Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Indulcitorii sunt alternative bune la consumul de zahar

Articol de Dr. Mihaela Bilic

Chiar daca afirmatia mea va trezi un murmur de nemultumire, mi-o asum in modul cel mai responsabil: sunt un mare fan al indulcitorilor de sinteza si ii consider una dintre putinele inventii cu adevarat folositoare din industria alimentara.”- a mentionat Dr. Mihaela Bilic, psihonutritionist.

Consumati in cantitati moderate, indulcitorii artificiali reprezinta o varianta lipsita de calorii si cu gust identic cu cel al zaharului, fara a avea niciunul dintre dezavantajele acestuia: carii dentare, obezitate, diabet, dislipidemii, imbatranire prematura.

Zaharul este, dupa parerea mea, principalul responsabil pentru pierderea controlului alimentar si mi-ar placea sa cred ca peste 50 de ani va veni o zi in care pe punga de zahar sa scrie, similar cu avertismentul de pe pachetul de tigari: „Atentie, dauneaza grav sanatatii!“.” – a subliniat Dr. Bilic. De ce? Pentru ca este un drog perfid, care da dependenta si se joaca cu mintea noastra. Starea de bine care rezulta in urma consumului de zahar ne face sa il dorim in continuare, in cantitati din ce in ce mai mari si din ce in ce mai des.

Cine are interesul sa ne dezvolte si sa ne stimuleze o slabiciune pe care oricum o avem de la nastere? Este o intrebare retorica, iar prezenta zaharului in aproape toate alimentele, de la mezeluri pana la mustar, ar trebui sa ne alarmeze. La descoperirea lui, zaharul era atat de scump incat se vindea in pungulite mici, similar altor condimente rare, iar acum este agentul principal de ameliorare a gustului tuturor produselor alimentare. Pentru ca, de ce sa nu recunoastem, daca este dulce inseamna ca este si bun, iar la acest capitol industria alimentara are grija sa nu ne lipseasca placerea.

Zaharul, indiferent de sursa sau culoare, este un glucid rapid care contine doar calorii “goale” si nicio substanta nutritiva

Organismul nu are nevoie de zahar, ba mai mult, efectele zaharului sunt 100% negative:

  • predispune la obezitate, diabet tip 2 si dislipidemii (cresterea colesterolului si a trigliceridelor)
  • favorizeaza actiunea nociva a radicalilor liberi responsabili de procesele oxidative si de imbatranirea prematura
  • creste riscul de boli cardiovasculare prin ateroscleroza
  • favorizeaza aparitia tulburarilor de comportament alimentar atat la adulti, cat si la copii
  • este direct raspunzator de aparitia cariilor dentare
  • accentueaza si agraveaza celulita.

Singura „calitate“ a zaharului: creeaza placere si stare de bine la nivel cerebral, insa si aceasta de scurta durata. Mai trist este ca dincolo de placerea de moment, caloriile goale din zahar (4 cal/g) nu fac altceva decat sa stimuleze acumularea kilogramelor in plus si, culmea, sa declanseze nevoia de un nou dulce.

Cu cat se descarca mai multa insulina, cu atat glicemia sangvina va scadea mai rapid, ceea ce duce la nevoia unui nou aport de glucide, adica pofta de dulciuri.

Sa evitam zaharul - usor de spus, dar foarte greu de pus in practica!

Nefiind (inca!) declarat oficial un drog periculos si o substanta nociva pentru sanatate, nu ne ramane decat sa evitam cat putem zaharul din alimentatia zilnica. Usor de spus, dar foarte greu de pus in practica!

In primul rand, pentru ca ne nastem cu o slabiciune pentru gustul dulce, iar creierul nostru nu poate functiona decat cu glucoza. Bineinteles ca exista glucoza si in paine, paste fainoase, cereale, fasole, mazare si orez, insa e mai usor si mult mai eficient sa apelam la o doza de zahar care se absoarbe rapid in sange, duce la cresterea brusca a glicemiei si are efect imediat de calmare, relaxare si sedare.

