În timpul sarcinii, medicul ginecolog recomandă o serie de investigații pentru a evalua starea de sănătate a fătului și evoluția sarcinii. Una dintre aceste investigații este ecografia, care oferă informații extrem de valoroase, în special când este asociată cu efectuarea altor teste.
Ecografia obstetricală poate fi repetată de mai multe ori în timpul sarcinii, în funcție de evoluția acesteia.
O ecografie durează în medie 30-45 min.
În mod normal sunt suficiente 4 ecografii în timpul sarcinii, prima pentru confirmarea sarcinii și câte una pentru fiecare trimestru. Este de preferat să le programezi pe toate încă de la începutul sarcinii.
Pregătire pre-investigație
Ecografiile din timpul sarcinii nu necesită o pregătire specială.
Documente necesare la momentul efectuării intervenției
- Act de identitate (carte de identitate sau pașaport).
- Recomandare scrisă.
- Analize specifice în funcție de recomandările medicului ginecolog.
- Formularul de Dublu Test completat de medicul ginecolog (în cazul morfologie de trimestrul I).
Ecografiile recomandate
Ecografia de confirmare de sarcină: Se efectuează în săptămânile 5-10 de amenoree (lipsa menstruației).
Morfologia de trimestru I/Dublu test: Medicul va verifica dacă embrionul s-a implantat bine în uter, dacă nu se află în locuri improprii și va stabili numărul de embrioni prezenți.
Această ecografie evaluează, de asemenea, vârsta sarcinii și data concepției, făcând astfel posibilă evaluarea datei probabile a nașterii.
Se efectuează între săptămânile 11 și 13 + 6 zile de sarcină.
În funcție de recomandarea medicului ginecolog, vei efectua Dublu Test printr-una din metodele de mai jos:
Dublu Test
- Se efectuează inițial ecografia morfologică de trimestrul I la medicul ecografist, urmând ca în aceeași zi după ecografie sau în maxim 24h de la momentul efectuării ecografiei, să îți fie recoltate analizele de sânge pentru Dublu Test Prisca (Screening Prenatal Prisca + Calcul de Risc malformații congenitale).
- Rezultatul analizelor de sânge împreună cu calculul de risc se ridică în original din locația recoltării și va fi discutat cu medicul curant ginecolog.
Dublu Test Nicolaides / FMF / FMF2013
- Se recoltează analizele de sânge Dublu Test FMF/ FMF 2013 în săptămâna 9-10 de sarcină.
- Ulterior, în săptămâna 11-13 se efectuează ecografia morfologică FMF de trimestrul I.
- La momentul efectuării ecografiei se va efectua și Calcul de Risc malformații congenitale pe baza analizelor efectuate anterior.
În cazul în care nu se efectuează Dublu Test, se poate face TRIPLU TEST care implică recoltare de sânge și ecografie o Se efectuează inițial ecografia de sarcină trimestrul II în săptămâna 16-18 la medicul ecografist, urmând ca în aceeași zi după ecografie, sau în maxim 24h de la momentul efectuării ecografiei să se recolteze analizele de sânge pentru Triplu Test Prisca (Screening Prenatal trimestrul II + Calcul de Risc malformații congenitale).
Rezultatul analizelor de sânge împreună cu calculul de risc se ridică în original din locația recoltării și va fi discutat cu medicul curant ginecolog.
Morfologia fetală de trimestru II
- Se efectuează în săptămânile 19-22 de sarcină.
- Este considerată a fi una dintre cele mai importante și amănunțite ecografii din timpul sarcinii, întrucât evaluează dacă organele fătului (inima, ficatul, rinichii), capul, coloana vertebrală, bazinul și membrele s-au dezvoltat în mod corect.
Morfologia fetală de trimestru III
- Se efectuează în jur de săptămâna 32 de sarcină.
- În timpul acesteia se evaluează dacă fătul a crescut în mod corect și dacă se încadrează în limite normale.
- Medicul va măsura, printre altele, circumferința capului și lungimea femurului copilului și va confrunta măsurătorile cu valori standard.
Rezultat
- Rezultatul morfologiei îl vei primi pe loc împreună cu pozele aferente investigației / CD cu imagini din timpul ecografiei (de obicei, vei plăti suplimentar pentru acestea, așa că trebuie să te informezi când faci programarea).
- Dacă nu dorești aflarea sexului fătului, trebuie să te asiguri că îi transmiți această opțiune medicului
Ce ai de făcut post-investigație
- Vizită la medicul curant ginecolog.
- Urmezi recomandările specifice situației fiecărei paciente.