Afectiunile respiratorii acute cresc într-un ritm alarmant în ultima lună, iar cei mai afectați au fost copiii.
Un studiu intern realizat de laboratoarele REGINA MARIA arată o cerere de trei ori mai mare pentru testele care detectează virusul Influenza de tip A și B în perioada 01-09 ianuarie 2023, față de aceeași perioadă a lunii decembrie 2022.
La nivel național, cele mai multe cazuri de gripă testate în laborator au fost confirmate cu virus gripal A nesubtipat, virus gripal AH1 sau AH3, iar cele mai puțin frecvente au fost îmbolnăvirile cu virus gripal de tip B. Deși 34 de județe au fost afectate de gripă, cele mai multe cazuri sunt concentrate în București, Brașov, Cluj și Prahova.
Deși este cunoscută acțiunea de protecție a vaccinului gripal, până la această dată doar 1,5 milioane de români, în special persoane vulnerabile, au fost imunizați împotriva gripei.
Intensitatea ridicată a activității gripale pe parcursul ultimelor 3 săptămâni succesive a determinat autoritățile să declare starea de alertă epidemiologică în România. Sunt din ce în ce mai mulți pacienți diagnosticați atât cu gripă, cât și cu Sars-CoV-2, fapt ce îngreunează munca medicilor. În laboratoarele REGINA MARIA a aparut primul astfel de caz în urma testării concomitente a acestor două virusuri prin testul de diagnostic RT-PCR.
Aceste cazuri de dublă pozitivitate poartă numele de flurona, termen care descrie starea pacienților cu dublă infectare. Medicii de la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală s-au confruntat în această perioadă cu cazuri de pacienţi care au avut dublă infecţie, iar numărul acestora este în creștere. Conform estimărilor cadrelor medicale, în realitate, numărul cazurilor de dublă infecție poate fi mai mare, pentru că de multe ori gripa are un diagnostic clinic, recomandarea medicală fiind testarea pentru ambele virusuri.
La nivel internațional, se vorbește despre o triplă epidemie, cu precădere în emisfera nordică, conform datelor furnizate de ECDC, alimentată de circulația simultană a virusurilor gripale, sezoniere (Influenza de tip A și B), a virusului sincițial respirator (RSV) care face ravagii în rândul copiilor și a noilor subvariante de Omicron care circulă pe tot mapamondul.
Ultima săptămână a anului trecut a fost marcată în România de aproape 75.000 de cazuri de afecțiuni respiratorii care au inclus gripa, infecțiile acute ale tractului respirator superior (IACRS) și pneumoniile, dupa ce cu doar o săptămână înainte autoritățile raportau alte 140.000 de cazuri diagnosticate de medici.
Numărul cazurilor raportate în perioada sărbătorilor a fost mult diminuat, însă chiar și așa a fost cu 53,8% mai mare față de media înregistrată în aceeași săptămână în 5 sezoane prepandemice (2015-2019), fiind practic a 3-a săptămână consecutivă în care au fost depășite ratele istorice, așa cum a arătat Institutul Național de Sănătate Publică.
Conform datelor comunicate de Ministerul Sănătătii, la nivel național, în prima săptămână a anului, s-au înregistrat aproape 5.000 de cazuri de gripă clinică, aproape dublu față de cele 2.685 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă).
Cazurile în creștere de gripă și afecțiunile respiratorii acute au lăsat cazurile de Covid-19 într-un con de umbră, însă în acest moment există 4 subvariante Omicron care provoacă îngrijorare în rândul specialiștilor la nivel Mondial. Subvariantele Omicron BQ și XBB amenință să provoace un nou val de COVID în această iarnă.
Mai multe despre testele recomandate pentru diagnosticarea corectă și rapidă a cauzelor ce pot determina simptomatologia specifică infecțiilor respiratorii ne poveșteste dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice REGINA MARIA.
Ce testare de laborator se recomandă pentru deterinarea rapidă a agentului cauzal al infecțiilor respiratorii acute? Există un test cuprinzător, recomandat celor cu simptomatologie complexă?
În laboratoarelor REGINA MARIA, dispunem de posibilitarea efectuării unor paneluri de teste moleculare de ultimă generație, care identifică rapid agentul cauzal viral sau bacterian al infecțiilor respiratorii. Putem diferentia astfel, într-un timp scurt, dintr-o simplă probă de secreție nazofaringiană (tampon nazofaringian), între cei mai frecvenți patogeni respiratori, inclusiv SARS-CoV-2, virus gripal sezonier sau virus sincițial respirator.
Aceasta testare moleculară permite identificarea a 23 de agenți patogeni respiratori (16 virusuri respiratorii și 7 bacterii respiratorii). Panelurile de virusuri și bacterii pot fi combinate pentru un tablou complet (identificare co-infecții virale și bacteriene, în funcție de simptomele pacientului).
Scopul testării moleculare este de a identifica cu exactitate agentul cauzator, pentru a se interveni rapid cu tratamentul adecvat. Datorită simptomelor similare pe care virusurile și bacteriile le pot provoca în organismul uman, este importantă diferențierea corectă prin intermediul unor teste sigure, realizate de specialiști, în laboratoare de analize medicale.
Ce teste pot face pacienții pentru a afla dacă sunt infectați cu virusul gripal și SARS-Cov-2?
Cele două infecții au agenți etiologici diferiți, iar simptomatologia este de multe ori asemănătoare, făcând dificil diagnosticul diferențial și implicit administrarea tratamentului adecvat.
Testul de diagnostic este testarea RT-PCR care depistează simultan infecția COVID-19 și gripa, disponibil în toate locațiile REGINA MARIA. Specificitatea testului este de 100%, nefiind raportate reacții de încrucișare (cross-linkeed) între SARS-CoV2, virusurile gripale A și B și alte virusuri sau patogeni prezenți în proba biologică.
Avem disponibile în locații și testele rapide de gripă și SARS-CoV-2, teste de screening, similare cu binecunoscutele teste antigen de Covid-19, dar care au o sensibilitate și specificitate mai mică față de testul RT-PCR. Aceste teste, uneori, pot oferi rezultate fals negative, deoarece nu pot detecta corect infecția în cazul pacienților cu încărcătură virală mică.
Având în vedere simptomatologia comună dintre infecția cu noul coronavirus și gripă, testarea reprezintă singura metodă de identificare corectă a agenților patogeni care cauzează aceste simptome. Testele pot fi făcute atât de adulți, cât și de copii, în toate locațiile REGINA MARIA.
Situația epidemiologică în restul Europei
Nici în restul continentului lucrurile nu stau mai bine. Institutul național de sănătate publică din Belgia (Sciensano) a decretat oficial epidemie de gripă la începutul anului, după ce numărul de cazuri a ajuns la același nivel cu cele de COVID. Măsuri similare au fost luate și de Germania și Slovacia, confirm declarațiilor făcute de oficialii belgieni.
16 din 32 de țări europene au raportat o intensitate ridicată sau foarte mare a cazurilor de gripă, indicând o circulație ridicată a gripei sezoniere în regiune. Republica Moldova, Suedia, Lituania, Slovacia, Slovenia, Polonia, Țările de Jos și Estonia au raportat o activitate de gripă sezonieră de peste 50%.
Conform datelor publicate de ECDE, cele mai ridicate rate de pozitivitate pentru detectarea virusului gripal au fost raportate de România (64%), Ucraina (59%), Federația Rusă (49%) și Serbia (43%).