului preanestezic nu ai facut screeningul infectios, aceasta procedura se va face la internare (screeningul MRSA si screeningul  BLSE). 

Vei fi apoi evaluata pentru riscul de cadere, alergii alimentare si gradul de suportabilitate a durerii. In situatia in care medicul va identifica un risc de cadere, vei primi o bratara mov iar daca ai alergii alimentare, vei primi o bratara rosie. Este important pentru siguranta ta sa nu scoti niciuna dintre aceste bratari pana la momentul externarii. In baza acestor bratari vei fi identificata pe tot parcursul internarii si ti se vor administra tratamente personalizate.

Iti reaminintim ca screeningul infectios este necesar atat pentru siguranta mamei, cat si pentru siguranta nou-nascutului, pentru evitarea aparitiei de infectii asociate colonizarii cu germeni multirezistenti si pentru instituirea cat mai rapida a tratamentului specific, la nevoie.

Odata ajunsa in rezerva, asistenta iti va prezenta rezerva si iti va arata tot ce vei gasi aici pentru intreaga perioada a spitalizarii:

  • in rezerva gaseti camasa de sala, camasa de alaptat, halat, papuci de unica folosinta.
  • in baie gasesti prosoape si produse cosmetice iar in dulapul din baie vei gasi: tampoane, lenjerie intima de unica folosinta si servetele umede.

Asistenta care te-a condus si ti-a prezentat rezerva, iti va da si informatii despre butonul de intercall. Prin apelarea acestuia, vei putea solicita ajutorul daca ai nevoie de ceva, atat de natura medicala, cat si administrativa.

Afla mai multe

  • Dupa ce te-ai acomodat cu rezerva, trebuie sa-ti inlocuiesti hainele de strada cu cele din spital, pe care le gasesti in dulap. Iti vei pune camasa de sala, papucii si la nevoie halatul, renuntand complet la lenjeria intima.
  • Ulterior, asistenta care se ocupa de tine incepe pregatirea preoperatorie care consta in montarea unei branule si a unei perfuzii. Aceasta procedura se face cu acordul medicului si conform protocoalelor medicale din cadrul spitalului nostru.
  • Daca vei naste prin cezariana, medicul va veni conform programarii, iar daca ai ales sa nasti pe cale naturala, vei fi mutata in sala de nasteri conform indicatiilor.

Nasterea naturala

  • Daca vei fi indrumata catre rezerva, vei astepta pana cand medicul curant/medicul de garda va hotari sa fii transferata in sala de nasteri, in functie de situatia locala si de stadiul travaliului.
  • In functie de alegerile pe care le-ai facut pentru desfasurarea travaliului si de starea ta generala, medicul anestezist iti va monta cateterul peridural. De asemenea, se vor incerca diverse pozitii pentru un travaliu cat mai usor, adaptat nevoilor tale.
  • Personalul medical iti va oferi sprijinul necesar pentru ca venirea pe lume a bebelusului tau sa se desfasoare in deplina siguranta, asa cum este normal. Pentru asta, pe toata durata nasterii trebuie sa asculti sfaturile personalului medical.

Ce se intampla cu nou-nascutul imediat dupa nastere 

  • Daca echipa medicala formata din medicul neonatolog si asistentul de neonatologie considera ca nu exista niciun risc din punct de vedere medical, atunci iti vei putea tine bebelusul in brate chiar din primele momente de la nastere.
  • Echipa medicala ii va face o prima evaluare a starii de sanatate, cantarire, masurare si vaccinare in sectia de neonatologie, iar apoi va fi adus la tine de catre asistenta de neonatologie, pentru a incerca o prima alaptare.
  • Daca te simti bine dupa nastere si daca medicul curant/medicul de garda evalueaza conform criteriilor internationale medicale ca starea ta de sanatate este buna,  la 2 ore de la nastere vei fi transferata inapoi la rezerva.

Nastere prin operatie cezariana

Asistenta te va conduce in Blocul Operator, de unde vei fi preluata de catre asistentele specializate.

In sala de operatie se va mai face o verificare finala a bratarii de identificare, a tipului de interventie pe care il vei suporta, se vor verifica consimtamintele semnate de tine si alte detalii importante din dosarul tau medical.

Indiferent de tipul de sedare/anestezie vei fi conectata la un monitor care va masura tensiunea arteriala, pulsul si nivelul de oxigen.  In sala de operatie vei petrece in medie 1-1,5 ore.

