In cadrul Spitalului Euroclinic, a fost realizata o artroplastie totala de genunchi la o pacienta diagnosticata cu osteoartrita de genunchi, in stadiu avansat. In varsta de 74 de ani, pacienta risca sa nu mai poata merge daca nu ar fi fost operata in timp util. In momentul cand a ajuns la Dr. Vlad Predescu, pacienta astepta deja de peste 1 an proteza, iar starea sa era vizibil alterata. Interventia a durat 3 ore Si a fost efectuata pro bono de catre o echipa condusa de Sef de Lucrari Dr. Vlad Predescu, avand la dispozitie aparatura de ultima generatie. Costurile interventiei au fost suportate de spital, iar proteza a fost decontata de CNAS.
In Spitalul Euroclinic poti beneficia de proteze articulare decontate CAS.
Fara liste lungi de asteptare. Daca suferi de artroza avansata si singurul tratament este protezarea soldului sau a genunchiului, acum poti beneficia de proteza decontata CAS. Indiferent daca este vorba de artroplastie primara sau de artroplastia de revizie, cand este nevoie sa se schimbe proteza deja uzata. De asemenea, poti beneficia de proteza gratuita daca esti o persoana tanara si activa si ti s-a recomandat folosirea unui implant special, cu un cuplu de frecare ceramic/ceramic, care reduce foarte mult uzura in timp. In plus, proteza este decontata CAS si in cazul in care metoda este de protezare personalizata, cand tehnica chirurgicala este adaptata la anatomia pacientului, tinand astfel cont de variatiile individuale ale fiecaruia.
Ca in majoritatea situatiilor de acest gen, succesul interventiei este asigurat de echipa medicala, fiecare dintre membrii acesteia avand un rol important in solutionarea cazului. Reusita interventiei este cu atat mai importanta, cu cat pacienta, avand patologii asociate varstei, problemele sale de sanatate au impus o anumita conduita in managementul de caz. In spitalul Euroclinic, astfel de pacienti seniori cu afectiuni multiple reprezinta regula, succesul operatiilor de ortopedie si recuperarii lor postoperative fiind asigurat de conlucrarea dintre medicul chirurg, medicul anestezist, asistentele specializate de terapie Intensiva, asistentii de kinetoterapie si in functie de afectiunile asociate, de aportul medici specialisti cardiologi, pneumologi, neurologi, etc.
„Pentru fiecare caz in parte, imi asum o mare responsabilitate chirurgicala, in sensul de a executa cu succes strategia preoperatorie, tinand cont de toate acele detalii marunte sau posibile aspecte neprevazute care pot aparea in timpul operatiei. Decizia de a opera pro bono am luat-o fara a sta pe ganduri, intrucat starea pacientei nu mai suporta amanare. Dupa evaluarea ortopedica, pacienta a fost programata pentru operatie, iar dupa interventie a participat la un program zilnic de recuperarea medicala si kinetoterapie. Astfel, la externare, pacienta, desi in varsta, este independenta din punct de vedere fizic” - a declarat dr. Vlad Predescu, Sef Sectie Ortopedie Spitalul Euroclinic.
Ce este osteoartrita de genunchi si cum se poate trata?
Osteoartrita de genunchi (OA) este un proces degenerativ lent de distrugere a cartilajului articular. Afecteaza frecvent adultii de varsta mijlocie Si batranii.
S-a constatat ca la 80 de ani toate persoanele sufera de artroza. 100% din persoanele de 80 ani au modificari radiografice de artroza, chiar daca sunt asimptomatice. Artroza este de departe cea mai frecventa suferinSa articulara, fiind considerata a doua cauza de invaliditate la persoanele de peste 50 de ani, dupa boala ischemica coronariana, ceea ce atrage dupa sine un impact economic enorm Si o transforma intr-o adevarata problema de sanatate publica. Incidenta ei creste cu varsta, fiind maxima intre 55-75 de ani.
