Navi a început să cânte și să compună muzică de la vârsta de 12 ani. A știut de-atunci că acesta este drumul pe care vrea să meargă în viață. Și, pentru a avea mai multe șanse să-și atingă potențialul ca muzician, a plecat devreme de acasă, la numai 16 ani, mutându-se la București. Pe lângă greutățile financiare ale începutului și angoasele specifice unei etape critice în sine – adolescența –, Navi ducea cu sine greutatea unor kilograme în plus. Pe măsură ce a devenit tot mai conștientă de propriul corp, acestea s-au dovedit tot mai dificil de purtat. Cu atât mai mult în lumea showbizului, unde, dacă ești femeie, poți resimți presiunea creată de așteptările celorlalți despre cum ar trebui să arăți. „Când mă priveam în oglindă, ceva nu era în regulă: între acea imagine și imaginea mea despre mine ca artistă era o discrepanță”, povestește Navi.
De-a lungul timpului, Navi le-a încercat cam pe toate pentru a scăpa de kilogramele în plus: diete, pastile de slăbit sau, pur și simplu, înfometare, completate uneori cu un efort fizic chinuit. Avea mare nevoie ca, în sfârșit, să găsească o soluție care să funcționeze pe termen lung. „Am început să mă gândesc la operația Gastric Sleeve din 2015, după ce am văzut efectele la colegele din industrie. Iar în 2018, când s-a ivit contextul favorabil să fac operația, am pornit de la ideea că ori mă duc la cei mai buni să mă operez, ori n-o mai fac deloc. Am citit biografiile medicilor de pe pagina Centrului de Excelență în Chirurgia Obezității și am hotărât să încep cu dr. Hutopilă. După întâlnirea cu acesta, am știut că el va fi medicul meu. Pentru că, de fapt, nu știi sigur că operația este pentru tine până când nu întâlnești medicul potrivit și îi pui toate întrebările la care ai nevoie să afli răspunsurile”, spune Navi.
După ce a luat hotărârea de a se opera, Navi a fost evaluată de o echipă de medici din mai multe specialități, precum gastroenterologie, cardiologie, pneumologie, nutriție și diabetologie, imagistică, psihologie, anestezie și terapie intensivă, chirurgie bariatrică. „Prin intermediul acestei evaluări preoperatorii urmărim mai multe aspecte, deoarece obezitatea are un impact puternic asupra întregului organism, cu consecințe de nedorit. Pentru că o persoană cu obezitate este un pacient cu un grad de risc, ne așteptăm ca la momentul evaluării aceasta să prezinte la debut sau să aibă deja instalată cel puțin una dintre afecțiunile asociate obezității, chiar dacă nu a fost diagnosticată până atunci. Obiectivul este să creăm condițiile operatorii si postoperatorii cele mai bune pentru pacient, astfel încât și rezultatele să fie cele mai bune”, spune dr. Ionuț Hutopilă, Chirurg de Excelență în Chirurgia Obezității.
La sfârșitul lunii iulie a anului 2018, când s-a internat pentru operație, Navi avea un indice de masa corporala (IMC) care o plasa în categoria obezității de grad I, precum și antecedente de obezitate în familie și de diabet zaharat de tip 2. „În prezent, tratamentul chirurgical bariatric se poate face începând cu obezitatea de grad I, cu sau fără boli asociate, dacă nu poate fi controlată prin alte metode de slăbire. În afara rezultatelor imediate, care vizează redarea greutății normale și a stării de sănătate inițiale a pacientului, tratamentul chirurgical trebuie privit cu rol preventiv – de a opri acumularea continuă de kilograme, de a stopa instalarea afecțiunilor cauzate de obezitate și apariția complicațiilor pentru bolile deja existente și necontrolate. În fond, prin realizarea operației, dorim să oprim evoluția obezității și a bolilor asociate și, în felul acesta, să creștem calitatea vieții și a speranței de viață”, spune medicul chirurg.
O operație bariatrică efectuată pe cale laparoscopică produce deranj minim – dacă se poate spune așa –, în comparație cu efectele sale curative. „Aceste operații se fac fără a secționa complet abdomenul pacientului, așa cum se face în chirurgia clasică, singurele incizii, cu dimensiuni între 5 mm și 12 mm, fiind cele de la nivelul pielii. Astfel, pacienții, având musculatura abdominală întreagă, au capacitatea de a se mobiliza imediat, iar a doua zi după operație sunt încurajați să se dea jos din pat și să se plimbe pe holurile spitalului”, explică chirurgul. Așa a fost și pentru Navi: „<<Dacă faci zece ture de hol, ți se scot tuburile de dren mai repede>>, mi-a zis medicul. După operație, n-am avut niciun disconfort în zona inciziilor, nimic care să mă deranjeze, absolut nimic. E greu de crezut că nu am avut absolut nicio durere, dar așa a fost!”.
Navi a scăpat de cele 32 de kilograme pe care le avea în plus, menținându-se și în prezent la greutatea optimă. „La șapte-opt luni după operație am atins greutatea mea cea mai mică (46 kg), după care m-am stabilizat la 50 kg – desigur, cu o mică variație de un kilogram, dată de fluctuații de sezon (iarnă-vară) și de alte variabile. Operația Gastric Sleeve m-a ajutat, în primul rând, să nu fac diabet zaharat, având antecedente în familie. Din 2018 și până în prezent, viața mea s-a schimbat total și doar în bine. Acum am o relație sănătoasă cu mâncarea și nu mai este nevoie să mă înfometez. În noua mea viață am mai multă energie și am descoperit că mie chiar îmi place să fac sport. Am luat decizia de a face operația în deplină cunoștință de cauză, iar acum pot spune că a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o”, mărturisește ea.
Navi s-a tratat la Ponderas Academic Hospital
Ponderas Academic Hospital este singurul spital privat din Europa cu nouă acreditări internaționale. Oferim o gama largă de servicii medicale: de la ambulator, imagistică, tratament medical și chirurgical, spitalizare și camera de gardă, atât pentru adulți, cât și pentru copii.
Folosim cele mai moderne tehnologii chirurgicale și ne mândrim cu recunoașterea internațională acordată de SRC pentru primul centru de excelență în chirurgia robotică din România. Cei 8 chirurgi acreditați robotic fac echipă cu robotul daVinci Xi, de peste 5 ani în tratamentul celor mai complexe patologii.
Medicina extraordinară
îți dă superputeri
Zi de zi, la Regina Maria, oamenii descoperă că pot face lucruri extraordinare pentru sănătatea lor și a celor dragi. Pot află totul despre propriul corp, pot învinge cel mai greu diagnostic.
Medicină de excelență și tehnologia de ultimă generație te pot ajută și pe ține să descoperi superputeri pe care nu știai că le ai.