Depistat precoce, cancerul colorectal poate fi tratat!
Ce sunt programele de screening
Screening-ul reprezinta un ansamblu de metode si tehnici care permit depistarea precoce a cancerului și/sau a leziunilor precanceroase inainte ca pacientii sa aiba simptome sau semne clinice. Cancerul poate fi astfel detectat din timp, iar leziunile depistate intr-un stadiu incipient pot fi mai usor tratate poate chiar vindecate. Screening-ul cancerului colo-rectal are astfel 2 obiective majore: permite identificarea precoce a cancerului colorectal si previne aparitia cancerului colorectal prin depistarea si indepartarea polipilor premaligni. Screening-ul scade riscul de apariție al cancerului colorectal si va poate salva viata!
Care sunt pacientii cu risc de aparitie al cancerului colorectal
Exista 2 categorii de pacienti care beneficiaza de programele de screening de cancer colorectal. Pacientii cu risc crescut sunt pacientii cu istoric familial de cancer colorectal sau polipi avansati, cu boli inflamatoriii intestinale cu evolutie pe perioada lunga, cu istoric familial de cancer colorectal ereditar, pacienti care necesita consult gastroenterologic și efectuarea colonoscopiei inainte de 45 ani. Pacientii cu risc mediu includ toata populatia peste 45 de ani.
Ce teste se pot face pentru screening-ul cancerului colorectal?
Pacientii cu risc mediu (peste 45 de ani) au doua optiuni: fie efectuarea colonoscopiei o dată la 10 ani, fie efectuarea unui test de sangerari oculte (preferabil test imunochimic) in fiecare an. Incepand cu 18 martie 2024, poti efectua GRATUIT acest test in PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL.
Ce este colonoscopia
Colonoscopia este o procedura minim-invaziva in care se foloseste un video-endoscop (un tub flexibil subtire, prevazut cu iluminare si o camera video), folosit pentru a observa mucoasa tractului digestiv inferior (rect si colon pana la valva ileo-cecala, eventual ileon terminal). Colonoscopia dureaza între 30 si 60 de minute, iar screening-ul se repeta în general peste 10 ani daca pacientii nu sunt in categoria de pacienti cu risc crescut. Avantajele sunt: colonoscopia este cel mai bun test care permite vizualizarea polipilor si indepartarea (rezectia) lor in timpul procedurii. Este necesara sedarea pentru ca procedura sa fie confortabila pentru pacient. Sedarea profunda permite efectuarea procedurii in conditii de confort pentru pacient si creste suplimentar calitatea examinarii colonoscopice, cu riscuri minime cand este efectuata sub supravegherea unui medic anestezist.
Cancerul colorectal
Cancerul colorectal reprezinta o problema majora de sanatate publica, fiind situat pe locul 3 ca incidenta si pe locul 2 ca mortalitate in lume, cu cifre extrem de alarmanta. Acesta tendință este cu atat mai ingrijorătoare cu cat cancerul colorectal poate fi detectat precoce, iar leziunile precursoare (polipii) pot fi indepartati endoscopic sau chirurgical.
Ce sunt polipii colonici
Polipii colonici sunt aglomerari de celule (excrescente) care cresc la nivelul colonului sau rectului. Polipii au diferite forme si dimensiuni si pot fi de diferite tipuri anatomopatologice, avand in consecinta risc diferit de malignizare. Polipii sunt asimptomatici în majoritatea cazurilor și pot fi depistati prin screening colonoscopic. Doar aproximativ 1% din polipi se pot maligniza si transforma in cancer colorectal. Polipii se pot indeparta prin metode endoscopice si astfel scade riscul de cancer colorectal. Integrarea tehnicilor de endoscopie interventionala efectuate in cadrul Departamentului de Gastroenterologie al Centrului de Excelenta in Chirurgie Colorectala asigura siguranta pacientilor si efectuarea procedurilor interventionale cu back-up chirurgical.
Ridica gratuit testul FIT, din Ponderas Academic Hospital
Luati testul acasa si utilizati-l conform instructiunilor
Returnati-l a doua zi dupa colectarea probelor la PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL
Daca rezultatele de laborator sunt pozitive, va rugam sa va adresati unui medic gastroenterolog, care va urmari intreg procesul de diagnostic si tratament in cadrul PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL
Informatii generale despre test
Nu deschideți capacul transparent
Țineți tubul de prelevare departe de copii
Lichidul din interiorul tubului de prelevare nu trebuie înghițit. Evitați contactul acestuia cu ochii sau membranele mucoase
Luați proba de fecale imediat dupa ce mergeți la toaletă
Nu introduceți niciodata tubul de prelevare sau parți ale acestuia în anus
Proba de fecale nu trebuie luată în următoarele cazuri: în perioada menstruației, dacă există sânge din cauza hemoroizilor sau dacă a fost contaminată cu urină
Folosiți tubul de prelevare o singură dată și evitați expunerea lui la soare
In Europa, cancerul colorectal inregistreaza peste 500.000 de cazuri noi
Predominant la sexul masculin, la care ocupă locul 3 după cancerul pulmonar și de prostată, la sexul feminin incidența fiind depășită doar de cancerul mamar.
Mortalitatea raportată în România în anul 2019* pentru cancerul colorectal a fost 17.8 la 100.000 locuitori.
*Sursa: studiul GLOBOCAN 2020