Bolile cardiace congenitale sunt malformatii in dezvoltarea inimii prezente inca de la nastere. Sunt relativ frecvente, pot avea consecinte asupra cresterii si dezvoltarii copilului, astfel incat este foarte important diagnosticul precoce.
Diagnosticul bolilor cardiace congenitale se realizeaza prin consult cardiologic, efectuarea unei electrocardiograme si efectuarea ecocardiografiei.
Consultul cardiologic
Se realizeaza printr-o discutie cu familia, in cazul copiilor, sau cu pacientul in cazul adultilor, pentru a determina capacitatea de efort a pacientului, prezenta de diverse simptome – oboseala, palpitatii, durere toracica etc. Ulterior se efectueaza examenul clinic care presupune palparea, percutia si cel mai important aspect: auscultatia inimii. Niciuna dintre aceste etape nu este dureroasa pentru copil.
Ecografia cardiaca (ecocardiografia)
Este investigatia esentiala pentru diagnosticul malformatiei cardiace. Este o investigatie neiradianta, fara efecte adverse, care poate fi efectuata de la nastere sau oricand pe parcursul copilariei sau vietii de adult. Evaluarea in perioada copilariei mici poate fi mai dificila, nu pentru ca investigatia este dureroasa, ci pentru ca cei mici accepta greu sa stea nemiscati.
Electrocardiograma
Se realizeaza prin plasarea unor mici ventuze pe piept si la nivelul membrelor. Este o investigatie nedureroasa. Este si mai dificil de efectuat la sugar si copilul mic pentru ca presupune ca pacientul sa stea complet nemiscat. Acolo unde este necesar, personalul nostru este antrenat sa gaseasca solutii pentru a reusi efectuarea investigatiei. Deoarece este mai dificil de realizat, se efectueaza in perioada de nou-nascut, sugar si copil mic, doar atunci cand medicul o considera strict necesara.
Holter de ritm (Holterul ECG)
Presupune realizarea unei inregistrari pe 24 ore a ritmului cardiac. Este necesar atunci cand pacientul prezinta palpitatii sau aritmii cardiace dovedite. Pacientii cu malformatii cardiace pot dezvolta aritmiile ca niste complicatii ale bolii cardiace si pot necesita tratament medicamentos sau uneori proceduri interventionale pentru sistarea aritmiei.
Testul de efort ECG
Presupune mersul pe o banda rulanta, timp in care inima isi accelereaza frecventa si se observa cum se comporta la efort. Investigatia se face doar la recomandarea medicului cardiolog si poate fi necesara in diferite malformatii congenitale, pentru a decide momentul operator sau, in cazul celor cu aritmii, pentru a observa evolutia la efort etc. Testul de efort se poate efectua in cazul copiilor, doar acolo unde exista indicatii clare, peste varsta de 7 ani, si numai cu copii care colaboreaza bine cu personalul medical.
Ecografia cardiaca transesofagiana
Este o investigatia mai complexa, care presupune inghitirea unei sonde ecografice cu plasarea acesteia in esofag pentru a vizualiza mai bine structurile cardiace. Seamana ca desfasurare a investigatiei cu endoscopia digestiva superioara si se realizeaza preferabil cu pacientul usor sedat, adormit. Este necesara acolo unde ecografia cardiaca transtoracica nu a reusit vizualizarea completa a inimii. Se poate realiza si la copii mai mari, insa numai cu indicatii foarte precise, de exemplu inaintea unei interventii pe cord. La copii mici se poate face numai sub anestezie impreuna cu medicul anestezist, iar la adult se poate realiza inclusiv in cabinetul medical, cu monitorizarea functiilor vitale si sub sedare usoara.