Ce se intampla cu nou-nascutul imediat dupa nastere 

  • La sfarsitul interventiei, cand medicul anestezist considera ca ai inceput sa te recuperezi corespunzator din sedare/anestezie, vei fi mutata in Salonul Terapie Intensiva/Postoperator pentru aproximativ 6 ore. In Salonul Postoperator vei fi din nou conectata la monitor, in vreme ce asistentele medicale te vor supraveghea pana la recuperarea complete din sedare/anestezie.  Este posibil sa primesti oxigen suplimentar printr-o masca ce iti va acoperi nasul si gura.
  • Daca simti durere sau orice fel de disconfort, te rugam sa anunti asistentele; vei primi tratament pentru reducerea disconfortului cauzat de interventie.
  • Iti poti vedea bebelusul pentru putin timp in sala de operatie, imediat dupa nastere. Daca starea ta de sanatate si a copilului o permite, la scurt timp de la momentul in care ai ajuns in salonul postoperator, il vei putea tine in brate. El va fi adus de asistenta de neonatologie pentru a fi alaptat pentru prima data.
  • Intervalul in care iti vei putea tine in brate bebelusul in salonul postoperator este de regula 10-15 minute la un interval de 2-3 ore. (daca starea ta de sanatate si a nou nascutului o permite).
  • Din aceste salon vei fi transferata la rezerva ta dupa ce esti recuperata complet din anestezie si nu sunt alte motive medicale care sa faca necesara monitorizarea ta foarte frecvent (durata de timp depinde de tipul si durata procedurii).
  • Vei primi informatii clare despre momentul in care vei avea voie sa consumi lichide si alimente.

Program de ingijire a nou-nascutului in maternitare

  • Imediat dupa nastere, echipa formata din medicul neonatolog si asistenta de neonatologie ii vor acorda ingrijirile necesare bebelusului. De asemenea, echipa medicala va lua toate masurile de reanimare/resuscitare natala in cazul in care intervine o complicatie.
  • In primul minut de viata, bebelusul va primi “nota” de nastere (scorul Apgar). Apoi, asistenta ii va pune la mana doua bentite de identificare, cu numele si data nasterii si il va duce in salonul de neonatologie, pentru supraveghere in perioada de adaptare (minim 2 ore).
  • Aici, bebelusul va fi masurat si cantarit si i se va administra intramuscular, intr-o coapsa, vaccinul antihepatita B, si in cealalta coapsa vitamina K pentru prevenirea bolii hemoragice.
  • Inainte de externare, i se va administra intradermic, in bratul stang, vaccinul BCG antituberculoza. Manevrele injectabile se efectueaza numai cu acordul tau sau al sotului.
  • Daca este stabil clinic, bebelusul va fi adus la tine pentru a incerca prima alaptare, in sala de nastere sau in salonul postoperator. Se recomanda alaptarea la un interval de aproximativ 2-4 ore.
  • Pe durata internarii vei primi vizita unui consilier in alaptare care iti va arata modalitati si pozitii de  alaptare iar asistentele de neonatologie vor face prima baita a nou nascutului impreuna cu tine si iti vor explica pas cu pas ingrijirea si toaletarea bebelusului.
  • In cursul diminetii, medicul neonatolog va pregati biletul de externare si va completa carnetul de vaccinare al bebelusului tau. De asemenea, daca ai intrebari despre urmatorii pasi in cresterea copilului, el te va ajuta sa le lamuresti.
  • Tot in prima parte a zilei, medicul ginecolog de garda sau medicul curant va evalua starea ta de sanatate si va decide externarea.
  • Biroul de externari te va anunta telefonic despre momentul in care formalitatile de externare sunt pregatite. Dupa ce vei fi anuntata, se pot achita la receptie serviciile medicale primite pe perioada spitalizarii.
  • Vei fi ajutata de personalul spitalului cu bagajul si nou-nascutul pana la iesirea din spital, de unde vei putea sa fii preluata de apartinator.
  • Acum este momentul sa iti programezi bebelusul la consultatiile pe care ti le recomanda medicul neonatolog la externare.
  • Pentru tine, recomandam sa iti faci programare la medic pentru controlul de dupa cele 6 saptamani de la nastere.
  • O noua etapa din viata voastra incepe acum, iar REGINA MARIA  va fi aproape de voi in continuare.