Risc minim de transmitere a virusului Zika in Romania

Despre virusul Zika

Virusul Zika face parte din familia Flaviviridae si se transmite la om prin intermediul intepaturii de tantar. Se aseamana cu alti agenti patogeni care produc febra Dengue si virusul West Nile. Din 2007, virusul Zika a cauzat mai multe focare de infectie in zona Pacificului, raspandindu-se semnificativ in cele 2 Americi incepand cu anul 2015. Acestea au fost primele cazuri de transmitere a virusului in afara zonelor sale traditionale din Africa si Asia.

Simptomele manifestate de persoanele infectate cu virusul Zika dureaza intre 2 si 7 zile: febra usoara, eruptii pe piele si conjunctivita.

Deocamdata nu exista un tratament specific pentru virusul Zika, iar preventia impotriva intepaturilor de tantar este cea mai buna masura de protectie.

Recomandari pentru turisti

Cum tantarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maxima in timpul zilei, specialistii recomanda adoptarea urmatoarelor masuri pentru prevenirea intepaturilor:

  • Folosirea produselor impotriva tantarilor (conform indicatiilor de pe eticheta)
  • Purtarea de imbracaminte cu maneci lungi si de pantaloni lungi, in special in orele de maxima activitate a tantarilor Aedes
  • Utilizarea plaselor contra tantarilor sau a aparatelor de aer conditionat

"Tantarii sunt cele mai periculoase animale. Sunt cauza principala de transmitere a numeroase boli, inclusiv febra galbena si febra dengue si produc mai multa morbiditate si mortalitate decat orice alt animal din lume", sustine prof. dr. John Anglia, de la Departamentul de Neurologie al Universitatii de Stat din Louisiana, New Orleans si presedintele Grupului de Lucru pentru Zika al Federatiei Mondiale de Neurologie.

Autoritatile din domeniul sanatatii reamintesc ca utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual.

Femeile gravide sau cele doresc sa ramana insarcinate nu ar trebui sa calatoreasca in zonele cu transmitere activa a virusului Zika, iar daca locuiesc intr-o astfel de zona trebuie sa respecte cu strictete masurile de impiedicare a contaminarii prin intepatura de tantar.

Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui sa solicite o consultatie de medicina calatorului inainte de a se deplasa intr-o astfel de regiune cu transmitere a virusului.

Riscul de transmitere a virusului Zika continua sa fie minim in Europa, sustin reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si cei ai Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC – European Centre for Disease Prevention and Control). Potrivit acestora, au fost inregistrate aproape 1050 de cazuri de import de infectii cu virusul Zika - aparute la persoane care au calatorit in zone cu transmitere activa a virusului.

Cazurile de import au fost raportate in 18 tari europene, printre care si Romania - Austria, Belgia, Republica Ceha, Danemarca, Finlanda, Franta, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Portugalia, Slovenia, Spania, Suedia si Regatul Unit.

Recomandari pentru persoanele care au calatorit in regiuni cu transmitere activa a virusului Zika:

  • Femeile insarcinate ar trebui sa discute cu medicul care le monitorizeaza sarcina
  • Pentru protectia fatului, barbatii care au calatorit in zone cu transmitere de virus Zika ar trebui sa aiba contact sexual protejat cu partenera insarcinata sau sa fie abstinenti pana la finele sarcinii
  • Calatorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui sa aiba doar contacte sexuale protejate in primele 8 saptamani. Daca apar simptome compatibile cu infectia cu virusul Zika, recomandarea trebuie urmata timp de cel putin 6 luni
  • Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au calatorit in zone cu transmitere active a virusului si au simptomatologie compatibila cu boala in primele 14 zile de la revenire ar trebui sa se prezinte la medical curant

 

UPDATE: 3 cazuri de infectie cu virusul Zika, confirmate in Romania

Ministerul Sanatatii din tara noastra a confirmat existenta a 3 cazuri de infectie cu virusul Zika – ambele la persoane care au calatorit in zone cu transmitere activa a virusului. Este vorba despre o tanara in varsta de 27 de ani care s-a intors dintr-o vacanta din Martinica, un baiat in varsta de 10 ani care locuieste cu familia sa in Guyana Franceza si care a venit in vizita in Romania si un barbat in varsta de 36 de ani din Cluj, care a calatorit in Republica Dominicana. Al treilea caz a fost confirmat pe 28 iulie.

Printre statele in care exista risc crescut de transmitere activa a virusului Zika se numara: Barbados, Bolivia, Brazilia, Capul Verde, Columbia, Republica Dominicana, Ecuador, El Salvador, Fiji, Guyana Franceza, Guadelupe, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Maldive, Martinica, Mexic, Noua Caledonie, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Saint Martin, Samoa, Insulele Solomon, Surinam, Thailanda si Venezuela. 

Reprezentantii Ministerului Sanatatii sustin ca riscul de transmitere a virusului Zika pe teritoriul Romaniei este in continuare la un nivel minim si reamintesc ca acesta se transmite prin intepatura de tantar (tantarul Aedes) si prin contact sexual, nu pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.

Text: Mirabela Viasu, Medical Editor

Surse:
www.ecdc.europa.eu
www.medscape.com
www.ms.ro