Echipa de medici neonatologi din cadrul REGINA MARIA are o experienta relevanta si consistenta in gestionarea cazurilor de bebelusi nascuti prematur sau cu afectiuni grave. Departamentul de neonatologie este echipat cu unit-uri speciale, de ultima generatie, pentru reanimare si monitorizare nou nascuti si echipa completa de asistenta medicala: medici si asistenti, 24/24h.
Ingrijirea bebelusului
Ii sfatuim pe viitorii parinti sa aleaga medicul neonatolog înainte de a se interna pentru naștere. O perioada buna pentru luarea acestei decizii este saptamana 30 de de sarcină. Majoritatea doctorilor doresc să discute cu parintii despre îngrijirea noului născut inainte de nastere si consultul prenatal este un prilej bun pentru a primi raspunsuri la multe intrebari.
Alimentatia bebelusului
Alimentatia bebelusului
- Toate asistentele si moasele din maternitatile REGINA MARIA au educatie in sensul incurajarii alaptatului precoce.
- In plus, exista un consultant de lactatie disponibil, daca vei avea nevoi speciale in acest sens.
- In maternitatile REGINA MARIA avem si sesiuni de educatie de baza pentru alaptat, tocmai pentru a da informatii complete despre hranirea naturala a bebelusului (la san).
- Indiferent de modalitatea in care vei alimenta nou-nascutul la san sau biberon, vei fi sfatuita si sprijinita sa iei cele mai bune decizii pentru tine si copilul tau.
Atasamentul fata de copil
Atasamentul fata de copil
- Incurajam mamele sa stea (pe cat posibil) de la inceput impreuna cu copilul in salon, in special daca o persoana de sprijin va ramane peste noapte cu ea.
- Aceasta este o cale ideala de a invata cat se poate despre bebelus, inainte de a ajunge cu el acasa.
- Oricand este cazul, o asistenta de neonatologie din Terapie intensiva va supraveghea copilul peste noapte, pentru a o lasa pe mama sa se odihneasca.
Ingrijirile imediate ale nou nascutului
Ingrijirile imediate ale nou nascutului
- Sfatuim mamele sa anunte personalul din maternitate daca au experienta de la alte nasteri in legatura cu ingrijirea noului nascut.
- Vrem sa oferim informatii si sprijin individualizat, pentru a avea un punct de plecare bun.
- Ca parte a ingrijirilor medicale ale noului nascut, el va primi: teste de sange, solutii oftalmice, vitamina K, vaccinuri. Important este de retinut ca toate aceste proceduri se vor discuta cu parintii nou nascutului si se vor face doar cu acordul lor.
- Ca parte din interventii, circumcizia este optionala si se va face de catre medic, dupa externare.
- Incurajam parintii sa puna intrebari legate de ingrijirile acordate noului nascut medicului neonatolog.
- Asistentele noastre medicale pot si ele sa ajute si sa va raspunda la orice intrebare.
Ingrijiri speciale
Ingrijiri speciale
- In situatia in care un copil este nascut prematur sau are nevoie de ingrijiri speciale, el va sta la departamentul Terapie Intensiva pentru noi nascuti (TINN).
- Maternitatile noastre au o sectie moderna de terapie specializate in ingrijirea si tratarea noilor nascuti prematur sau cu nevoi special iar medici specialisti neonatologi sunt disponibili 24 de ore pe zi si vor ingriji copilul incepand din Sala de Nasteri.
Testele noului nascut
Testele noului nascut
Iata care sunt testele si interventiile care se fac nou nascutului imediat dupa nastere si pana in momentul in care el este adus langa mama in post-operator sau in rezerva ( in functie de tipul de nastere)
Imediat dupa nastere copilul este curatat de secretii si sange, iar apoi au loc testarile nou nascutului:
- Scorul Apgar evalueaza bataile cordului fetal, efortul de respiratie, tonusul muscular, coloratia pielii si reflexele. Se noteaza fiecare parametru cu 0, 1, 2 totalizand pentru un nou nascut sanatos 10.
- Profilaxia oftalmiei consta in instilarea unei picaturi sau aplicarea unui unguent antibacterian in fiecare ochi, imediat dupa nastere. Scopul este de a proteja nou nascutul de infectii cauzate de expunerea lui la germeni odata cu trecerea prin canalul de nastere (Gonoreea, Chlamydia) bolli care pot fi asimptomatice pentru mama.
- Vitamina K este esentiala pentru coagulare si este produsa in intestin de bacterii. Nou nascutul are un nivel scazut la nastere, de aceea este standard sa i se administreze o doza de vitamina K la nastere pentru a preveni hemoragii.
- Screeningul metabolic(optional la cererea parintilor) este un test simplu care se face la nou-nascut pentru a identifica afectiuni amenintatoare de viata sau debilitante care sunt prezente la nastere, dar care nu sunt evidente din primele clipe de viata. Incidenta bolilor innascute de metabolism variaza de la o afectiune la alta, cele mai frecvente intalnindu-se la unul din 2000 nou-nascuti. Una din afectiunile importante diagnosticate prin aceasta metoda este hipotiroidia congenitala, o conditie in care hormonii tiroidieni sunt in cantitate insuficienta. Nou-nascutii cu hipotiroidie pot fi tratati usor, folosind medicamente de substitutie cu hormoni tiroidieni. Astfel, daca tratamentul incepe din prima luna de la nastere, copilul se va dezvolta normal, evitandu-se intarzierile de crestere, afectarea dezvoltarii creierului si retardul mental.
