Medicii imagisti sunt acei medici care vad primii efectele pe care COVID-19 le are asupra organelor, cu precadere asupra plamanilor. In unele cazuri, imaginile obtinute in urma investigatiilor imagistice sunt “impresionante”, chiar si pentru medicii cu vasta experienta in acest domeniu, medici care au vazut milioane sau miliarde de imagini radiologice. Cel putin asa ne-a declarat, in interviul de mai jos, prof. univ. dr. Florin Birsasteanu, medic primar Radiologie si Imagistica medicala, un reputat profesionist, cu 30 de ani de cariera in domeniul radiologiei si imagisticii medicale.
Ca medic radiolog care ati evaluat imagistic persoanele care s-au vindecat de COVID-19, ce efecte ale infectiei ati putut observa?
Realizez investigatii radiologice de peste 30 de ani si pot sa va spun ca imagini cu afectare pulmonara a parenchimului pulmonar cum am vazut in aceasta perioada am vazut foarte rar in toata cariera mea. Practic, ceea ce am vazut in ultimele luni – coafectari pulmonare in principal, dar localizari sau reactii extrapulmonare sistemice sau localizate la alte organe este extrem de impresionant. Sa vezi 70%-90% din capacitatea pulmonara, din suprafata pulmonara, din aria pulmonara invadata de aceste infectii este chiar impresionant. In acelasi timp, dinamica la pacientii care au invins boala nu este deloc obisnuita. Aceasta pandemie a adus imagini extrem de impresionante inclusiv pentru noi, medicii radiologi, care am vazut in cariera noastra numeroase tipuri de afectari.
Multe dintre aceste afectari pulmonare inteleg ca persista si dupa vindecarea bolii…
In general, la infectiile virale exista un decalaj clinico-imagistic, ii spunem noi, in care pacientii incep sa dea semne de revenire din punct de vedere functional si sa isi recapete din performantele pulmonare pe care le aveau, dar raman stigmate ale impregnarii virale pe imaginile pulmonare. Am vazut astfel de stigmate, care dau tardiv suferinte pulmonare, cu reducerea capacitatii pulmonare, inclusiv la pacientii care se simt foarte bine dupa trecerea prin infectia COVID-19. De aceea, pacientii trebuie sa fie foarte atenti si la perioada de convalescenta, pentru ca acest stigmat poate sa afecteze pe termen lung performantele pulmonare. Prin urmare, o examinare de control la cateva saptamani dupa evenimentul de boala este absolut obligatorie la pacientii care au avut o simptomatologie medie sau severa.
La cati dintre pacientii pe care i-ati evaluat dvs ati putut observa astfel de efecte pe termen lung?
Peste 30-40% dintre pacientii care au avut o forma severa de boala raman cu aceste stigmate somatice in structura plamanului - aceasta fibroza care afecteaza performantele pulmonare.
Deci exista riscul ca o persoana care face infectia COVID-19 sa ramana cu astfel de efecte pe termen lung?
Riscul este foarte mare si eu cred ca aceste efecte pe termen lung trebuie tratate cu foarte mare seriozitate. Toti acesti pacienti au nevoie de recuperare pulmonara.
In ce consta mai exact monitorizarea imagistica?
Personal prefer computer tomografia pentru ca este mult mai elocventa in a vizualiza micile leziuni. Sigur, dupa perioada de restabilire a capacitatii functiilor pulmonare, pacientul poate fi evaluat prin realizarea unei radiografii pulmonare.
Cand ar trebui un pacient post-COVID sa inceapa primele investigatii imagistice?
Recomandarea mea ar fi ca pacientii care au avut leziuni pulmonare care au depasit 25%-30% din suprafata pulmonara sa beneficieze de o evaluare a capacitatii functiei pulmonare la aproximativ 3 saptamani dupa incetarea simptomelor specifice bolii.
Exista vreun caz din ultimele luni care v-a impresionat in mod special?
