Auzul se dezvolta inca din viata intrauterina, incepand cu saptamana 22-23 de sarcina, cand fatul ar putea sa inceapa sa raspunda la sunetele exterioare prin modificarea comportamentului. Din pacate, in lipsa testarii auzului la nastere sau in prima luna de viata, diagnosticul eventualelor probleme de auz la copii poate fi unul anevoios si dificil.
“Bebelusii diagnosticati din timp cu hipoacuzie sau alte probleme de auz, care incep interventia terapeutica devreme au mai multe sanse sa isi atinga potentialul maxim. Eficienta reabilitarii auditive este cu atat mai mare cu cat este inceputa mai drevreme, astfel ca este esential diagnoticul precoce al tulburarilor de auz”, sustine dr. Alexis Vuzitas, medic specialist ORL in cadrul Policlinicii The Light, adaugand ca “demersul diagnostic si terapeutic adecvat este de multe ori anevoios si indelungat chiar si in cazul ideal al unui pacient cooperant si al unui sistem de sanatate eficient”.
Testarea auzului, disponibila in maternitati si in policlinica The Light
Screening-ul auditiv este o metoda de testare sigura, rapida si usor de efectuat, realizata in Maternitatea din cadrul Spitalului Baneasa si in policlinica The Light din Bucuresti. Programarile se pot face prin call center, prin apelarea numarului de mobil al policlinicii The Light (disponibil pe site) sau direct in receptii.
In Policlinica The Light screeningul auditiv al nou-nascutilor este realizat de medici cu experienta:
- Dr. Alexis Vuzitas, medic specialist ORL
- Dr. Laura Popa, medic specialist ORL
De ce este importanta testarea auzului la nou-nascut?
Inca din prima zi de viata, bebelusii incep sa invete abilitati lingvistice ascultand, imitand si interactionand cu cei din jur. Daca bebelusii rateaza aceste oportunitati, dezvoltarea limbajului lor expresiv poate fi intarziata. De multe ori, pierderea auzului la copii nu este evidenta si poate trece neobservata luni sau chiar ani.
Atunci cand un copil are o deficienta de auz, el nu va putea sa invete vorbirea si limbajul la fel de bine ca alti copii. Din acest motiv, este extrem de important ca orice tulburare de auz sa fie identificata cat mai devreme posibil. Cel mai bun mod de a afla daca copilul dumneavoastra are probleme de auz este realizarea unui test simplu de auz, numit si screening auditiv.
Screeningul auzului la nastere poate determina daca bebelusul are auzul afectat si daca sunt necesare mai multe teste. Un diagnostic precoce este esential pentru a ajuta bebelusii cu hipoacuzie sau cu deficiente de auz sa isi atinga potentialul maxim si permite familiilor sa ia decizii cu privire la cele mai bune servicii de interventie pentru nevoile copilului lor. Diagnosticul precoce al pierderii auzului si inceperea interventiei ajuta la mentinerea dezvoltarii copiilor si la imbunatatirea viitoare a limbajului si a dezvoltarii sociale.
Cum se realizeaza, mai exact, screeningul auditiv?
Testarea auzului presupune introducerea unei piese din cauciuc/silicon in urechea nou-nascutului (in conductul auditiv extern) si redarea unor sunete. Aparatul inregistreaza apoi un raspuns produs in urechea interna. Procedura dureaza de la cateva zeci de secunde pana la cateva minute pentru fiecare ureche si poate fi facuta in timpul somnului natural al bebelusului, ceea ce inseamna ca acesta nu va resimti durere sau disconfort.
“Screening-ul auditiv nu presupune riscuri, nou-nascutul fiind expus la sunete cu o intensitate sub 50 dB - sub nivelul sonor al unei conversatii obisnuite. Piesa care este plasata in conductul auditiv al nou-nascutului este confectionata dintr-un material moale si nu provoaca durere. De obicei micii pacienti dorm linistiti in timpul investigatiei, ceea ce si este de dorit”, explica dr. Alexis Vuzitas.
Interpretara rezultatelor
Aparatul de screening returneaza 2 raspunsuri posibile:
- PASS (conditiile de trecere a testului au fost indeplinite)
- REFER (conditiile de trecere a testului NU au fost indeplinite).
“Un prim rezultat REFER nu poate fi considerat egal cu hipoacuzie sau surditate, el insemnand pur si simplu ca nu au fost indeplinite in momentul respectiv conditiile de trecere a testului. De exemplu, prezenta de secretii in urechea externa sau otita medie pot influenta negativ rezultatul. Pentru a determina daca bebelusul are o deficienta de auz vor fi necesare teste suplimentare”, explica dr. Alexis Vuzitas, adaugand ca “un rezultat REFER ar trebui sa duca la repetarea screening-ului la varsta de o luna, de preferat in cadrul unui consult ORL”.
Rezultatele screening-ului auditiv, precum si cele ale testelor suplimentare efectuate vor fi discutate impreuna cu medicul specialist si, daca este cazul, va fi stabilit un plan de investigatii si tratament.
Medicul Alexis Vuzitas recomanda parintilor care au copii cu factori de risc pentru surditate (prematuritate, infectii materno-fetale, anumite sindroame genetice, administrarea de medicamente ototoxice, internarea in terapie intensiva neonatala) sa solicite repetarea screeningului si o evaluare detaliata la un medic specialist ORL la varsta de aproximativ 1 luna, chiar si atunci cand au un rezultat de tip PASS la testarea din maternitate.
Cand si cui se recomanda screening-ul auditiv?
Screening-ul auditiv ar trebui efectuat tuturor nou-nascutilor, chiar in maternitate. In cazul in care, din varii motive, screening-ul nu a fost facut in maternitate, acesta poate fi efectuat in primele saptamani-luni de viata, cu mentiunea ca pe masura ce sugarul creste, acesta va fi din ce in ce mai necooperant, fapt care va ingruena realizarea investigatiei.
La un nou-nascut fara factori de risc pentru surditate, un rezultat PASS la ambele urechi este suficient si nu necesita investigatii suplimentare. Repetarea screeningului se recomanda nou-nascutilor cu factori de risc pentru surditate indiferent de rezultatul primului screening, precum si nou-nascutilor fara factori de risc pentru surditate dar cu rezultat REFER la primul screening.
Surse:
https://www.cdc.gov/ncbddd/hearingloss/parentsguide/understanding/newbornhearingscreening.html
https://www.nhs.uk/conditions/baby/newborn-screening/hearing-test/
https://www.nidcd.nih.gov/health/your-babys-hearing-screening-and-next-steps
https://www.cdc.gov/ncbddd/hearingloss/features/baby-hearing-screening.html
http://despreauz.ro/screeningul-auditiv-al-nou-nascutului/
Consultant:
Dr. Alexis Vuzitas, medic specialist ORL