Camera implantabila pentru chimioterapie se insereaza sub piele, in timpul unei interventii chirurgicale, chiar sub clavicula. De cele mai multe ori, camera implantabila se insereaza in timpul unei alte proceduri chirurgicale programate, care poate fi efectuata cu anestezie locala. Astfel, daca pacientul are deja stabilita o procedura chirurgicala oncologica, precum o lobectomie pentru cancerul pulmonar sau o mastectomie pentru cancerul de san, medicul chirurg poate introduce pe parcursul acelei interventii si camera implantabila.
In timpul procedurii, un mic disc rotund de metal sau plastic este plasat sub piele printr-o incizie mica. Portul este apoi atasat de un cateter care este filetat intr-una dintre venele mari de langa gat, cum ar fi vena subclaviculara sau vena jugulara si se termina aproape de partea superioara a inimii.
Dupa realizarea procedurii, este posibil ca zona din jurul portului sa se umfle, sa doara sau se invineteasca. Pentru a permite vindecarea, se recomanda evitarea hainelor stramte si ridicarea de greutati timp de o saptamana.