Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pielea: notiuni de baza

Desi majoritatea oamenilor se opresc rareori sa isi admire pielea, pielea este cel mai mare organ al corpului si reprezinta mult mai mult decat un simplu invelis. Pielea cantareste aproximativ patru kilograme si jumatate si indeplineste o serie de functii care ajuta la mentinerea sanatatii.

Pielea este o structura complexa de tesuturi care lucreaza impreuna pentru a te proteja in mai multe feluri. In modul cel mai evident, aceasta formeaza o bariera de aparare, protejand organele interne de invadatori straini, cum ar fi bacteriile si virusurile. Mai mult decat o bariera pasiva, pielea apara in mod activ organismul impotriva infectiilor prin intermediul celulelor Langerhans, care formeaza prima linie de aparare a sistemului imunitar la nivelul stratului exterior al pielii .

De asemenea, pielea este un organ senzorial. Terminatiile nervoase de pe suprafata sa preiau si transmit informatii cu privire la mediul inconjurator catre creier. Creierul transforma apoi aceste impulsuri nervoase in senzatii de caldura si frig, precum si atingere, presiune si durere.

De exemplu, daca atingi o oala fierbinte semnalelede avertizare te fac sa te retragi instantaneu, inainte de a se produce un rau mai mare. Sau, in cazul in care in camera este pur si simplu prea cald sau prea frig, aceste senzatii iti spun sa pornesti ventilatorul sau sa-ti pui un pulover. Dar pielea contribuie in mod activ si la controlul temperaturii. Cand iti este cald, te ajuta sa te racoresti prin transpiratie si prin dilatarea vaselor de sange. Cand iti  este frig, acele vase de sange se contracta pentru a conserva caldura in interiorul corpului tau.

In cele din urma, pielea este asemanatoare unei uzine, folosind energia soarelui pentru a produce vitamina D, care este esentiala pentru multe functii ale corpului.

Straturile pielii, pe intelesul tuturor

Pentru a realiza toate aceste functii, pielea se bazeaza pe structurile specializate din cele trei straturi ale sale — epiderma, derma si stratul subcutanat, uneori numit hipoderm.

Pielea reprezinta mai mult decat un simplu invelis cosmetic pentru corp. Aceasta formeaza o bariera fizica protectoare impotriva germenilor si a toxinelor. Vasele sale de sange si glandele sudoripare regleaza temperatura. Celulele sale imunitare lupta impotriva infectiilor. Celulele nervoase minuscule detecteaza presiunea si temperatura, in timp ce alte celule ale pielii produc vitamina D.

Stratul exterior

Epiderma—stratul exterior al pielii— este o bariera de protectie fizica, aproape la fel de groasa ca o coala de hartie. Portiunea superioara a epidermei este cunoscuta sub numele stratum corneum. Este compus din celule numite cheratinocite care produc o proteina dura numita cheratina, formand un scut exterior flexibil. Cheratinocitele mor pe masura ce  alte celule vii mai tinere din partea inferioara a epidermei cresc de jos catre suprafata. In cele din urma, celulele vechi sunt exfoliate sau cad. Acest ciclu continuu reinnoieste complet suprafata pielii aproximativ o data pe luna.

Din copilarie pana la varsta adulta, pielea se afla intr-un proces constrant de reinnoire.

Epiderma joaca un rol cheie in protejarea impotriva radiatiilor solare, in special celulele pigmentate numite melanocite care sunt situate in partea de jos a epidermei. Aceste celule produc melanina sau pigmentul care coloreaza pielea si ajuta la protejarea impotriva radiatiilor ultraviolete. Atunci cand sunt expuse la lumina soarelui, melanocitele produc pe banda rulanta mai multa melanina, iar pielea se inchide la culoare pentru a proteja impotriva deteriorarii ulterioare.

In cazul in care melanocitele se transforma in celule canceroase, boala se numeste melanom.

Stratul de mijloc

Dermul se afla direct sub epiderma. Este un strat mai gros care contine colagen, vase sangvine si limfatice, nervi, foliculi de par si glande care produc transpiratie si sebum. Vasele de sange din derm se dilata sau se contracta pentru a mentine o temperatura constanta a corpului. Celulele albe patruleaza dermul pentru a lupta cu microbii care reusesc sa patrunda prin epiderma. Celule numite fibroblaste secreta colagen, care confera pielii rezistenta si fermitate. Fibrele de elastina din derm care contin proteine ​confera pielii elasticitatea.

Stratul cel mai profund

Tesutul subcutanat, care este alcatuit din tesut conjunctiv si grasime, se afla pozitionat intre derm si muschii sau oasele aflate sub acesta. Si acest strat contine vase de sange si celule albe care lupta impotriva infectiilor, dar nu in aceeasi masura ca dermul. Grasimea din stratul subcutanat inmagazineaza substante nutritive si izoleaza si protejeaza muschii si oasele.

Unghiile si parul

Unghiile sunt considerate tot piele. Acestea sunt o forma ingrosata, intarita de epiderma. Celulele unghiei provin de la baza patului unghiei. Acestea mor repede, dar spre deosebire de cheratinocite, ele nu sunt inlaturate. De asemenea, ele sunt compuse dintr-un tip de cheratina mult mai rezistenta. Astfel, unghia este pur si simplu o foaie de cheratina ca stratul exterior al pielii, dar mult mai tare si mai groasa. Cu toate acestea, parul este o fibra subtire facuta din mai multe straturi suprapuse de cheratina, care sunt produse la radacina firului de par.