Testul DNA Mind este unul din cele mai avansate teste genetice utilizate pentru preventia si controlul eficient al unor tulburari mentale. DNA Mind testeaza variatiile genetice pentru un numar de 30 de gene, asociate cu modificari in caile biologice cheie care afecteaza sanatatea mintala. Deficientele detectate in aceste cai, împreuna cu factorii de mediu, cresc riscul de dezvoltare a tulburarilor legate de sanatatea mintala.
Domeniile de sanatate mintala raportate în DNA Mind includ: tulburari neurodegenerative inclusiv Alzheimer, tulburari de dispozitie și comportamente de dependenta.
Testul furnizeaza rapoarte detaliate privind vulnerabilitatile si riscurile individuale pentru tulburari mentale si ofera directii de preventie si gestionare specifica a acestora. fiind un instrument deosebit de util atat pentru medici, cat si pentru persoanele cu o predispozitie ereditara pentru anumite afectiuni neuropsihiatrice.
Informatii generale
Problemele de sanatate mintala sunt cea mai mare cauza a dizabilitatilor din lume. Unele dintre dizabilitatile majore sunt depresia, anxietatea, dementa si abuzul de alcool. Se estimeaza ca aproape 25% din zilele sanatoase pierdute la nivel global ca urmare a unor boli (DALY) se datoreaza problemelor mentale.
In ciuda programelor de preventie si sanatate publica, tabloul sanatatii mentale ramane sumbru. La fiecare 40 de secunde o persoana isi ia viata, insa faptul ca pentru tinerii cu varste intre 15 si 29 de ani sinuciderea este a doua cauza de deces la nivel global nu face decat sa puna in discutie eficienta programelor de preventie, screening si tratament personalizat, cel putin pentru acest grup populational.
In timp ce transmiterea ereditara a predispozitiei pentru multe tulburari mintale este tot mai acceptata in lumea medicala, influenta factorilor de mediu asupra expresiei unor gene pare sa aiba, la randul ei, un rol esential in declansarea sau agravarea acestor afectiuni.
Maparea variatiilor genetice implicate in procesele biologice cheie psihiatrice nu doar ca ajuta la masurarea riscului de a dezvolta anumite tulburari mintale, dar poate oferi solutii atat pentru prevenirea, cat si pentru tratamentul acestora. Testul DNA Mind exemplifica aceasta noua perspectiva de gestionare moderna a tulburarilor de sanatate mintala.
Despre testul DNA Mind
Testul DNA Mind analizeaza variantele a 30 de gene implicate in cai biologice cheie, de la serotonina si dopamine, pana la inflamatie si metilare, care s-au dovedit a avea asocieri semnificative cu unele dezechilibre ale sanatatii mintale.
Exista dovezi semnificative care evidentiaza legatura dintre genetica si tulburarile de sanatate mintala: declin cognitiv, depresie si anxietate, precum si comportamente de dependenta.
Cunoasterea genotipului determina alegerea strategiilor optime de preventie si tratament pentru persoanele care sufera sau au o predispozitie mostenita pentru tulburari de sanatate mintala.
Testul ofera rapoarte aprofundate, sustinute stiintific despre:
- Polimorfismele genice si vulnerabilitatile cailor biologice asociate acestora in plan mintal,
- Impactul generat de aceste polimorfisme asupra riscului unor tulburari mentale,
- Modificari personalizate de dieta, stil de viata, abordare terapeutica, inclusiv prin nutraceutice pentru recuperarea pacientilor sau preventia tulburarilor,
- Face o analiza introspectiva valoroasa asupra diagnosticului pentru 3 categorii de tulburari: tulburari neurodegenerative, tulburari de dispozitie si comportamente adictive.
- Tulburari neurodegenerative - Deficitul cognitiv minor provoaca o scadere usoara, dar vizibila si masurabila a abilitatilor cognitive, inclusiv a abilitatilor de memorare si de gandire. Persoanele cu deficit cognitiv minor prezinta un risc crescut de a dezvolta boala Alzheimer (AD) sau o alta forma de dementa. Raportul DNA Mind contine informatii privind posibila functionare alterata a anumitor procese biologice specifice, legate de riscul crescut de deficit cognitiv minor, precum si de AD cu debut tardiv.
