Dna Dr. Sînziana Grădinaru, medic specialist oftalmolog în cadrul Policlinicii Dorobanți REGINA MARIA va participa cu o lucrare științifică la Congresul reunit al Societății Europene de Oftalmologie și al Academiei Americane de Oftalmologie.
Congresul va avea loc la Geneva, în perioada 4-7 iunie 2011.
Programul științific al congresului va acoperi cele mai noi descoperiri și recomandări de bună practică în oftalmologie. Vorbitori remarcabili din Europa și de peste ocean vor susține prezentări care tratează întreaga patologie oftalmologică.
Dna Dr. Sînziana Grădinaru va participa în cadrul congresului cu lucrarea “Corelația între evaluarea structurală și funcțională a nervului optic la pacienții cu scleroză multiplă”. Prezentarea include comunicarea rezultatelor unui studiu clinic care a avut ca scop stabilirea rolului unor investigații oftalmologice în depistarea precoce a afectării nervului optic la pacienții cu scleroză multiplă.
Studiul a fost efectuat împreună cu Dna Dr. Alina Țugui, medic specialist neurolog din cadrul Policlinicii Dorobanți REGINA MARIA, în colaborare cu o echipă de medici oftalmologi de la Spitalul Universitar de Oftalmologie București sub îndrumarea Dnei Prof. Univ. Dr. Liliana Voinea.
|
Scleroza multiplă (SM) este una dintre cele mai frecvente boli ale sistemului nervos central (creierul și coloană vertebrală). În lume, sunt peste două milioane de persoane diagnosticate cu SM. Afecțiunea apare în special la persoanele tinere, cu vârsta între 20 și 50 ani, și este mai frecventă la femei.
SM este considerată un proces inflamator auto-imun demielinizant care implică distrugerea mielinei la nivelul nervilor. Mielina este un înveliș gras care izolează nervii, având un rol similar cu izolația unui fir electric, permițând nervilor să transmită impulsuri foarte rapid. În scleroza multiplă, pierderea mielinei (demielinizare) este însoțită de o incapacitate a nervilor de a transmite impulsuri electrice de la, și spre creier, acest fapt producând diversele simptome ale SM. Locurile în care mielina a dispărut (leziuni sau plăci) apar ca zone întărite (sclerozate, cicatrici). În scleroza multiplă, aceste cicatrici apar în perioade diferite, în zone diferite ale creierului și ale șirei spinării - termenul de scleroză multiplă însemnând literal "multe cicatrici".
La aproximativ 20% dintre pacienții cu SM, primul eveniment demielinizant este afectarea nervului optic (nevrita optică), iar 40% dintre pacienți pot dezvolta ulterior în cursul bolii această manifestare.
Studii de patologie au demonstrat însă, că un număr important de pacienți prezintă afectarea subclinică a nervului optic (fără manifestări sau decelare la examenul RMN). Diagnosticarea în acest stadiu este un pas important în administrarea cât mai timpurie a unui tratament care să prevină deteriorarea celulelor nervoase.
Astfel, cercetătorii privesc spre viitor cu optimism sperând că medicii oftalmologi vor putea să utilizeze în cadrul unui examen oftalmologic de rutină metode de diagnostic simple, neinvazive și moderne care să permită diagnosticarea cât mai timpurie a unor manifestări ale SM, oferind astfel informații extrem de valoroase medicilor neurologi care îngrijesc pacienții cu scleroză multiplă.
Dr. Sinziana Gradinaru | Dr. Alina Tugui |
Text:
Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager
Surse informatii:
Societatea Romana de Scleroza Multipla, smromania.ro, site accesat mai 2011
worldmsday.org, site accesat mai 2011
National Multiple Sclerosis Society, nationalmssociety.org, site accesat mai 2011
Multiple Sclerosis, Christopher Luzzio, MD; Chief Editor: B Mark Keegan, MD, FRCPC, Medscape