Noi ca imagisti avem un contact limitat cu pacientii, dar cu siguranta ca imaginile pe care le vedem ne impresioneaza. Si va spuneam ca am vazut imagini de pulmon ocupat 75%-80%-90% din suprafata, am vazut leziuni cu tropism pe zona cerebrala, am vazut foarte multe mielite urate care au prognostic nefavorabil si care lasa sechele extrem de importante.
Care dintre cele doua tipuri de imunitate la infectia COVID-19 credeti ca este mai importanta?
Eu cred ca ambele tipuri de imunitate sunt extrem de importante. O persoana care a facut infectia COVID-19, in mod clar beneficiaza o imunitate naturala, mai mare sau mai mica, de la caz la caz. Sigur ca imunitatea naturala este de preferat in orice context, dar acest lucru nu inseama ca trebuie sa desconsideram imunitatea dobandita prin vaccinare. In plus, cu siguranta ca nu toti trebuie sa trecem prin boala.
Eu sunt pro-vaccinare, ca medic, ca om de stiinta as putea sa spun. Vaccinarea a produs de-a lungul zecilor, sutelor de ani, efecte deosebit de favorabile asupra sanatatii populatiei si ea ramane un instrument de lupta impotriva bolilor. Cred ca in contextul in care ai avut sansa sa nu faci boala, o imunitatea dobandita prin vaccinare este absolut obligatorie pentru a te proteja.
Spuneati ca sunteti pro-vaccinare, deci sa inteleg ca v-ati vaccinat?
Da, m-am vaccinat. Am facut si rapelul. Nu mi-am masurat titrul de anticorpi, insa, in general am reactionat intotdeauna bine la vaccin si nu am motive sa ma indoiesc ca si acum imunitatea mea este acoperita prin vaccin.
De ce anume ati ales sa va vaccinati?
Cum va spuneam, cred in aceasta procedura de imunitate dobandita. De-a lungul timpului, in perioada formarii mele ca medic, am fost impresionat de personalitatile medicale care au adus contributii valoroase in acest domeniu, cum au fost Louis Pasteur, Victor Babes, microbiologul Ioan Cantacuzino. Sunt convins de aportul stiintific fantastic pe care l-au avut aceste personalitati la realizarea vaccinurilor si, practic, am avut “background-ul” stiintific si profesional potrivit astfel incat sa cred in acest vaccin.
Stim ca o persoana vaccinata impotriva COVID-19 poate face, totusi, infectia. De ce este, insa, important sa ne vaccinam?
Am vazut numeroase cazuri in mass-media potrivit carora un anumit numar pe persoane au dezvoltat boala imediat post-vaccinare. Se stie ca o persoana atinge imunitatea recomandata de producator la o anumita perioada dupa rapel, in functie de vaccinul administrat, iar in aceasta perioada este posibil sa te infectezi. Pe de alta parte, cred ca este important sa avem in vedere randamentul vaccinurilor, care arata clar ca vaccinarea ofera protectie celor care se vaccineaza.
Interviul cu prof. univ. dr. Florin Birsasteanu face parte dintr-o mini-serie de materiale pe tema vaccinarii impotriva COVID-19, realizate cu medici imagisti care au evaluat radio-imagistic numeroase persoane care au trecut prin boala si care au putut observa efectele infectiei COVID-19 asupra organismului. Cu totii au vazut persoane care aveau post-infectie sechele pulmonare, iar in unele cazuri acestea au fost descrise ca fiind "cu adevarat impresionante". Va invitam sa cititi si interviurile cu:
- Dr. Cristina Bilbie: "Imunizarea prin vaccinare reduce riscul complicatiilor asociate infectiei COVID-19"
- Asist. univ. dr. Sorin Motoi: "Vaccinarea, cea mai buna metoda de a preveni infectia COVID-19"
- Dr. Sebastian Condrea: "Toti pacientii cu infectie COVID-19 prezinta modificari pulmonare"