- Testarea glucozei se face cand copilul este prea mare sau subponderal, cand mama este diabetica sau cand copilul prezinta simptome de hipoglicemie (tremuraturi).
Icterul fiziologic
Icterul fiziologic
- A2-a zi dupa nastere, pielea bebelusului devine galbena, adica icterica. In uter fatul are un numar mare de celule rosii (hematii) pentru a transporta oxigen la tesuturi.
- Dupa nastere, nou nascutul nu mai are nevoie de atat de multe hematii, deci incepe sa le distruga, pentru a le elimina prin urina.
- Daca acest proces nu incepe destul de repede, hematiile raman in corp si coloreaza pielea nou nascutului.
Vaccinul contra Hepatitei B (HBV)
Vaccinul contra Hepatitei B (HBV)
Se administreaza 0.5ml intramuscular tuturor copiilor pana la 24 ore de la nastere
BCG
BCG
Este un vaccin viu (Calmette Guerrin), care protejeaza nou nascutul impotriva tuberculozei, administrat in a 4-5 a zi de viata, printr-o injectie intradermica, in bratul stang.
Ecografia de sold la nou-nascut (recomandat la 1 luna de la nastere)
Ecografia de sold la nou-nascut (recomandat la 1 luna de la nastere)
- Displazia evolutiva de sold defineste cresterea si dezvoltarea anormala a structurilor osoase, cartilaginoase si partilor moi, avand drept rezultat incapacitatea acetabulului de a mentine capul femural in pozitie corecta in articulatie.
- Incidenta crescuta, multitudinea factorilor favorizanti si gravitatea complicatiilor asociate au impus cautarea unei tehnici de diagnostic precoce, reproductibile si neinvazive. Utilizarea ecografiei de sold in programe de screening a scazut dramatic incidenta complicatiilor ulterioare (anomalii de bazin, osteonecroza de cap femural), ca si a interventiilor chirurgicale corective. Diagnosticul ecografic precoce permite tratamentul cu metode de abductie, foarte eficient, fara disfunctii ulterioare si fara a necesita interventii mai agresive pentru copil.
- Tinand cont de faptul ca peste varsta de 2 ani nu mai este posibil tratamentul conservator, unicul mod de tratament tardiv fiind cel chirurgical, cu riscurile si complicatiile asociate (redislocare, rigiditatea soldului, infectii, sangerare, necroza de cap femural cu protezare ulterioara), utilitatea ecografiei precoce si repetate (in cazurile cu risc) este indiscutabila.
4 unitati de neonatologie
4 unitati de neonatologie
Unitatea de reanimare neonatala
- Este localizata langa sala de nastere, astfel ca stabilizarea nou-nascutului cu scor Apgar foarte mic la nastere sa se faca cat mai rapid
Unitatea de terapie intensiva neonatala
- Este pentru nou-nascutii la termen sau prematurii care necesita tratament complex, suport al functiilor vitale sau monitorizare invaziva
Unitatea pentru recuperare prematuri
- Inseamna post-terapie (etapa intermediara intre terapie intensiva si rooming in).
- Spatiul este rezervat nou-nascutilor cu greutate mica la nastere si grad moderat de imaturitate a organelor care nu (mai) necesita tratament intensiv, dar au totusi o capacitate foarte redusa de aparare contra infectiilor.
- Crearea unui ambient protector, cat mai apropiat de mediul intrauterin, permite continuarea procesului de crestere si maturare a sistemului nervos central.
- Acest lucru presupune conditii speciale de ingrijire si reducere a stresului, precum: incalzire suplimentara a bebelusului prin incubator sau masa radiana cu servocontrol, izolare fata de lumina si zgomote puternice, alimentatie pe sonda nazo-gastrica pana la stabilirea reflexului de supt, monitorizarea non-invaziva a respiratiei prin pulsoximetrie etc.
Salonul de supraveghere normoponderali
- Este un spatiu special in care nou-nascutii normoponderali raman temporar in perioadele in care nu stau in salon alaturi de mamele lor.
Echipa medicala de neonatologie
Echipa medicala de neonatologie
Asigura 24h/24 preluarea nou-nascutului de la sala de nastere, urgentele neonatale, monitorizarea si tratamentul nou-nascutilor aflati la terapie intensiva, consilierea mamei si suportul pentru ingrijirea nou-nascutului sanatos aflat la rooming in, consilierea lactatiei, precum si ingrijirea si supravegherea evolutiei prematurilor in perioada de recuperare sau crestere.
Dotari
Sectiile spitalului sunt dotate cu: aparate de ventilatie, monitoare Draeger, defibrillator, troliu laparoscopie KARL STORZ, aspirator chirurgical, aparat de anestezie Draeger Fabius Plus, cada cu apa pentru travaliu sau na!tere in apa, incubator inchis, incubatoare deschise Ardo, Cosycot, Bilicheck – aparat pentru masurarea bilirubinei nou-nascutului, aspiratoare mobile, truse pentru drenaj pneumothorax – Express mini 500, defibrilator Responder 2000 cu EKG ultraperformant.