Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

ERCP – o procedura sigura pentru diagnosticarea si tratarea problemelor cailor biliare

Articol de Mirabela Gatila Medical Content Writer
Colangiopancreatografia retrograda endoscopica sau ERCP, cum este adesea cunoscuta, este o procedura invaziva speciala, utilizata pentru diagnosticul si tratamentul afectiunilor pancreatice si biliare. Combina tehnica endoscopica si tehnologia imagistica pentru a ajuta medicul gastroenterolog sa vizualizeze canalele biliare, permitand inclusiv interventia terapeutica in anumite cazuri.

Din 1968 pana in prezent, ERCP a evoluat de la o tehnica diagnostica catre o tehnica eminamente terapeutica, destinata afectiunilor pancreatice si biliare. ERCP este considerata in prezent una dintre cele mai invazive tehnici endoscopice, cu o rata semnificativa de complicatii (4-16%) si mortalitate legata de procedura (sub 1%), fapt pentru care trebuie realizata de un medic cu experienta si foarte bine pregatit.

"Asemenea unei endoscopii, si in cazul procedurii ERCP, medicul gastroenterolog introduce un tub flexibil subtire, care are atasat o camera microscopica (endoscop), prin gura pacientului in tractul gastrointestinal. In cazul in care va fi nevoie, instrumentele endoscopice nume «accesorii» vor fi si ele introduse tot prin endoscop. Diferenta majora dintre o procedura ERCP si alte tipuri de endoscopie este ca ERCP este utilizata in mod special pentru a accesa canalele biliare, vezica biliara, duodenul (prima parte a intestinului subtire) si pancreasul", explica dr. Ahmed Mohssen, medic primar gastroenterolog, cu competenta in endoscopia terapeutica ERCP.

Cand este recomandata procedura ERCP?

ERCP este efectuata pentru a evalua si a ameliora obstructia caiilor biliare, care apare atunci cand bila nu se poate deplasa prin una sau mai multe dintre caile biliare. Calculii biliari sau pietrele la fiere, cum sunt cunoscuti in limbaj popular, reprezinta cea mai frecventa cauza a obstructiei biliare. Procedura poate fi recomandata si in cazurile in care medicul gastroenterolog suspecteaza o boala a pancreasului sau a ficatului sau o alta problema a cailor biliare. ERCP poate fi indicata si pentru a stabili cauza rezultatelor anormale ale analizelor de sange sau ale altor investigatii imagistice si poate ajuta medicul sa decida daca este necesara o interventie chirurgicala.

Cu ajutorul procedurii ERCP medicul gastroenterolog poate gasi si indeparta calculii biliari din canalul biliar si uneori din pancreas. De asemenea, poate descoperi o tumora sau o leziune pre-canceroasa. Daca canalul biliar este blocat, medicul poate utiliza ERCP pentru a introduce un tub mic de plastic sau metal numit “stent", astfel incat sa mentina canalul deschis si sa permita realizarea normala a procesului de digestie. Procedura poate ajuta si la descoperirea cauzei durerii abdominale inexplicabile sau ingalbenirea pielii si a ochilor (icter).

Probleme care pot fi descoperite cu ajutorul ERCP:

  • Blocaje sau pietre in caile biliare
  • Scurgeri de lichid din canalele biliare sau pancreatice
  • Blocaje sau ingustarea canalelor pancreatice
  • Tumori
  • Infectii ale caile biliare

Ce se intampla in timpul procedurii ERCP?

Cum spuneam mai sus, in timpul unei proceduri ERCP, medicul gastroenterolog foloseste un endoscop special pentru a examina interiorul sistemului digestiv. Astfel, identifica locul in care canalul biliar intra in intestin si apoi introduce un cateter minuscul (un tub de plastic) in canal si introduce o substanta contrast care permite o mai buna vizualizare a canalelor biliare, vezicii biliare si a canalului pancreatic.

Odata ce sursa problemei este identificata, medicul o poate trata apoi efectuand una dintre urmatoarele proceduri:

  • Sfincterotomie - efectuarea unei mici incizii in deschiderea canalului pancreatic sau a canalului biliar, care poate ajuta calculii biliari mici, bila si sucul pancreatic sa se scurga corespunzator
  • By-pass biliar - amplasarea unui stent (tub de drenaj) in canalul biliar sau in canalul pancreatic pentru a mentine canalul deschis
  • Indepartarea calculilor biliari din canalul biliar, dar nu si din vezica biliara in sine

Complicatii asociate procedurii ERCP

Atunci cand este realizata de un medic bine pregatit, ERCP este considerata o procedura cu risc scazut. Cu toate acestea, pot aparea oricand complicatii precum: colangita (inflamatia cailor biliare), colecistita (inflamatia vezicii biliare), pancreatita (inflamatia pancreasului), infectii, perforatia intestinala si 
sangerare. Pacientii supusi unei proceduri ERCP pentru indepartarea calculilor biliari se confrunta cu un risc mai mare de complicatii decat pacientii supusi interventiei pentru a diagnostica o problema.

Sunati medicul gastroenterolog sau mergeti la urgenta daca observati oricare dintre simptomele de mai jos:

  • Febra
  • Dureri abdominale severe
  • Icter
  • Varsaturi recurente
  • Experctoratie cu sange
  • Varsaturi cu sange
  • Sange in scaun

Pregatirea pentru ERCP

Medicul gastroenterolog poate face urmatoarele recomandari inainte de realizarea procedurii:

  • Nu mancati, beti sau fumati cu cel putin sase ore inainte de procedura
  • Spuneti medicului daca aveti orice tip de alergie; mentionati si care au fost reactiile alergice anterioare la diverse substante de contrast
  • Precizati medicului ce medicamente si suplimente folositi
  • Spuneti medicului daca ati putea fi gravida - numite tipuri de anestezii pot dauna fatului

ERCP se face adesea cu sedare profunda. Veti dormi in timpul procedurii, vor fi administrate medicamente numite "sedative" care va vor ajuta sa va relaxati. Uneori, procedura trebuie facuta sub anestezie generala cu intubatie.

Recomandari dupa procedura ERCP

Imediat dupa procedura, veti sta sub observatie timp de 6 ore si va fi nevoie de regim alimentar hidric. S-ar putea sa va simtiti imediat mult mai bine dupa realizarea procedurii endoscopice, mai ales daca obstructia biliara a cauzat durere si disconfortul major inainte de interventie. Pe de alta parte, este posibil sa va fie greata sau sa simtiti un mic disconfort in gat si, astfel, sa fie nevoie sa consumati alimente moi timp de 1-2 zile.

Este posibil sa dureze intre cateva ore si cateva zile pentru a va vindeca dupa o procedura endoscopica terapeutica. Ar trebui sa va puteti intoarce la munca si la activitatile normale dupa doua zile, cu aprobarea medicului gastroenterolog.

Consultant:
Dr. Ahmed Mohssen, medic primar gastroenterolog, cu competenta in endoscopia terapeutica ERCP

Surse:
www.sages.org
www.verywellhealth.com
www.hopkinsmedicine.org
www.webmd.com
www.my.clevelandclinic.org

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.