Mai exista un alt aspect periculos: folosirea pe scara larga a zaharului in toate produsele alimentare si consumul lui zilnic, de la varste foarte mici, dezvolta si mai mult preferinta pentru gustul dulce. Receptorii gustativi vor avea nevoie de doze din ce in ce mai mari ca sa fie „impresionati“, pentru ca stimularea constanta duce la fenomenul de obisnuinta, iar perceperea in continuare a senzatiei de dulce va necesita fie un stimul diferit, fie unul mai puternic.

Zaharul cere zahar

Exista un cerc vicios: consumul de zahar duce la o crestere brusca a glicemiei care determina consecutiv eliberarea de insulina din pancreas. Acest hormon are doua roluri:

  • scaderea glicemiei (efect hipoglicemiant)
  • depozitarea glucozei sub forma de grasime in celulele adipoase (efect lipogenic)

Indulcitorii sunt alternative la consumul de zahar

Consider cu tarie ca existenta indulcitorilor ne ofera sansa de a scapa nu de adictia pentru gustul dulce, ci de caloriile goale din zahar, care se transforma repede si usor in depozite de grasime. Intr-o lume in care spectrul obezitatii ne bantuie la fiecare pas, trebuie sa admitem ca indulcitorii sunt o inventie utila atat pentru diabetici, cat mai ales pentru cei aflati intr-o continua lupta cu excesul de kilograme.

Indulcitorii sintetici (edulcorantii) nu modifica glicemia, nu declanseaza secretie de insulina si nu provoaca carii dentare, din contra, unii dintre ei ajuta la prevenirea acestora. Zaharul, indiferent de culoare sau de provenienta, este un produs cariogenic (raspunzator de aparitia cariilor), in timp ce indulcitorii au proprietati cariostatice (previn si chiar impiedica aparitia cariilor).

Secretul acestor molecule chimice miraculoase sta in puterea lor de indulcire, de 30-500 de ori superioara celei a zaharului, asociata cu un continut caloric scazut, de multe ori neglijabil.

Prea frumos ca sa fie adevarat? Ei bine, indulcitorii nu au fost aplaudati, asa cum ar fi fost normal, ci mai degraba controversati, iar uneori chiar interzisi. Si din nou apare intrebarea: cine are interes sa incurajeze supraconsumul de alimente si sa creasca incidenta unor afectiuni precum obezitatea si diabetul?

Edulcorantii exista pe piata de 100 ani, dar au fost permanent aratati cu degetul si acuzati fara dovezi ca ar produce boli grave (de la cancer pana la maladia Alzheimer), pe baza unor studii mai mult sau mai putin obiective, insa intens mediatizate. In fond, orice substanta naturala sau de sinteza poate fi toxica, totul tine de doza.

Reabilitarea indulcitorilor si retragerea acuzatiilor nefondate impotriva lor permite ca in momentul actual sa putem afirma cu certitudine ca indulcitorii:

sunt inofensivi si nu creeaza probleme pentru sanatate

au avantaje incontestabile in prevenirea si tratamentul obezitatii, diabetului si cariilor dentare.

In concluzie, consumul moderat de edulcoranti reprezinta o varianta rezonabila de reducere a aportului caloric si a cantitatii de zahar din alimentatia zilnica.

Indulcitorii taie pofta de mancare

Studiile efectuate pe loturi comparative de persoane la care zaharul a fost inlocuit cu indulcitori artificiali au dus la urmatoarea observatie: intr-un interval de 10 saptamani, cei care au consumat dulciuri cu zahar (aprox. 600 cal/zi) s-au ingrasat in medie cu 1,5 kg, iar aceia care au folosit dulciuri cu indulcitori (aprox. 200 cal/zi) au slabit cu 1 kg. Concluzia a fost ca prezenta zaharului in alimentatie, dincolo de aportul caloric direct, predispune la supraconsum.