Sangerarea nazala (epistaxis) este frecventa. De cele mai multe ori, aceasta reprezinta un disconfort fara sa fie o problema medicala importanta. Dar, in unele cazuri, ambele variante sunt posibile.
Cum opresti sangerarea
- Incearca sa fii relaxat
- Respira pe gura
- Stai in pozitie verticala si apleaca-te putin in fata. Daca ramai in pozitie verticala, reduci presiunea sanguina din vasele nazale si atentuezi sangerarea ulterioara. Daca te apleci in fata, eviti sa inghiti sange si alte secretii nazale – pe care le poti inghiti daca iti lasi capul pe spate si iti pot irita stomacul. Nu sta intins pe spate si nu-ti pune capul intre genunchi.
- Apasa pe nara. Apasarea comprima zona hemoragica pe septul nazal si adeseori opreste hemoragia. Foloseste degetul mare si aratatorul pentru a apasa pe ambele nari. Apasa partea moale a narilor pe partea dura a nasului. Respira pe gura. Daca apesi la nivelul sau deasupra partii osoase a nasului, nu vei comprima acolo unde se produce sangerarea.
- Tine apasat in continuu 5-10 minute, inainte de a verifica daca sangerarea s-a oprit. Evita sa te uiti in interiorul narei care sangereaza.
- Daca sangerarea continua, repeta apasarea inca 10 minute. Poti aplica inainte un puf de oxymetazolina, un decongestionant nazal spray care se elibereaza de la farmacie fara reteta.
- Pentru a preveni sangerarea ulterioara, nu-ti curata sau sufla nasul si nici nu te apleca in fata cateva ore. Nu te forta si nu ridica obiecte grele timp de cateva zile dupa episodul hemoragic. Poti sa ungi delicat interiorul foselor nazale cu vaselina (cu degetul sau cu un betisor cu varf de bumbac).
- Daca sangerarea continua, mergi la camera de garda.
Mergi de urgenta la camera de garda
- Hemoragia dureaza mai mult de 30 minute
- Simti ca lesini sau ai senzatia de “cap usor”
- Hemoragia se produce dupa un accident, o cadere sau un traumatism la cap, inclusiv o lovitura in fata in urma careia nasul a fost fracturat
Fa-ti o programare la medicul ORL-ist
- Sangerarile nazale sunt frecvente. Este posibil sa ai nevoie de cauterizarea unui vas de sange. Cauterizarea este o tehnica prin care vasul de sange este ars (cauterizat) cu ajutorul curentului electric, nitratului de argint sau al laserului. Medicul introduce in nas un tifon special sau un balon de latex pentru a pune presiune pe vasul de sange si a opri hemoragia.
- Ai sangerare nazala si iei anticoagulante, precum aspirina sau warfarina. Este posibil ca medicul sa reduca doza.
Folosirea oxigenului suplimentar administrat prin sonda nazala (canula) poate creste riscul de hemoragie nazala. Unge interiorul foselor nazale cu o crema lubrifianta pe baza de apa si ia masuri pentru a creste umiditatea din casa.
Surse de informatie: