O fire sportivă și activă. Andrei era obișnuit într-o oarecare măsură cu durerile de picioare. Când însă, durerile au devenit tot mai dese și mai puternice și-i stricau somnul nopți la rând, Andrei și-a dat seama că nu avea de-a face cu o durere obișnuită. A mers la ortoped și a descoperit că are o tumoră osoasă benigna la nivelul tibiei de la piciorul stâng, numită osteom osteoid. Deși tumora nu este una periculoasă, ea provoacă dureri intense. Cu cât crește mai mare, cu atât durerile devin mai puternice, afectând calitatea vieții. Exact așa s-a întâmplat și în cazul lui Andrei, care a optat inițial pentru tratamentul medicamentos, menit să amelioreze durerea.
În momentul în care a primit diagnosticul de osteom osteoid, Andrei a aflat și opțiunile terapeutice: medicația împotriva durerii sau operația clasică de îndepărtare a tumorii, împreună cu o bucată din osul afectat. Întrucât intervenția clasică este una dureroasă și presupune o perioada de recuperare de minimum 6 luni de zile, Andrei a preferat să aștepte până când operația minim-invazivă ar fi fost disponibilă și în țară noastră. Și a așteptat 5 ani de zile, timp în care durerile au devenit aproape insuportabile. “Aproape un an am stat cu dureri aproape în fiecare noapte, dar cel mai deranjant a fost când au început să apară și în timpul zilei. Pentru că, la un moment dat, a început să mă doară și la mers. Durerea apărea spontan și în timpul zilei, nu numai noaptea", își amintește Andrei.
Deja se hotărâse să plece să se opereze minim-invaziv în străinătate, când a descoperit că operația pe care o aștepta este realizată din noiembrie 2020 la Spitalul Puls Regina Maria din Târgu Mureș de medicul ortoped Adrian Blesneac și echipa sa. A luat imediat legătura cu medicul chirurg. Inițial, au discutat online, la telefon sau prin intermediul e-mailului. Andrei era hotărât să facă operația, așa că după ce i-a prezentat medicului toate investigațiile realizate, au stabilit rapid și dată operației de ablație cu radiofrecvență. Ziua în care Andrei s-a internat a fost și ziua în care s-a întâlnit față în față cu dr. Adrian Blesneac. “A fost foarte prietenos, exact așa cum îl simțisem prin telefon. A fost o interacțiune profi din partea lui, dar și prietenoasă in același timp. A fost fix cât trebuie și de formal, și de informal", ne-a spus Andrei.
Intervenția de ablație cu radiofrecvență pentru osteom osteoid nu este una foarte complicată, în special dacă tumora este localizată într-o zonă ușor accesibilă chirurgical. Și așa a fost și în cazul lui Andrei. “Procedura a fost mult mai simplă la el, pentru că a fost mult mai ușor abordul”, a declarat dr. Adrian Blesneac, adăugând că ablația în sine durează 7 minute și că pregătirea pacientului, poziționarea și țintirea centrului tumorii necesită mai mult. Astfel, “din momentul în care pacientul intră în sala și până când iese, poate să dureze și o ora și jumătate”. Concret, ablația cu radiofrecvență se realizează cu ajutorul unui aparat special, printr-un sistem automat care în 7 minute arde centrul tumorii, pe o rază de 7 milimetri. Nu se taie osul, nu este necesară grefă de os și nu există niciun risc de diseminare a tumorii.
Având în vedere că în timpul ablatiei cu radiofrecvență nu este secționat niciun mușchi și nu se taie țesutul, recuperarea este extrem de rapidă. Astfel, Andrei a putut să se ridice din pat și să facă primii pași l acateva ore de la intervenție. În cazul operației clasice, medicul i-ar fi recomandat să nu calce în picior de la 6 săptămâni până la 3 luni, în funcție de dimensiunea osului îndepărtat odată cu tumoră. Andrei s-a simțit extrem de urât când a remarcat că piciorul și zona în care fusese localizată tumora nu-l mai dureau nici măcar la atingere. A două zi după operație, Andrei a plecat acasă. Singurele recomandări din partea medicului chirurg au fost că timp de 2 săptămâni să nu facă efort fizic intens și să nu stea prea mult timp în picioare. În rest, avea voie să facă orice.
Andrei se bucură din nou de viață, de sport și de drumețiile pe munte. Nu mai simte durere, nu se mai trezește noaptea și nici nu mai ia calmante. Își amintește de tumoră doar atunci când vede umflătură de pe tibie – deși tumoră a fost îndepărtată, umflătură produsă, care este formată din țesut osos și alte tipuri de țesut, nu va dispărea complet, ci va deveni în timp din ce în ce mai mică. Nu-l deranjează. Este în schimb fericit că a scăpat de durerea ascuțită care nu-i dădea pace și este recunoscător că a putut face operația minim-invazivă în țară. “Pentru mine, asta a fost principalul motiv pentru care am amânat atât operația, faptul că nu se putea face la noi”, explică Andrei.
Rețeaua REGINA MARIA numără 27 de centre de imagistică, oferind pacientilor o gama larga de servicii CT, RMN, DEXA, RX si Mamografii. Investigatiile CT se realizeaza cu doze minime de radiatii, folosind sistemul inteligent DoseWatch, ce permite personalizarea dozei conform nevoilor fiecarui pacient.
Medicina extraordinară
îți dă superputeri
Zi de zi, la Regina Maria, oamenii descoperă că pot face lucruri extraordinare pentru sănătatea lor și a celor dragi. Pot afla totul despre propriul corp, pot învinge cel mai greu diagnostic.
Medicina de excelență și tehnologia de ultimă generație te pot ajuta și pe ține să descoperi superputeri pe care nu știai că le ai.