Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cand colonoscopia arata ca ai diverticuloza, hemoroizi sau ambele

Cand colonoscopia arata ca ai diverticuloza, hemoroizi sau ambele

Ai primit vestea buna dupa colonoscopie: nu ai polipi maligni sau premaligni. Insa, impreuna cu aceasta veste buna, a venit o descoperire-surpriza: desi nu ai simptome, ai diverticuloza si hemoroizi. Aceasta veste poate fi debusolanta, insa nu este cazul sa te ingrijorezi. “Ambele afectiuni sunt frecvente si in general nu provoaca probleme,” afirma dr. Kyle Staller, medic specialist gastroenterolog la Harvard-affiliated Massachusetts General Hospital.

Diverticuloza

Diverticuloza este termenul folosit pentru prezenta diverticulilor – formatiunile in forma de saculeti care se formeaza uneori pe peretele muscular al colonului si ies in afara acestuia. “Aproximativ 40-60% dintre persoane au diverticuli, acestia devenind mai frecventi odata cu inaintarea in varsta. Au tendinta sa se adune la nivelul colonului sigmoid, chiar deasupra rectului,” spune dr. Staller.

Diverticuloza provoaca simptome doar daca unul dintre diverticuli sangereaza sau se infecteaza. "Cand se produce hemoragia, aceasta tinde sa fie intensa pentru o scurta perioada si, de obicei, trece de la sine. Nu cunoastem cauza sangerarii diverticulare, ci doar faptul ca ceva lezeaza un vas de sange al saculetului,” explica medicul. “Chiar daca sangerarea se opreste de la sine, poti pierde o cantitate considerabila de sange, prin urmare, ar trebui sa mergi la medic.”

Diverticulita

In anumite cazuri, diverticulii se pot infecta – in termeni medicali, se numeste diverticulita, care nu este la fel de frecventa ca diverticuloza. “Prezenta diverticulitei este scazuta, manifestandu-se la 4-15% dintre persoanele care au diverticuloza,” sustine dr. Staller.

Nu se cunoaste cauza exacta si modul in care apare diverticulita. Varsta, obezitatea, lipsa miscarii si alimentatia cu continut redus se fibre sunt factorii de risc ai acestei afectiuni. De asemenea, consumul de carne rosie. Simptomele tipice ale diverticulitei includ: durere abdominala joasa, mai frecvent pe partea stanga; febra; modificari ale tranzitului intestinal, fie scaune moi, fie constipatie. “Majoritatea persoanelor cu diverticulita au durere in partea stanga a abdomenului inferior, insa fara sangerare,” afirma specialistul. Medicul va recomanda o scanare CT pentru a depista semne active ale inflamatiei.

Tratamentul tipic include administrarea de antibiotic timp de 7-10 zile. Persoanele cu boala mai severa, precum abcese (saci cu infectie) sau puroi care necesita drenaj au frecvent nevoie de spitalizare pentru administrare intravenoasa a antibioticelor.

Cum previi problemele

Nu se cunoaste inca daca putem sa prevenim diverticuloza sau diverticulita. Pot fi de ajutor exercitiul fizic, controlul greutatii si consumul redus de carne rosie, dar crescut in fibre. “Unele studii arata ca mai multe fibre in dieta reduc riscul atat de a dezvolta diverticuli, cat si de a devolta simptome, daca ii ai deja,“ spune dr. Staller.

Adultii ar trebui sa consume 25-30 de grame de fibre dietetice zilnic, pe care le pot lua din fasole boabe, cereale integrale, legume si fructe. Un supliment cu fibre poate fi, de asemenea, de ajutor. Important este sa adaugi fibre treptat, deoarece pot provoca meteorism si balonare, daca sunt introduse brusc.

Cum ramane cu avertismentului potrivit caruia consumul de alimente care contin seminte mici poate creste riscul de diverticulita? “A existat o teorie ca semintele, nucile si popcornul cresc riscul de diverticuloza si diverticulita, pentru ca pot ajunge in saculeti, provocand iritatie sau infectie. Acest aspect nu a fost insa demonstrat. Semintele si nucile sunt o sursa importanta de fibre,” explica medicul gastroenterolog.

Hemoroizii

Hemoroizii au o reputatie proasta, insa toti avem aceste grupuri de vene la nivelul mucoasei ultimei portiuni a rectului si anusului, portiune care contribuie la prevenirea scurgerii scaunului. Totusi, cand se maresc, hemoroizii nu mai sunt utili si pot chiar contribui la declansarea scurgerii, pe langa simptome precum durere, prurit si sangerare.

Ce determina inflamarea hemoroizilor? “Venele sunt sustinute de tesut conjunctiv. Daca tesutul este slabit, hemoroizii se maresc,” explica dr. Staller. Tesutul slabit poate fi cauzat de o combinatie de factori genetici si de presiune de la statul indelungat pe toaleta sau de la contractiile intestinale. Sarcina este, de asemenea, un alt factor frecvent.

Cand hemoroizii de la nivelul rectului inferior (hemoroizi interni) se inflameaza, acestia pot sangera; poti observa sange deschis in vasul de toaleta. Insa nu vei simti ca ai hemoroizi pana cand acestia se extind dincolo de anus si provoaca prurit (mancarime).

Hemoroizii de care majoritatea se plang se numesc hemoroizi externi si sunt situati in afara anusului. Daca se inflameaza, pielea din jur se irita si poate determina durere sau prurit. Un cheag de sange (tromb) se poate forma in interiorul hemoroidului, acesta devenind foarte dureros.

Tratament si preventie

Hemoroizii sunt in general diagnosticati in urma anamnezei si a examenului clinic. Unele remedii sunt de obicei eficiente pentru tratarea hemoroizilor externi. Baile calde pot ajuta la ameliorarea hemoroizilor iritati. Si schimbarile in stilul de viata pot sa faca diferenta. “Evita statul la toaleta timp indelungat si incordarea. Asigura-te ca ai un bun tranzit intestinal,” spune dr. Staller. Medicul sugereaza ca in situatia constipatiei sunt utile cresterea aportului de fibre si folosirea laxativelor usoare . Dr. Staller nu recomanda creme eliberate fara reteta, care contin steroizi considerati utili pentru ameliorarea inflamatiei. “Nu exista dovezi ca functioneaza,” spune medicul.

Hemoroizii interni care pun probleme sunt de obicei tratati prin proceduri minim-invazive in cabinetul medicului.

Consultant: Dr. Duduta Marius, medic specialist gastroenterolog

Surse de informatie:

www.health.harvard.edu