- Tulburarile de dispozitie - Acestea sunt tulburari psihologice care se manifesta prin alterarea starii de spirit a unui individ pentru o perioada lunga de timp. Raportul testului contine informatii despre predispozitia la tulburarea bipolara, depresie, anxietate si tulburarea de stres post-traumatic.
- Comportamente adictive - Comportamentul adictiv se poate exprima printr-o serie de tulburari complexe in etiologia lor, care sunt influentate atat de factori genetici, cat si de mediu: tulburarile de alimentatie, „cautarea de adrenalina” si comportamentul de asumare a riscurilor, tulburarile legate de consumul de substante care includ riscul de dependenta de alcool, nicotina, canabis si opioide. Raportul acestui test va contine informatii despre riscul de comportamente adictive si despre riscul de episoade psihotice asociate cu consumul de canabis.
Procese biologice cheie in sanatatea mentala investigate de DNA Mind
Genele incluse in test sunt implicate in procese biologice cheie legate de sanatatea mintala. Acestea includ:
- Metabolismul lipidic Gena APOE codifica Apoliproteina E, o proteina transportoare de lipide care functioneaza atat la nivelul sistemului nervos central, cat si periferic. Anumite variante ale genei APOE se coreleaza cu riscul de deteriorare cognitiva legata de Boala Alzheimer instalata tardiv.
- Inflamatie. Neuroinflamatia este recunoscuta ca unul dintre mecanismele potentiale care mediaza aparitia unei game largi de tulburari psihiatrice, de la modificari ale raspunsurilor comportamentale, la deficite cognitive. In aceste cazuri, terapiile antiinflamatorii pot juca un rol critic in gestionarea afectiunilor identificate. Testul analizeaza polimorfismele patogene ale genelor CRP, IL-1: IL-1A, IL1-B & IL-1RN, IL-6, TNFA care cresc riscul de neuroinflamatie.
- Metilare Metilarea joaca un rol esential in producerea neurotransmitatorilor. Functia de metilare slaba din cauza deficientelor enzimatice, precum si nivelurile scazute de vitamine B au fost asociate cu un risc crescut de tulburari de dispozitie.Testul analizeaza polimorfisme cu risc inalt in genele MTHFR, MTR
- Caile neurotrofice, dopaminergice si serotoninergice
Neurotrofinele au un rol important pentru dezvoltarea neuronala și activitatile superioare, cum ar fi invatarea și memoria. Testul analizeaza variatiile de risc ale Val66Met.
Dopamina (DA) este un neurotransmitator care moduleaza recompensa si placerea. Modificarile cailor metabolice ale DA cresc riscul de declin cognitiv, tulburari de dispozitie si adictive, inclusiv abuz de substante, comportamentul riscant si tulburari compulsive de alimentatie. Testul analizeaza variatiile de risc in genele COMT, OPRM1, DRD1, DRD2, DRD3, DRD4.
Serotonina este un neurotransmitator și un modulator al starii de spirit, contribuind la sentimentele de bunastare și fericire. Nivelurile scazute sunt asociate cu tulburari de dispozitie, inclusiv depresie. Testul analizeaza variatiile de risc in genele A HTR1A si SLC6A4.
- Sistemul gabaergic Acidul gamma - aminobutiric (GABA) este un neurotransmitator inhibitor major din sistemul nervos. Stimularea activitatii inhibitoare GABAergice duce la sedare, ataxie si amnezie, in timp ce atenuarea sistemului GABAergic duce la excitare, anxietate, neliniste, insomnie si reactivitate exagerata. Testul analizeaza variatiile de risc in gena GABRA2.
- Calea endocanabinoida. Receptorii canabinoizi centrali (CB1) activati de canabinoizii interni sau exogeni, cresc activitatea dopaminei (DA) in nucleul accumbens (Nac) si cortexul prefrontal (PFC). Variantele genetice ale CNR1, FAAH cresc riscul de dependenta de canabis, precum si de alte substante ilicite.
- Semnalizare celulara. Genele care codifica proteinele implicate in semnalizarea celulara asigura comunicarea intre neuroni, supravietuirea neuronala si formarea amintirilor. Activeaza eliberarea neurotransmitatorilor si hormonilor specifici. Perturbarile acestor cai au fost legate de modificarea starii de spirit, in special de tulburarea bipolara. Testul analizeaza variatiile de risc in genele ANK3, AKT1, CACNA1C, CHRNA3, CHRNA5.
