Interventii

Extractie de corp strain cornean si conjunctival

Extragerea de corp strain cornean/conjunctival este o procedura chirurgicala minora, care necesita anestezie locala. In timpul interventiei se indeparteaza corpul strain cu un instrument, se aplica antibiotic si ochiul este pansat. Procedura poate fi efectuata atat in cabinetul medicului oftalmolog, cat si in camera de garda a unui spital.  Este posibil ca in anumite situatii sa fie nevoie de eliminarea corpului strain sub microscopul operator.

Un corp strain cornean poate fi o particula de praf sau un obiect care adea superficial sau este incorporat in cornee. Corneea este frecvent expusa corpurilor straine, cum ar fi sticla, metal, nisip, plastic sau lemn.

Injectiile subconjunctivale

Injectiile subconjunctivale cu dexametazona se folosesc in scopul diminuarii sau intreruperii unui proces inflamator intraocular. Injectiile subconjunctivale sunt indicate pentru tratamentul leziunilor corneei, sclerei, uveei anterioare, dar si pentru tratamentul leziunilor corpului vitros.

Injectiile subconjunctivale cu dexametazona pot fi utile in minimizarea inflamatiei si in reducerea edemului.

Dezobstructie de canal nazo-lacrimal la adult cu spalarea cailor lacrimale

Lavajul cailor lacrimale este frecvent efectuat pentru a determina nivelul de ocluzie a sistemului de drenaj lacrimal. Lavajul cailor lacrimale se realizeaza prin introducerea de ser fiziologic in punctul lacrimal inferior sau superior printr-o canula lacrimala atasata la o seringa. Se introduce lent ser fiziologic si in mod normal, daca nu exista obstructii la nivelul caii lacrimale, pacientul va simti serul fiziologic in nas, apoi in faringe si apoi il va inghiti. Daca exista o obstructie, se va incerca inlaturarea acesteia prin dezobstructie, folosindu-se si un dilatator de puncte lacrimale

 

Injectii intra-chistice cu Dexametazona

Injectiile intrachistice cu dexametazona se folosesc in tratamentul chalazionului, ca alternativa la chirurgia locala. Administrarea repetata a injectiilor intrachistice poate elimina nevoia de excizie clasica a unui chalazion.

De asemenea, injectiile cu dexametazona sunt utilizate pentru a trata o boala a ochilor numita uveita (inflamare a zonei mijlocii a ochiului). Injectiile cu dexametazona trateaza si inflamatia ochiului care poate sa apara dupa o interventie chirurgicala, intrucat amelioreaza roseata, mancarimea si edemul cauzate de infectii oculare si alte afectiuni.

Chiurgia chlazionului, a xantelasmelor si a tumorilor palpebrale

Excizia de chalazion, xantelasme si tumori palpebrale nu este considerata o interventie chirurgicala majora, dar implica anestezierea locala a zonei respective. Se excizeaza formatiunea cu ajutorul unei pense si a unui bisturiu sau foarfece, dupa care se sutureaza zona si se aplica unguent cu antibiotic. La finalul interventiei, zona asupra careia s-a intervenit este pansata.

In mod normal, interventia chirurgicala pentru indepartarea chalazionului dureaza aproximativ 10 minute, dar procesul complet, inclusiv pregatirea pentru interventie si anestezia, dureaza aproximativ 45 de minute.