Durerea asociata artrozei apare gradual, desi exista si situatii in care poate fi brusca. Genunchiul devine rigid si edematiat, ceea ce face ca mobilitatea sa fie redusa (la indoire sau indreptare). Apare asa-zisa “redoare matinala” : simptomele sunt atroce dimineata sau dupa o lipsa de activitate (cand stam mult in repaus) Si se calmeaza odata cu activitatile fizice cotidiene. Ele se pot agrava insa cu activitatile intense sau dupa mers prelungit, urcat Si coborat trepte sau la ingenunchiere. De asemenea, durerile sunt meteosensibile (se agraveaza cu schimbarea vremii).
Prima optiune terapeutica in OA genunchiului este cea conservativa, nechirurgicala. Insa daca aceasta este ineficienta in controlul durerii si imbunatatirii functiei, se va recurge la tratament chirurgical.
Scopul interventiei chirurgicale este remiterea durerii, restaurarea functiei genunchiului Si imbunatatirea calitatii vietii. Artroplastia de genunchi este o procedura sigura si eficienta pentru eliminarea durerii, corectarea deformarii piciorului Si care faciliteaza reluarea activitatilor obisnuite.
Este proteza de genunchi o solutie pentru tine?
Decizia protezarii genunchiului trebuie luata impreuna de pacient, familia acestuia Si de catre medicul ortoped. Trebuie intelese atat beneficiile, cat Si riscurile interventiei pe care pacientul trebuie sa Si le asume.
Iata cateva motive pentru care artroplastia de genunchi poate fi benefica pentru tine:
- Durerea atroce care limiteaza activitatile cotidiene, cum ar fi mersul pe jos, urcatul Si coboratul scarilor, ridicatul din Sezut de pe un scaun sau nevoia de a folosi un baston la mobilizare.
- Durerea severa si in repaus, diurna sau nocturna, care nu se remediaza la medicatie.
- Edemul cronic important al genunchiului, care nu cedeaza cu medicatia
- Deviatia severa in ax a genunchiului (genu valgum/genu varum)
- Redoare de genunchi : dificultate la indoirea sau indreptarea gambei
- Esecul oricarei alte forme de tratament, de la cel medicamentos, pana la infiltratii intraarticulare sau procedee chirurgicale precum artroscopia sau osteotomia.
Sef de Lucrari Dr. Vlad Predescu este Medic Primar Ortopedie-Traumatologie si Seful Sectiei de Ortopedie-Traumatologie, Spitalul Euroclinic
- A participat la numeroase cursuri postuniversitare si stagii de pregatire organizate de societati sau universitati medicale de renume. Astfel, in anul 2000 urmeaza un curs de specializare in artroscopie si artroplastia cu proteza totala de sold si genunchi la Mayo Clinic, Rochester, Minnesota, considerat al doilea cel mai bun spital de ortopedie din SUA. Peste 40 de cursuri in clinici de prestigiu din Germania, Austria, Anglia, SUA, Belgia si Franta.
- Este specializat in chirurgia artroscopica, chirurgia artroplastica primara de sold si genunchi, revizia protezei de sold si genunchi, traumatologie si medicina sportiva
- Este unul dintrte primii chirurgi din Europa care a efectuat o tehnica inovatoare de protezare personalizata a genunchiului
- Este unul dintre putinii medici din Romania care efectueaza o tehnica moderna de regenerare a cartilajului folosind celule stem (tehnica AMIC - Autologous Matrix-Induced Chondrogenesis)
- Este considerat o autoritate la nivel european in domeniul chirurgiei artroscopice fiind ales membru in Comitetul de integrare la nivelul Europei de Est al European Society of Sports Traumatology Knee Surgery and Arthroscopy.
- Este invitat ca lector si instructor la cursuri si demonstratii live pentru specialistii ortopezi (Budapesta, Kiev, Timisoara, Iasi)
- Este membru al Academiei Americane de Ortopedie si al Societatii Europene de Chirurgie a Genunchiului si Medicina Sportiva
Afla mai multe informatii despre interventia de protezare de genunchi, zilele de spitalizare, consultul pre-anestezic, investigatiile necesare si costuri sunand la Numarul Unic Interventii Chirurgicale Spitalul Euroclinic 021 9206.
Consultant: Dr. Vlad Predescu, medic primar ortopedie-traumatologie, Ponderas Academic Hospital