- Caile de semnalizare WNT regleaza aspectele critice ale evolutiei celulare, migratiei celulare, polaritatii celulare, modelarii neuronale si organogenezei in timpul dezvoltarii embrionare. Anumite variatii ale genei GSK3B reveleaza o sensibilitate crescuta pentru tulburari de dispozitie, inclusiv tulburare depresiva, precum si o varsta mai timpurie de debut pentru aceasta.
- Expunerea la stres. Stresul precipita tulburarile psihice, cu toate acestea, chiar daca stresul face parte din viata de zi cu zi, exista o mare variabilitate interindividuala in devoltarea psihopatologiei legate de stres. Un marker important al sensibilitatii la stres este functia axei hipotalamus-hipofiza-suprarenala (HPA). Oxitocina joaca, de asemenea, un rol important in gestionarea stresului, iar variatia genetica a genei receptorilor oxitocinei (OXTR) a fost implicata in anxietate, depresie si fenotipuri de stres asociate. Testul analizeaza variantele de risc pentru genele FKBP5 si OXTR.
Cui se recomanda?
DNA Mind este indicat pentru gestionarea eficienta a persoanelor cu afectiuni sau antecedente familiale privind:
- Tulburari neurodegenerative – declin cognitiv; boala Alzheimer cu debut tardiv;
- Tulburari de dispozitie – tulburare depresiva, tulburare bipolara, tulburare de anxietate si tulburare de stres post-traumatic;
- Comportamente de dependenta (adictii) – Risc pentru dependenta de alcool, nicotina, canabis si opioide, tulburari de alimentatie (comportament excesiv, tulburari compulsive), „cautare de adrenalina”/comportament de risc.
De ce sa faci testul?
Daca ai in familie sau suferi de anumite tulburari mintale (neurodegenerative, de dispozitie sau adictive), testul te va ajuta sa afli ce variante genetice patogene mostenite iti cresc sansa de a face aceste boli si cum le poti influenta pentru a le preveni sau gestiona mult mai bine.
Anumite modificari (polimorfisme) ale acestor 30 de gene testate au fost studiate in detaliu, cu dovezi care coreleaza polimorfismele cu riscul tau de a dezvolta anumite boli cronice sau procese metabolice alterate. Dupa detectarea prezentei sau absentei acestor polimorfisme in ADN-ul tau, suntem capabili sa evaluam calitativ anumite zone de risc pentru sanatate legate de genele specifice.
Raportul testului iti ofera:
- Identificarea nivelului de impact al variantelor genice identificate;
- O explicatie a impactului acestora asupra proceselor biochimice specifice;
- O explicatie a impactului proceselor biochimice afectate asupra sanatatii tale mintale.
In urma testului, vei primi recomandari privind modalitatile concrete de preventie sau ameliorare a tulburarilor de care suferi si directii oferite medicului tau pentru o abordare terapeutica tintita pe anomaliile identificate.
Testul este simplu, noninvaziv si nedureros si nu este nevoie sa il faci decat o singura data in viata.
Mod de recoltare pentru testul DNA Mind
Testul se realizeaza prin recoltarea unei probe de sange printr-o intepatura in deget.
Odata ajunsa in laborator, pentru efectuarea analizei sunt initiate mai multe etape, in ordinea de mai jos:
- Se izoleaza ADN-ul
- Se amplifica ADN-ul prin reactia de polimerizare in lant (PCR) care copiaza ADN-ul genelor tale de multe ori pentru a genera cantitati suficiente pentru analiza materialul tau genetic
- Sunt detectate variatiile genice
Pentru acest test genetic nu trebuie sa tii vreun regim alimentar special. Se recomanda sa nu mananci si sa nu te speli pe dinti cel putin o ora inainte de recoltare.
Unde se efectueaza testul?
In toate locatiile Regina Maria, cu programare.
Eliberare rezultate
Rezultatele sunt eliberate in termen de 30 zile lucratoare, sub forma unui raport detaliat, care este interpretat de medicul specialist/psihiatru.